autor: Uldo Polska
Receptura na ciasto 60/40 cm
Niezbędne produkty Uldo:
• Uldo Ciasto Czekoladowe
• Uldo Krem Karmelowy
Blat czekoladowy
Uldo Ciasto Czekoladowe 2000 g
Jaja 1000 g
Woda (zimna) 400 g
Olej 1000 g
---------------------------------------------------
Razem 4400 g
Krem
Uldo Krem Karmelowy 1750 g
Mleko/woda 4250 g
---------------------------------------------------
Razem 6000 g
Blaty czekoladowe
Wszystkie składniki wymieszać paletą na wolnych obrotach przez 2- 3 min., nie ubijać. Ciasto rozłożyć na blachę z wysokim rantem o wymiarach 60x40 cm, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 min. Ostudzić, ściąć wierzch, resztę ciasta przekroić na 3 warstwy.
Krem
Uldo Krem Karmelowy i mleko lub wodę wymieszać rózgą na średnich obrotach przez 2-3 min. Przygotowany krem podzielić na 3 równe części i przełożyć nim 3 warstwy ciasta.
Wykończenie
Posypać torcik pokruszonym ściętym wierzchem blatu czekoladowego. Schłodzić.
Klasyczne połączenie karmelu i czekolady.
Mocno czekoladowe ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o szerokim zastosowaniu, wzbogacone deserowym kremem o delikatnym karmelowym smaku.
Ciasto posiada doskonały smak czarnej belgijskiej czekolady oraz delikatny, puszysty i wilgotny miękisz. Umożliwia zastosowanie dowolnej dekoracji.
Krem karmelowy posiada stabilną konsystencję, która zapewnia wysoką jakość produktów gotowych. Bardzo dobrze zachowuje się w czasie mrożenia i rozmrażania, nie tracąc objętości i walorów smakowych.