autor: Bakels Polska
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
kostka czekoladowa z masą orzechową i musem karmelowym, wykończona żelem karmelowym
warstwy 1,3 - BLATY
250 g Ciasto Czekoladowe Koncentrat
240 g Mąka
460 g Cukier
340 g Jaja
285 g Olej
215 g Woda
połączyć składniki i wolno mieszać przez max 2 min
wyłożyć na 2 blachy 60x40
piec w T 180°C przez ok. 10 min, ostudzić
warstwa 2 - MASA ORZECHOWA
1500 g Trufla Nugatowa
600 g Śmietanka kremowa
100 g Spirytus
20 g Żelatyna
100 g Woda
500 g Orzechy włoskie (uprażone)
zagotować Śmietankę i dodać truflę, wymieszać, delikatnie ostudzić i dodać spirytus
przykryć folią i odstawić do ostudzenia w chłodni
napowietrzyć zasygniętą masę i dodać rozpuszczoną żelatynę
dodać orzechy włoskie i dokładnie wymieszać
gotową masę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać i przykryć drugim blatem
warstwa 4 - MUS KARMELOWY
1200 g Krówka Śmieszka
2200 g Śmietanka kremowa
60 g Żelatyna
300 g Woda
70 g Spirytus
700 g Śmietanki zagotować, dodać Krówkę Śmieszkę i wymieszać
żelatynę namoczyć i rozpuścić
do mieszaniny dodać rozpuszczoną żelatynę oraz spirytus i dokładnie wymieszać, całoŚć schłodzić
pozostałą Śmietankę ubić i połączyć z ochłodzoną masą
gotowy mus wylać na drugi blat czekoladowy
wyrównać i ochłodzić
warstwa 5 - WYKOŃCZENIE
400 g Diament Karmelowy
200 g Diament Złoty
połączyć oba diamenty ze sobą i pokryć powierzchnię ciasta równą, cienką warstwą
dekorować według uznania produktami marki Bakels:
Pettinice (różne kolory)
Non Temp Ciemny
Non Temp Biały