...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Słodkości na 2022 - raport Baileys

Słynna marka alkoholowa Baileys we współpracy z futurolożką żywności, Dr Morgaine Gaye oraz cukiernikami i piekarzami z całego świata przygotowała trzeci roczny raport - Baileys Treat Report. Wskazuje w nim trendy w zakresie deserów i słodkich wypieków na 2022 rok.

W teamie współpracujących piekarzy i cukierników znaleźli się m.in. Dominique Ansel, cukiernik francuskiego pochodzenia, właściciel piekarni m.in. w Nowym Jorku i Hongkongu (znany z cukierniczej innowacji, cronuta - połączenia doughnuta i croissanta), Pooja Dhingra - założycielka indyjskiej cukierni Le15 Patisserie, Lily Jones z londyńskiej Lily Vanilli.

 


Oprócz takich trendów jak desery na bazie orzechów, dodanie blasku babeczkom i pralinom, maksimum kolorów w spektakularnych formach, słodkości inspirowane geologią i naturą czy czerpiące ze sztuki i architektury tekstury ciast i deserów w raporcie pojawiają się propozycje słodkości, które w 2022 powinny wieść prym:


  • snickerdoodles - miękkie amerykańskie ciasteczka z cukrowo-cynamonową posypką (Baileys proponuje ich nowe odmiany i wariacje smakowe)


  • cremella - to pomysł na podniesienie zwykłych pączków do rangi deserowych królów czy nawet na wykorzystanie pączkowych nadwyżek w cukierniach; ich połączenie z lodami, dodatkami, polewami i posypkami jest już wykorzystywane w wielu cukierniach i lodziarniach


  • kule śnieżne/śnieżki - to trend nostalgiczny, powrót do smaków sprzed lat; połączenie miękkiej pianki, nadzienia (którym może być nie tylko dżem, ale np. karmel, krem), orzechowych czy kokosowych posypek, czekolady; można też bawić się kształtem całości i wielkością


  • paluszki - hybryda smaków słodkich i słonych; mogą być maczane w czekoladzie, posypane orzechami, można też eksperymentować z nowymi rodzajami ciasta i nadziewaniem; to idealny przysmak do dzielenia się


  • rożki - zwykłe waflowe rożki do lodów to za mało, Baileys zapowiada dalsze eksperymenty z formą podania lodów, a także bogatsze formuły rożków lodowych czy miniaturowe rożki

 


Autorzy raportu zwracają, że ostatnie nieprzewidywalne lata, sprawiły, że nadal widać potrzebę szukania spontanicznych momentów przyjemności, bycia miłym dla innych czy rosnący (i odnowiony) szacunek dla Matki Natury, co znajduje również swoje odbicie w trendach dotyczących słodkości i deserów.

 


ESS

źródło >>> KLIK!

 


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji