Mistrzowie branży cukiernictwa i produkcji lodów, m.in. Massari, Bohr i Morrone, zaprezentują się podczas targów SIGEP 2023 we Włoszech, w ramach których odbędą się prestiżowe konkursy rangi międzynarodowej.
Wśród uczestniczących w targach cukierników, których kunszt znany jest na całym świecie i którzy zyskali sobie miano żywych legend branży cukierniczej, znajdą się: mistrzowie Igino Massari, Salvatore De Riso, Alessandro Dalmasso, Roberto Rinaldini i Eugenio Morrone, a także Marcus Bohr, mistrz cukiernictwa w domu towarowym Harrods w Londynie oraz Giancarlo Timballo, prezes Cogel Fipe i organizator imprezy Gelato World Cup.
Z myślą o miłośnikach międzynarodowych wyzwań, podczas 44. edycji targów odbędzie się konkurs o Europejski Puchar producentów lodów - Gelato Europe Cup, w którym o wejście do finału będą rywalizować ekipy z Austrii, Włoch, Hiszpanii, Francji, Niemiec i Węgier. Finał 10. edycji Gelato World Cup odbędzie się podczas Sigep 2024. Z kolei zawodniczki z Korei, Japonii, Indii, Włoch i Peru będą walczyć o tytuł królowej wypieków - Women's Pastry Queen, a w Mistrzostwach Świata Juniorów w Cukiernictwie udział wezmą cukiernicy poniżej 25. roku życia.
W 5. edycji międzynarodowych mistrzostw piekarniczych - Bread in The City, które odbędą się w Bakery Arena, części poświęconej piekarnictwu, we współpracy z Club Richemont, wystąpią drużyny z Chin, Chorwacji, Izraela, Włoch, Meksyku, Holandii, Peru, Portugalii i Hiszpanii. Kawiarze i bariści będą z kolei walczyć w Coffee Arena, części poświęconej kawie, w siedmiu konkurencjach zorganizowanych przez SCA Italy (włoski oddział Specialty Coffee Association) w ramach Mistrzostw Świata w Parzeniu Kawy.
44. edycja SIGEP
Termin: 21-25 stycznia 2023 r.; organizator: Italian Exhibition Group
Informacje: https://en.sigep.it.