Yann Couvreur — znany francuski pastry chef — w ubiegły weekend zadebiutował w pierwszej amerykańskiej lokalizacji swojej niezwykle popularnej kawiarni Yann Couvreur Café w Wynwood, otwierając tym samym 17. lokalizację na świecie.
Jego kawiarnia wykracza poza ofertę słodkości i ciastek, codziennie serwuje śniadania, lunche i brunche. W menu znajdziemy różnorodne dania, m.in. Tartine Saumon z wędzonym łososiem i kremowym serkiem cytrynowym na tostowym wieloziarnistym pieczywie na zakwasie, brioszki z pastą z tuńczyka czy sałatka Niçoise. Oczywiście wyróżniają się wypieki, takie jak Baguette et Beurre i karmelizowane tosty francuskie, a także desery, takie jak Mille Feuilles w autorskiej wersji Couvreura. Pojawia się także jego ulubione danie: dekadenckie „Oeuf à la Coque”, jajka na miękko w towarzystwie tostów brioche i kawioru.
Kawiarnia Wynwood została zaprojektowana przez francuskiego architekta Charlesa Zanę. Jego wnętrze zdobią naturalne materiały w ciepłej tonacji, takie jak trawertyn i brzoza. Przestrzeń obejmuje otwartą pracownię i blaty wykonane ze złotego trawertynu, włoskie ściany ceramiczne oraz oprawy oświetleniowe inspirowane foremkami do ciast.
Pochodzący z Paryża, doskonalił swoje umiejętności pod okiem uznanych szefów kuchni w prestiżowych restauracjach, takich jak Le Trianon Palace i Park Hyatt w Paryżu. W 2015 roku rozpoczął działalność na własną rękę, otwierając swoją pierwszą cukiernię w 10. dzielnicy Paryża, co doprowadziło do globalnej ekspansji, która obejmuje obecnie lokalizacje we Francji, Korei Południowej, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Stanach Zjednoczonych.
Yann Couvreur Café Wynwood
2243 NW 2nd Ave, Miami, FL 33127
Czynna codziennie 8:00-17:00.