autor: Uldo Polska
RECEPTURA
10 kg Uldo Ciasto Czekoladowe
5 kg jaj
5 kg oleju
2 l zimnej woda
----------------------
22 kg ciasto
PRZYGOTOWANIE
Do miksera odważyć składniki płynne (jaja, olej i wodę), dodać odważoną mieszankę ciasta czekoladowego. Mieszać do połączenia się składników ok. 2 min. na wolnych obrotach za pomocą palety (nie rózgą), nie ubijać. Ciasto wylać do rantów, forem wyłożonych pergaminem. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 min (naważka masy 2,2 kg); w przypadku mniejszej naważki piec krócej, np. 45 minut w przypadku połowy porcji (1,1 kg).
Do dekoracji można użyć owoców z zalewy, owoców świeżych lub mrożonych, można zastosować krem budyniowy do zapiekania lub masę marcepanową. W przypadku zastosowania owoców zaleca się mieszanie masy ciasta nie dłużej niż 3 minuty na średnich obrotach miksera.
Ciasto idealnie nadaje się na blaty do ciastek tortowych, wtedy zaleca się mieszanie masy ciasta 4 min. na średnich obrotach. Można przygotować większy, ale niższy blat - wtedy nie trzeba go kroić, można złożyć dwa: jeden na drugi.
Przed nałożeniem kremu lub bitej śmietany blat można nasączyć lub posmarować kwaśną marmoladą np. z czarnej porzeczki.