...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Rozgrzej swoją kreatywność i biznes z nowym Mistrzem Branży!

Zobacz zjawiskowy tort Angeliki Chwyć i Renaty Martyny z mistrzostw w Mediolanie! Przekonaj się, że dynia smakuje nie tylko w spiced latte. Zainspiruj się jesiennymi dekoracjami. Rozsmakuj się we włoskiej pizzy zamiast lodów. Poznaj ciekawą i wielowątkową historię kariery Bartka Boratyna. Czytaj nowe wydanie już teraz!

Studiował dziennikarstwo, sprzedawał wina, wystąpuje w telewizji śniadaniowej, był stewardem samolotu, wreszcie wyremontował od podstaw własną pracownię. Bartłomiej Boratyn to cukiernik o wielu talentach. Jednak kluczową cechę, jaka doprowadziła go do miejsca, w którym obecnie jest, stanowi upór. Jak z blogera z niewielkiej miejscowości stał się znanym warszawskim pastry chefem? Poznajcie niezwle ciekawą historię kariery Bartka Boratyna na str. 8.

 

Babczka z cukrem czy bez? Takim pytaniem Agata Kurdek zaprasza do swojej nowej cukierni w Zabrzu. Nazwała ją Babeczka. Słodko, a przy tym przewrotnie – bo jedna babeczka robi tutaj prawdopodobnie najlepsze babeczki w mieście. Z całą pewnością to jedna z nielicznych w kraju dietetyczek, która zamiast swojego gabinetu otwarła cukiernię! Czytajcie calą  rozmowę na str. 14.


Turcja słynie z obłędnie pysznych słodyczy – baclawy, helvy i lokum. Orientalne desery, wśród których znajduje się między innymi sütlaç, są prawdziwą ucztą dla podniebienia i z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak spełniony musi być jeden warunek: powinny to być wyroby autentyczne. O znajomości składników, ich doborze i tworzeniu prawdziwych tureckich smakołyków ze współwłaścicielką Ottomańskiej Pokusy Dorotą Mosz rozmawia Anna Olszewska, a wywiad znajdziecie na str. 20.


Wraz z nadejściem jesieni staje się ozdobą wielu kawiarni, cukierni czy lodziarni. Jej krągłość, dynia! Czy oprócz dekoracji może stanowić też ważny element samych ciast oraz deserów? Jak i do czego stosować dynię i czemu jest tak mało popularna, skoro jest tak łatwo dostępnym i stosunkowo tanim surowcem? Temat dyni drążymy na str. 32.

 

Polki po raz drugi z rzędu z tytułem mistrzyń świata dekoracji tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „muzyka narodu”. Zobaczcie zjawiskowe dzieło złotych medalistek na str. 24.


W butikowej cukierni Ana Belle Patisserie obok eleganckich monoporcji czy makaroników można kupić również słodkości bez cukru i glutenu. Właścicielka Ania Daraż mocno wierzy, że trend specjalistycznych ciastek i deserów jest nie tylko dodatkiem, ale bardzo ważnym elementem witryny. Dlaczego obrała taki kierunek? I czy trudno jest stać się cukiernkiem nie używającym cukru? Odpowiedzi szukajcie na str. 28.


Choć Polacy uwielbiają lody, nadal stawiają na nie głównie wtedy, gdy jest ciepło. Dlatego wiele lodziarni zamyka się na okres jesienno-zimowy. Niektórzy przekształcają swoje lokale w sale warsztatowe, inni zajmują się produkcją kawy lub czekolady. Andrzej Matejczyk postawił na włoską pizzę, którą w naszym kraju uwielbia się równie bardzo jak gelato. Ile czasu zajęło mu wejście w nową gałąź branży? Czy to spora inwestycja? I jaka pizza jest najczęściej wybierana? Czytajcie na str. 46.


Kolorowe jesienne liście, ale też kwiaty, dynie, orzechy a nawet korzenne warzywa - wszystko może stać się dekoracją tortu! Jeśli tylko wiemy jak skarby tej pory roku wykonać za pomocą rąk i masy cukrowej. Izabella Skibińska kolejny raz zaprasza do odkrycia sezonowych słodkich dekoracji. Artykuł i tutorial znajdziecie na str. 50.

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Wiele talentów Bartka – rozmowa z Bartłomiejem Boratynem
Z cukrem czy bez? – rozmowa z Agatą Kurdek
Na pokuszenie po turecku – rozmowa z Dorotą Mosz

Mistrz produkcji
Mistrzynie świata – Renata Martyna i Angelika Chwyć
Keto słodkości mile widziane w witrynie
Malownicza dynia

Receptury
Chleb dyniowy
Sernik dyniowy z kremem cynamonowym
Tarta dyniowo-kajmakowa
Serofonia makowa
Tort makowo-sezamowy z bakaliami
Tort musowy – egzotyczne orzeźwienie

Lodziarz otwiera pizzerię
Dary jesieni w cukiernictwie artystycznym
Piece MIWE condo – wszechstronne, energooszczędne, nowoczesne

Mistrz zarządzania
Za drzwiami piekarni
FeelGoodMood – trend na dobry humor
Okiem prawnika

Flesh news
Otwarcie Akademii Kucharskiej
IBA
Salon du Chocolat
Master Baker/Cake International
15-lecie Akademii Mistrza

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji