Słynna marka alkoholowa Baileys we współpracy z futurolożką żywności, Dr Morgaine Gaye oraz cukiernikami i piekarzami z całego świata przygotowała trzeci roczny raport - Baileys Treat Report. Wskazuje w nim trendy w zakresie deserów i słodkich wypieków na 2022 rok.
Podobne artykuły
Słodkie wegańskieCo nam zostanie na osłodę – czyli jak polscy konsumenci reagują na zmiany cen i dostępności cukruCukierniczy trendbookW teamie współpracujących piekarzy i cukierników znaleźli się m.in. Dominique Ansel, cukiernik francuskiego pochodzenia, właściciel piekarni m.in. w Nowym Jorku i Hongkongu (znany z cukierniczej innowacji, cronuta - połączenia doughnuta i croissanta), Pooja Dhingra - założycielka indyjskiej cukierni Le15 Patisserie, Lily Jones z londyńskiej Lily Vanilli.
Oprócz takich trendów jak desery na bazie orzechów, dodanie blasku babeczkom i pralinom, maksimum kolorów w spektakularnych formach, słodkości inspirowane geologią i naturą czy czerpiące ze sztuki i architektury tekstury ciast i deserów w raporcie pojawiają się propozycje słodkości, które w 2022 powinny wieść prym:
-
snickerdoodles - miękkie amerykańskie ciasteczka z cukrowo-cynamonową posypką (Baileys proponuje ich nowe odmiany i wariacje smakowe)
-
cremella - to pomysł na podniesienie zwykłych pączków do rangi deserowych królów czy nawet na wykorzystanie pączkowych nadwyżek w cukierniach; ich połączenie z lodami, dodatkami, polewami i posypkami jest już wykorzystywane w wielu cukierniach i lodziarniach
-
kule śnieżne/śnieżki - to trend nostalgiczny, powrót do smaków sprzed lat; połączenie miękkiej pianki, nadzienia (którym może być nie tylko dżem, ale np. karmel, krem), orzechowych czy kokosowych posypek, czekolady; można też bawić się kształtem całości i wielkością
-
paluszki - hybryda smaków słodkich i słonych; mogą być maczane w czekoladzie, posypane orzechami, można też eksperymentować z nowymi rodzajami ciasta i nadziewaniem; to idealny przysmak do dzielenia się
-
rożki - zwykłe waflowe rożki do lodów to za mało, Baileys zapowiada dalsze eksperymenty z formą podania lodów, a także bogatsze formuły rożków lodowych czy miniaturowe rożki
Autorzy raportu zwracają, że ostatnie nieprzewidywalne lata, sprawiły, że nadal widać potrzebę szukania spontanicznych momentów przyjemności, bycia miłym dla innych czy rosnący (i odnowiony) szacunek dla Matki Natury, co znajduje również swoje odbicie w trendach dotyczących słodkości i deserów.
ESS
źródło >>> KLIK!