...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Winterhalter, materiał promocyjny

Plastikowa dyrektywa a biznes gastronomiczny

Dyrektywa plastikowa, która weszła w życie 1 stycznia 2024 roku, ma ogromny wpływ na wiele branż, w tym cukierniczą i gastronomiczną. Jednym z jej kluczowych aspektów jest ograniczenie stosowania jednorazowych plastikowych opakowań.

W tym kontekście zmywarki gastronomiczne odgrywają istotną rolę, pomagając restauracjom, kawiarniom i cukierniom sprostać nowym wyzwaniom związanym z ochroną środowiska.

Czym jest dyrektywa plastikowa (SUP)?
Dyrektywa plastikowa (SUP) to rozporządzenie przyjęte przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej 5 czerwca 2019 roku, mające na celu redukcję negatywnego wpływu jednorazowego plastiku na środowisko, szczególnie mórz i oceanów. Wiele krajów UE zaczęło stosować jej zasady już w 2021 ro.

Statystyki pokazują, że jednorazowe tworzywa sztuczne stanowią znaczną część odpadów w branży gastronomicznej i cateringowej. Problem w tym, że tylko 9% plastiku na świecie jest recyklingowane, a 50% to wyroby jednorazowego użytku. Dodatkowo co roku do oceanów trafia około 10 milionów ton odpadów plastikowych. Dyrektywa ta jest częścią większej strategii UE, mającej na celu transformację gospodarki w model obiegu zamkniętego, by maksymalnie ograniczyć ilość wytwarzanych odpadów.

 



Co w praktyce oznacza dyrektywa plastikowa?
Każdy przedsiębiorca działający w branży gastronomicznej ma obowiązek zaznajomienia się z nowymi regulacjami. Rodzaj używanych opakowań ma kluczowe znaczenie. Istotne zmiany dla sektora gastronomicznego obejmują następujące kwestie.
Zakaz dystrybucji określonych jednorazowych produktów plastikowych
W tym sztućców, talerzy, słomek, mieszadełek i pojemników na żywność, a także kubków wykonanych z ekspandowanego polistyrenu. Dla właścicieli lokali gastronomicznych, kawiarni i cukierni oznacza to konieczność znalezienia alternatywnych rozwiązań.

Oznakowanie jednorazowych kubków na napoje
Kubki wykonane z tworzyw sztucznych powinny być wyraźnie oznaczone informacjami o ich wpływie na środowisko i o tym, jak powinny być utylizowane. Obowiązkiem właścicieli lokali jest upewnienie się, że stosowane przez nich kubki posiadają właściwe oznaczenia.

Ograniczenie użycia jednorazowych produktów plastikowych
Dotyczy to kubków na napoje, pokrywek i wieczek oraz pojemników na żywność. Od 2024 r. obowiązuje opłata za każde takie opakowanie, którą przedsiębiorcy będą zobowiązani pobierać i przekazywać odpowiednim urzędom. Firmy oferujące dostawę jedzenia powinny również zaproponować klientom alternatywne opakowania.



Najlepsze śmieci
Zgodnie z myślą, że najlepszy śmieć to taki, którego nie ma, celem nie powinno być po prostu pobieranie dodatkowych opłat, tylko podjęcie działań, które naprawdę ograniczą użycie jednorazowych opakowań. Restauracje, kawiarnie i cukiernie powinny postarać się znaleźć alternatywy dla plastikowych naczyń, sztućców czy opakowań. Jednym z rozwiązań jest inwestycja w naczynia ceramiczne i zmywarki gastronomiczne oraz wprowadzenie systemu kaucyjnego. W takim systemie klient, kupując produkt na wynos, płaci kaucję za wypożyczenie naczynia. Pieniądze może odzyskać, zwracając opakowanie. Zarówno w przypadku zastępowania plastikowych opakowań ceramiką, jak i stosowania systemu kaucyjnego niezbędnym narzędziem jest solidna i niezawodna zmywarka gastronomiczna.

Czy to się opłaca?
Choć inwestycja w zmywarki gastronomiczne może początkowo wydawać się kosztowna, długoterminowo przynosi wiele korzyści. Restauracje, które stosują naczynia i sztućce wielokrotnego użytku, oszczędzają na zakupie jednorazowych plastikowych produktów. Ponadto zmniejszenie ilości plastikowych odpadów może przekładać się na niższe opłaty za utylizację. Nie trzeba też od razu kupować profesjonalnej zmywarki. Winterhalter, lider branży, umożliwia długoterminowy wynajem zmywarek gastronomicznych (wynajmijzmywarke.pl). To dobre rozwiązanie dla niedużych gastronomii, dla tych, którzy po raz pierwszy decydują się zainwestować w profesjonalną zmywarkę, oraz dla firm na początkowym etapie rozwoju. Umowę podpisuje się na określony czas, ze stałą ratą. Po jej zakończeniu można (ale nie trzeba) wykupić sprzęt po preferencyjnej cenie.

 

Z miłości do planety
Wykorzystując naczynia ceramiczne i wielorazowe sztućce oraz system ich bezpiecznego mycia, restauracje, kawiarnie i cukiernie przyczyniają się do ochrony środowiska naturalnego. Plastikowe opakowania i jednorazowe sztućce są głównymi źródłami zanieczyszczenia, które stanowi ogromne zagrożenie dla ekosystemów wodnych i lądowych. Zmywarki gastronomiczne pozwalają na skuteczne mycie i dezynfekcję naczyń, umożliwiając ich wielokrotne użycie, a to zmniejsza ilość plastikowych odpadów. Dodatkowo profesjonalne urządzenia mają proekologiczne rozwiązania wpisane w swój mechanizm. W przypadku maszyn Winterhalter jest to m.in. system odzysku ciepła.
Klienci coraz częściej kierują swoje wybory kulinarne w stronę miejsc, które dbają o środowisko naturalne. Restauracje, kawiarnie czy cukiernie stosujące naczynia ceramiczne i promujące praktyki ekologiczne zyskują pozytywną opinię.

Dobry plastik?
Zachłysnęliśmy się plastikiem, po latach uświadamiając sobie, że systemy kaucyjne, zwrotne butelki i słoiki, które w dzieciństwie znosiliśmy do punktów skupu, w gruncie rzeczy były świetnym, proekologicznym rozwiązaniem. Zafascynowała nas wygoda, a rozgrzeszyło poczucie bezpieczeństwa. Jednak w ostatnich 10 latach w chwale powrócił system kubków kaucyjnych. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się w europejskich miastach, takich jak Berlin, Hamburg czy Kraków. Podstawą systemu, w którym zwracamy użyty kubek, jest niezawodna higiena, jaką zapewniają najlepsze zmywarki gastronomiczne do mycia naczyń z tworzywa sztucznego. Tak, mowa o zmywarkach Winterhalter!

Panuje powszechne przekonanie, że im wyższa temperatura mycia, tym większe bezpieczeństwo użytkowania naczyń. Tymczasem kluczową rolę odgrywają specjalne kosze do naczyń plastikowych oraz środki myjące, dzięki którym kubki są nie tylko idealnie czyste i bezpieczne, ale również szybko schną. Preparaty dystrybuowane przez markę Winterhalter działają bakterio- i wirusobójczo. To oznacza, że myjąc kubki zgodnie z instrukcją w systemie Winterhalter, możemy być absolutnie spokojni o nasze zdrowie. Aż dziw, że system kaucyjny nie obejmuje szklanych opakowań, w tym tradycyjnych słoików, doskonale nadających się do zup, sosów czy makaronów. Tak, zmywarki Winterhalter to również, a może przede wszystkim mistrz mycia szkła. Może więc już czas przeprosić słoiki?

W świetle dyrektywy plastikowej, która ma na celu zmniejszenie wpływu plastikowych odpadów na środowisko naturalne, biznesy gastronomiczne, w tym cukiernie i kawiarnie, muszą podjąć działania w kierunku ograniczenia stosowania jednorazowych plastikowych produktów. Inwestycja w profesjonalne zmywarki gastronomiczne, naczynia ceramiczne i/lub wielokrotnego użytku staje się niezbędna. To nie tylko korzystne dla środowiska, ale również portfela. Ostatecznie dbanie o naszą planetę staje się integralną częścią prowadzenia biznesu.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji