Za nami finał europejskiego etapu Coupe du Monde de la Pâtisserie. W kolejnej odsłonie słodkich mistrzostw zobaczymy Francję, Włochy i Wielką Brytanię.
Francja zwyciężyła w europejskim finale Coupe du Monde de la Pâtisserie, który odbył się 21 i 22 stycznia w ramach targów Sirha Europain w Paryżu. Na podium stanęły również przedstawiciele drużyn z Włoch i Wielkiej Brytani. I właśnie te trzy drużyny będą rywalizować w Wielkim Finale, który odbędzie się 24 i 25 stycznia 2025 r. w Sirha Lyon.
Haruka Atsuji i Jérémy Massing to nazwiska dwóch przedstawicieli francuskiej drużyny, którym kraj zawdzięcza zwycięstwo. Pierre Hermé, Przewodniczący konkursu, Stéphane Leroux, Honorowy Przewodniczący edycji 2024 oraz wszyscy pozostali członkowie jury nagrodzili prace inspirowane „zaczarowanym światem”. Wśród swoich kreacji, które przykuły uwagę sędziów, znalazły się: mrożony deser morela i malina, lody jogurtowe i parfait waniliowy, paris-brest w nowej odsłonie z klementynką i orzechami laskowymi, „L'Éphémère”, deser restauracyjny składający się z sufletu czekoladowego i szarlotki gruszkowej. Międzynarodowy Komitet Organizacyjny nagrodził także pracę drużyn ze Szwecji, Szwajcarii i Belgii. Dzięki Dzikiej Karcie będą mogły one również zakwalifikować się do przyszłorocznego wielkiego finału.
Kolejny etap konkursu: spotkanie w Stanach Zjednoczonych (w Nowym Orleanie) 11 czerwca w ramach selekcji amerykańskiej .