...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Przepis na słodki stół

Słodki stół jest już nie tylko wręcz obowiązkowym elementem wesel, stale zdobywa też popularność na wszelkiego rodzaju celebracjach, takich jak urodziny, jubileusze czy inne wyjątkowe okazje. Słodkie stoły to już nie tylko ciasto, ] to idealny sposób, aby zachwycić gości i stworzyć niezapomnianą atmosferę.

Jak to zrobić? O jakich elementach warto pamiętać?

Modny słodki stół
Jeśli chodzi o przygotowanie, wygląd słodkiego stołu, pojawiają się różne trendy i style. W ostatnich latach panowała moda na elegancki minimalizm, boho czy styl rustykalny. –Pamiętajmy, że słodki stół powinien nawiązywać stylem i wyglądem do pozostałych elementów przyjęcia, również do tortu. Dzięki temu można stworzyć harmonijną całość. Oczywiście im bardziej kreatywni jesteśmy, tym lepiej! Istnieje wiele możliwości aranżacji słodkiego stołu, które można dopasować do tematu imprezy, preferencji klienta czy sezonowych trendów. Ważne jest, aby prezentował się efektownie i wpisywał w ogólny styl wydarzenia – wyjaśnia Katarzyna Chudy, właścicielka pracowni Cake Me i szkoleniowiec.

 

Czy obowiązują swego rodzaju „must eat” słodkiego stołu w tym sezonie? Choć może się na nim znaleźć niemal wszystko, co oferuje cukiernictwo, z pewnością nadal najbardziej pożądane są słodkości na jeden gryz lub takie, które można wziąć do ręki, np. donuty czy cake popsy. Panuje jedna podstawowa zasada: bez względu na to, co znajdzie się ostatecznie na słodkim stole, produkty mają być wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. – Największą popularnością cieszą się obecnie różnego rodzaju monoporcje, które zachwycają gości kształtem i kolorem. Oczywiście ważny jest również smak, na co bardzo mocno stawiamy w proponowanych kompozycjach. Mimo inflacji oraz znacznego wzrostu cen słodki stół nadal pozostaje niezwykle atrakcyjnym elementem przyjęć i nie stracił na popularności – deklaruje Kasia.


Układanie ciastek
Ciastka i słodycze to jedno, kolejną, nie mniej ważną kwestią są wszelkiego rodzaju standy, naczynia, patery i elementy dekoracyjne. Tych elementów składających się na finalny efekt jest tak wiele, że część właścicieli pracowni cukierniczych decyduje się na współpracę z innymi specjalistami, takimi jak dekoratorzy, floryści czy event plannerzy, w zależności od umiejętności i dostępnych zasobów. Jeśli chodzi o naczynia, w tym sezonie modne jest łączenie różnych kształtów i faktur, na przykład metalu, szkła czy drewna. Dodaje to aranżacji oryginalności i charakteru. W pracowni Cake Me większość Kasia przygotowuje wraz z teamem. – Mamy własne różnego rodzaju patery i ozdobne naczynia, podesty, obrusy i inne dekoracje. Trzeba wziąć pod uwagę, że skompletowanie tego typu zestawów wymaga nie tylko nakładów finansowych, ale również sporo miejsca do przechowywania. Na przestrzeni lat uzbieraliśmy tak obszerną kolekcję, że mamy już na te elementy osobny magazyn! Obecnie ogromną popularnością cieszą się różnego rodzaju ozdobne standy i ekspozytory, zastępujące klasyczny, tradycyjny stół. Dodają one atrakcyjności i wyróżniają słodki stół na sali. Wychodząc naprzeciw naszym kursantom od tego roku, oprócz szkoleń, mamy w ofercie eleganckie, składane standy oraz loftowe stoliki w różnych rozmiarach – wylicza właścicielka Cake Me.



Nie taki słodki stół
Jak można wyczytać na różnego rodzaju grupach branżowych, słodki stół to często jedno z najbardziej wymagających zleceń. Kłopotu przysparza nie tyle stworzenie oferty, skompletowanie naczyń czy rozstawienie na sali, ale też… przeliczanie liczby porcji i wycena. – Przy przeliczaniu zamówienia na słodki stół ważne jest uwzględnienie wielu czynników. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim liczbę gości, rodzaj przyjęcia i na tej podstawie odpowiednio dobrać ilość słodkości, dekoracje i dodatki. Trzeba uwzględnić koszty związane z dostawą. Ważne jest, by dokładnie zaplanować zamówienie, tak aby klient był zadowolony, a sama praca przynosiła nam satysfakcję finansową – zaznacza Cake Kasia z Cake Me.

Tym, o czym często zapominają wykonawcy słodkich stołów, jest czas. A warto podkreślić, że tego typu zlecenia są wyjątkowo czasochłonne, zrobienie kilkudziesięciu maleńkich deserów trwa dłużej niż wykonanie ciasta na tyle samo promocji. Czas przygotowania słodkiego stołu zależy od wielu czynników, takich jak: rozmiar imprezy, liczba słodyczy, złożoność ich wykonania oraz indywidualne preferencje klienta. – Przygotowanie samych produktów zajmuje do kilku dni. Dla nas ważne jest, aby zawsze zachować świeżość i wysoką jakość deserów, dlatego ich przygotowanie wymaga więcej czasu. Dlatego na naszych szkoleniach z Marleną Doroś przekazujemy wiedzę związaną z organizacją i wyceną słodkiego stołu. Uczymy, jak planować menu, estetycznie prezentować słodkości, dobierać odpowiednie dodatki i dekoracje, a także jak efektywnie zarządzać czasem i zasobami podczas przygotowań.

 

Czy jeśli trudności się mnożą, a zlecenie nas przerasta można odmówić organizacji słodkiego stołu bez uszczerbku na renomie marki? Kasia Chudy stara się podchodzić do zleconych jej zadań bardzo elastycznie, a jednak stwierdza, że istnieją pewne czynniki, które sprawiają, iż zlecenie jest wręcz nierealnie trudne. - Zbyt duża odległość od naszej pracowni. Terminy, które kolidują z innymi zobowiązaniami lub warunki na sali, uniemożliwiające właściwe wykonanie i prezentację słodkości. W takich przypadkach zawsze staramy się być transparentni i uczciwi wobec klienta, szukamy najlepszego rozwiązania, nawet takiego jak rekomendacja innych profesjonalistów, którzy mogą spełnić ich potrzeby - doradza ekspertka.

 


Okiem producenta
Julita Szykowska, właścicielka www.podkladcukiernicze.pl


Do wyeksponowania słodkości, nie tylko na słodkim stole, możemy polecić podkładki pod monoporcje, tzw. bankietówki, w różnych kształtach i kolorach. Zarówno tekturowe, jak i z tworzywa sztucznego. Do tematycznych imprez można także wykorzystać kolorowe podkłady pod torty, używając ich jako talerzy lub tac, na których zazwyczaj prezentowane są słodycze. Z kolei w weselnych realizacjach królują biel, złoto w różnych odcieniach i srebro. W tym sezonie szczególnie polecamy naszą nowość – grube i solidne podkłady z MDF-u. Zarówno dotychczasowa wersja o grubości 9 mm, jak i nowa 15-milimetrowa występują w kolorach złotym białym. Średnice 40 i 45 cm są przeznaczone głównie do kilkupiętrowych tortów, które potrzebują porządnej podstawy. Myślę, że ten nowy produkt spełni wymagania niejednego cukiernika. Nasze podkłady są przede wszystkim solidne i tłuszczoodporne, a do tego przystępne cenowo. Mogę śmiało powiedzieć, że w tej chwili mamy największy wybór kolorów i wzorów w Polsce, a może nawet na świecie! Co roku pojawia się coś nowego. Bardzo cieszy mnie każdy tort, który stoi na naszym podkładzie, gdy oglądam realizacje, śledząc chociażby zdjęcia w internecie.
Toppery to nadal szybki i łatwy sposób na wykończenie tortu. Królują złote, białe i srebrne z plexi oraz wersje z drewna. Coraz częściej pojawiają się także kolorowe, choćby z druku 3D. Do ozdób, które w ciągu ostatniego roku zdobyły serca cukierników, należą płatki złota do dekoracji czy cukrowe posypki linii SPRINKLE IT.


 

Dla każdego coś dobrego
Jak zaznacza Kasia, jednym z najczęstszych błędów w organizacji słodkiego stołu jest brak różnorodności lub skupianie uwagi na wyglądzie deserów. – Ważne jest, aby zaoferować szeroki wybór słodkości, uwzględniając różne smaki, tekstury i preferencje dietetyczne, takie jak opcje bezglutenowe, wegańskie czy bezcukrowe. Zapewnienie zróżnicowanej oferty pomoże zadowolić różne gusta i dostarczy pozytywnych doświadczeń wszystkim gościom – podkreśla ekspertka.
Właśnie ze względu na to urozmaicenie, brak sztywnego schematu Kasia absolutnie uwielbia tego rodzaju pracę. – Jest niezwykle satysfakcjonująca! A przede wszystkim daje możliwość wykorzystania kreatywności i umiejętności cukierniczych bez popadania w rutynę!

Jednym z najciekawszych zleceń, które realizowała jako pracownia Cake Me, było stworzenie słodkiego stołu inspirowanego światem anime. We współpracy z dekoratorką i wedding plannerką jej zespół przygotował różnorodne słodkości, które odzwierciedlały charakterystyczne dla wskazanego motywu elementy. – Takie nietypowe i tematyczne słodkie stoły są coraz popularniejsze, ponieważ umożliwiają wprowadzenie swojej pasji do wyjątkowych wydarzeń. To także świetny sposób na stworzenie niezapomnianej atmosfery.

Obecnie, gdy branża cukiernicza rozkwita różnorodnymi opcjami, a konkurencja jest coraz większa nie można zapomnieć o ostatnim ważkim elemencie pracy. Mianowicie, uwiecznianiu efektów swojej pracy na zdjęciach. – Potencjalni klienci często przeglądają profile w mediach społecznościowych, aby znaleźć inspirację i wybrać odpowiedniego dostawcę usług, a piękne zdjęcia są w stanie przyciągnąć uwagę, pokazać nasze umiejętności, kreatywność i pasję oraz zachęcić do zapoznania się z ofertą – zwraca uwagę właścicielka Cake Me.

Natalia Aurora Ignacek, konsultacje: Katarzyna Chudy, Cake Me

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji