...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Słodki ogród – kwiaty i ciastka

Łąki, rabaty i ogrody zalała fala kwitnących kwiatów. Jak przenieść to ulotne piękno do ciastek, tak by kwiaty wyglądały jak dopiero zerwane? Loria Stern znalazła na to sposób.

Jadalne kwiaty w gastronomii znane są od dłuższego czasu. Najczęściej stanowią jednak tyl­ko element dekoracyjny. Loria Stern prze­konuje, że warto użyć ich jako integralnego składnika ciast i tortów. Jak utrzymać ich piękny wygląd i kolor, sprawić, by nie tra­ciły swoich największych walorów? Kwia­towa mistrzyni przekonuje, że najlepiej je prasować.


Polscy cukiernicy i pasjonaci chętnie inspirują się tym trendem. Autorzy bloga Na pałeczkach (http://www.napaleczkach.pl/) zaprezentowali użycie bardzo delikatnego kwiatu wiśni w wypiekach. 


Prasowane kwiaty mają wiele zastosowań – można wtłaczać je w ciasto albo okładać nimi torty, które już kolejny sezon są hitem Instagrama i uroczystości


Kim jest Loria Stern? Łatwiej byłoby zapy­tać, kim nie jest. 9 lat temu zwyciężczyni konkursów tenisowych odkryła cudowny świat ziół i kwiatów jadalnych, które zaczęła wykorzystywać w kuchni. Stworzyła firmę cateringową, dziś słynie ona z organizacji wyjątkowych menu, w którym wszystko pochodzi z ekologicznych upraw, od lo­kalnych dostawców i jest przygotowane w duchu zero waste. Kwiatowym alche­mikiem nie została ot tak. Przez wiele lat brała udział w kursach na temat roślin ja­dalnych i leczniczych, prowadziła badania z botanikami, a przede wszystkim zajęła się uprawą kwiatów.


Polecane kwiaty jadalne:
  • bratki
  • dalie
  • malwy
  • fiołki i altówki
  • frezje
  • piwonie
  • goździki
  • lawenda
  • róże (użyj płatków)
  • pelargonie (użyj płatków)
  • nagietki (użyj płatków)

Malwy w cieście kruchym i zawijane w postaci słodkich bułeczek z pistacjami
 

 

Prawdziwy przełom nastąpił w 2015 roku, gdy poproszono ją o zorganizowanie im­prezy z motywem kwiatu pustyni Georgii O’Keeffe. Wówczas to udało jej się odkryć nowe techniki pieczenia, gotowania i aro­matyzowania potraw jadalnymi kwiatami. Dziś dzieli się tą wiedzą z innymi, organi­zując kursy. Sekretem zachowania piękna kwiatów jest ich odpowiednie przygotowanie, czyli su­szenie metodą prasowania. Przed użyciem należy je umieścić między arkuszami perga­minu lub woskowanego papieru i dociskać (czyli prasować) czymś ciężkim przez kilka godzin (albo dni). Uwaga – kwiaty muszą być świeże, ale należy zadbać, by nie były wilgotne. Żeby zachowały kolor i wygląd, warto umieścić je na kruchych cieście tuż po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące i miękkie.


Loria Stern obecnie mieszka i pracuje w Kalifornii. Prócz prowadzenia firmy cateringowej specjalizującej się w wegańskich słodkościach, zajmuje się również projektowaniem ubrań. To właśnie dzięki temu nauczyła się stosować zasadę zero waste także w kuchni, surowce pozyskuje prawie wyłącznie od lokalnych hodowców i plantatorów.

 

Po delikatnym przyciśnięciu (tak, aby przylegały) ciepło ciastek zwiąże płatki z powierzchnią. Ciężkie lub grube kwiaty nie przylegają łatwo. W przypadku tego typu projektów należy usunąć część płatków. To idealne rozwiązanie dla róż, pelargonii lub nagiet­ków. Doskonałym wyborem na lato są brat­ki – wystarczająco cienkie, aby docisnąć cały kwiat na płasko, i występujące w nie­zliczonych kombinacjach kolorystycznych.

Ciasteczka matcha-lucerna z prasowanymi jadalnymi kwiatami


Z kwiatami świetnie komponują się wszelkie ciasta kruche, zwłaszcza typu short bread, czyli klasyczne maślane ciastka, których tradycja pochodzi z Szkocji. Składa się ono z zaledwie trzech składników: mąki, cukru i masła. Choć współczesne wariacje przewidują dodanie mąki ryżowej, dla uzyskania chrupkości lub kukurydzianej, by ciasto było subtelniejsze i jeszcze bardziej miękkie. 

 

Poza tym mają łagodny smak, dzięki cze­mu będą się dobrze komponować z każ­dym rodzajem ciasta. Róże z kolei mają dość wytrzymałe płatki, które doskonale nadają się do kandyzowania, zachowując klasyczny kwiatowy smak. Sprasowanymi kwiatami można okładać również gotowe ciasta, torty i desery, niemniej będą wtedy stanowić raczej element dekoracyjny, a nie integralną część słodkości. Loria, podobnie jak wiele pastry chefów stosujących praso­wane kwiaty, zazwyczaj łączy takie ozdoby z ciastkami typu short bread. Innym sposobem traktowania kwiatów ja­dalnych jest kandyzowanie, które być może nieco osłabi ich specyficzny smak, ale nada słodkiego chrupnięcia. Proces polega na smarowaniu kwiatów ubitym białkiem jajka oraz posypaniu ich drobnym cukrem. Biał­ko powinno schnąć przez kilka godzin.

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji