...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Przyszłość czekolady na najwyższym poziomie

Możemy być spokojni o przyszłość czekolady - ten temat nigdy się nie znudzi. Co więcej, czekolada będzie coraz smaczniejsza i piękniejsza. O tym zapewnili nas uczestnicy krajowych eliminacji do World Chocolate Masters, które wyłoniły polskiego kandydata do światowych mistrzostw.

Choć czekolada ma słodki smak, jurorom konkursu World Chocolate Master oceniający słodkości z niej wykonane nie było do śmiechu. 6 uczestników, w tym 4 Polaków i dwie osoby z Węgier zaprezentowały tak wysoki poziom, że wyłonienie jednego najlepszego było niemałym trudem. Nie mniejszym wyzwaniem było prawie osiem godzin pracy na stanowisku konkursu, który odbył się 26 marca na Forum podczas targów Expo Sweet. W tym roku mistrzowie mieli do wykonania tylko 3 zadania: rzeźbę z czekolady, ciasto dnia oraz przekąskę “to go”. Wszystkie produkty finalne miały nawiązywać do tematu przewodniego, czyli “Futuropolis”. Inspiracją dla nich miało być miasto przyszłości, w którym jedzenie jest naturalne, lokalne, ale też przy jego przygotowaniu korzysta się ze zdobyczy najnowszej techniki, która też umożliwia jedzenie w każdym miejscu, a nawet w drodze.   

 

Organizatorem konkursu jest marka Cacao Barry.

 

Oceniany był też przede wszystkim smak, estetyka, innowacyjność, a także czystość stanowiska pracy. Z tych wszystkich zadań zdaniem jury, pod przewodnictwem Krzysztofa Ilnickiego (współwłaściciela i szefa produkcji w Umam Patisserie w Gdańsku), najlepiej wywiązał się pastry chef z Czekolada Cafe, czyli Michał Iwaniuk, który niedawno zdobył też tytuł The Best Pastry Chef. Zaraz za nim na podium stanęli Marcin Surdyk, który oczarował wszystkich czekoladowych burgerem zapakowanym w jadalny papier z cukrowego opłatka, a na trzecim miejscu Węgier - David Domonkos. Ten z kolei zachwycił publikę oraz samych jurorów swoją monumentalną rzeźbą pełną różnorodnych form i technik.

Przeczytaj wywiad z Michałem Iwaniukiem -> KLIK!

 

Na podium stanęli: David Domonkos ( III miejsce), Marcin Surdyn ( II miejsce) oraz Michał Iwaniuk ( I miejsce).

Zachwycająca rzeźba Węgra, Davida Domonkosa.

Czekoladowy burger, czyli zaskakująca przekąska autorstwa Marcina Surdyka.


- Gdyby użył ruchomych elementów przy efektownych niebieskich pierścieniach, być może by wygrał - komentuje Krzysztof Ilnicki.

Przewodniczący jury podkreśla, że rola jurora w przypadku konkursu o tak wysokim poziomie to prawdziwe wyzwanie. O ostatecznej wygranej decydują szczegóły - drobne niedociągnięcia, brak idealnego wykończenia pracy. - Ciastko Michała Iwaniuka było najbardziej zaawansowanym produktem podanym nam na konkursie, zarówno pod względem smaku jak i struktury oraz wyglądu. Wyglądało dosłownie jak futurystyczny element miasta przyszłości! - chwali laureata. - Użył w nim trawy żubrowej, czyli typowo polskiego składnika, który stał się pomostem do areny światowej, bo przywodzi smak tonki.

 


Chef Czekolada Cafe, zajmując najwyższe miejsce na podium nie krył zdumienia,- Nie liczyłem na wygraną, chciałem sprawdzić swoje umiejętności, stając w szranki z równymi sobie. Stres towarzyszył nam wszystkim, jak w każdym konkursie, ale byłem spokojny. Rywalizowałem z najlepszymi cukiernikami, więc nawet, gdybym nie wygrał, to nie byłaby porażka.

 

Michał Iwaniuk z przewodniczącym jury - Krzysztofem Ilnickim.


Jak podkreśla, najtrudniejszym etapem nie było wykonanie rzeźby, a wymyślenie opakowania do przekąski na wynos! - Koszt mojego ciastka był niski, więc musiałem nieźle się nagłówkować, by wymyślić biodegradowalne opakowanie, które nie przekroczy tego budżetu, a przy tym będzie estetyczne i ciekawe.

 


Teraz przed Michałem Iwaniukiem jeszcze trudniejsze zadanie - długi i intensywny czas przygotowań do wielkiego finału World Chocolate Masters w Paryżu, który odbędzie się w październiku 2018. - To ogromna odpowiedzialność i pewnego rodzaju obciążenie - mówi. - Będę reprezentować nasz kraj i chcę pokazać się z jak najlepszej strony.

 

 

Swoje przygotowania rozpocznie w połowie tego roku. Jak zdradził naszej redakcji, planuje powiększyć rzeźbę i nieco zmienić jej proporcje. A także udoskonalić koncept marketingowy opakowania przekąski i sprawić, by jego ciastko jeszcze bardziej przypominało… beton! Już jesteśmy ciekawi efektów jego pracy i trzymamy kciuki!

 

W skład jury wchodzili polscy i zagraniczni mistrzowie cukiernictwa, lodziarstwa, czekolady oraz szefowie kuchni.


Rzeźba Michała Iwaniuka

prezentuje humanoidalną postać awatara - połączenie ludzkiego organizmu z techniką, robotem. Można w niej znaleźć elementy czekolady imitujące materiały przyszłości: stal i szkło oraz przejrzyste barwy bieli i czerni.  



 

Ciasto dnia Michała Iwaniuka

to kombinacja wykorzystania rodzimych skarbów, takich jak brusznica oraz trawa cytrynowa w połączeniu z światowymi smakami - kwiatem orchidei, kawy oraz słonego karmelu.

 

 

Przekąska na wynos ma stanowić słodką alternatywę dla tych dbających o zdrowie i sylwetkę. To ciastka marchewkowe i pietruszkowe z nutą cytrusową w polewie z białej i ciemnej czekolady.

 



Nagroda prasowa trafiła do Marcina Surdyka za jego genialną przekąskę na wynos, czyli burger czekoladowy.

 

 

Pozostałe migawki z World Chocolate Masters

Jedyna kobieta wśród uczestników, czyli Greta Berta z Węgier.
Rożek z musem czekoladowym, czyli przekąska Przemysława Putynkowskiego.
Marcin Surdyk z kątownicą przy tworzeniu czekoladowej rzeźby.
Najmłodszy z uczestników - Paweł Górny.
David Domonkos składa swoją imponującą rzeźbę.
Przemysław Putynkowski.
Krzysztof Ilnicki degustuje przekąskę Davida Domonkosa.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji