...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSSG w Warszawie, materiał promocyjny

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie z orzechami i cynamonem

Autor: Patrycja Kierzkowska; Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Nauczyciel: Ewa Olech

U mnie w rodzinie co roku do bożonarodzeniowego menu wchodzi sernik mojej mamy. Jest to klasyczny sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Czerpiąc kilka inspiracji z różnych książek i internetu przedstawiam wam moją wersję tego ciasta. Sernik zawiera m.in takie składniki jak skórka z pomarańczy, orzechy oraz przyprawy korzenne, które według mnie są esencją bożonarodzeniowych aromatów. Ciasto jest kontrastowe ma ciężki, mocno czekoladowy spód brownie i delikatną, puszystą masą serową.

Receptura

SKŁADNIKI

Składniki na spód brownie
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów (użyłam 50 g orzechów włoskich i 50 g migdałów)
1 łyżeczka cynamonu (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)

Masa serowa
70 g sera białego do serników dobrej jakości
4 jajka
3  szklanki cukru
1 budyń waniliowy
125 g margaryny
skórka z 1 dużej sparzonej pomarańczy

Składniki dodatkowe
polewa czekoladowa
ewentualnie wiórki kokosowe i posypka cukrowa

SPOSÓB WYKONANIA

Spód Brownie
Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli cienkim strumieniem wlewać roztopioną czekoladę cały czas miksując. Przesianą mąkę, cynamon i orzechy połączyć z masą jajowo-czekoladową – wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 oC przez 25 minut.
Odstawić do ostudzenia.

Masa Serowa
Oddzielić białka od żółtek. Ser, cukier, budyń, upłynnioną margarynę, skórkę z pomarańczy oraz żółtka umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z masą serową. Ciasto wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły), wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 oC i piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Po upieczeniu wychłodzić, przełożyć na paterę polać polewą czekoladową  wierzch ciasta i ewentualnie ozdobić posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji