autor: Patrycja Banaszek klasa IF Technikum Spożywczo-Gastronomiczne w Warszawie, nauczyciel: Ewa Olech
RECEPTURA
Składniki
500g serka mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru
6 ml aromatu waniliowego
12 ml likieru amaretto
starta skórka z 1 świeżej pomarańczy
2 opakowania pierników lukrowanych
napar mocnej kawy
Dekoracja
gorzka czekolada
maraska – wisienka
świeża mięta
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę tak aby powstał kogel mogel. Następnie stopniowo dodawać mascarpone i dalej miksując dodać aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy (wcześniej sparzoną i umytą).
Pierniki moczyć w naparze z kawy połączonej z amaretto. Ułożyć na dnie pucharka namoczone pierniki, na warstwę pierników nakładać warstwę masy serowej. Następnie drugą warstwę pierników i masy. Czynność powtarzamy do momentu napełnienia zastawy. Odstawić do schłodzenia na około 6 godzin.
Czekoladę upłynnić w kąpieli wodnej, za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na pergamin różne wzory, schłodzić.
Udekorować deser czekoladą, wisienką i świeżą miętą.