autor: Terravita
Biszkopt
Jajka (białka oddzielone od żółtek, temperatura pokojowa) 6 szt.
Cukier 145 g
Mąka pszenna tortowa 120 g
Mąka ziemniaczana 90 g
Proszek do pieczenia 10 g
Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier i mieszając do uzyskania jednorodnej masy, połączyć z żółtkami. W osobnym naczyniu przesiać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, po czym dodać, delikatnie mieszając, do ubitej masy z żółtkami. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 25 cm i wypiekać (170°C termoobieg, 180°C bez termoobiegu) do uzyskania złocistego koloru (ok. 30-40 minut). Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, wyjąć z formy i podzielić na cztery równe płaty.
Mus czekoladowy
Śmietana 30% (mocno schłodzona) 300 ml
Czekolada Terravita gorzka 60% w płatkach 100 g
Upłynnić czekoladę w kąpieli wodnej (mieszać na łaźni wodnej, nie przekraczając 80°C). Rozpuszczoną czekoladę przestudzić (do 30-32°C) tak, aby zachowała płynność i nie zaczęła krystalizować. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo, mieszając, dodawać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i mieszać, aż połączy się ze śmietaną, tworząc jednorodną masę. Odstawić do lodówki. Wykorzystać do przekładania środkowej warstwy tortu.
Masa śmietanowa
Śmietana 30% (mocno schłodzona) 650 ml
Krem Chałwowy Terravita Premium 350 g
Krem Chałwowy Terravita Premium podgrzać na łaźni wodnej lub w cieplarce do około 45°C, do lekkiego upłynnienia. Śmietanę 30% ubić i powoli dodawać krem, nieprzerwanie mieszając do uzyskania jednorodnej masy.
Polewa
Czekolada Terravita gorzka 60% 100 g
Śmietanka UHT 30% 100 ml
Miękkie masło 1 łyżka
Śmietanę zagotować, dodać Czekoladę Terravita gorzką 60% w płatkach, mieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Ostudzić, nie dopuszczając do zestalenia.
Złożenie tortu
Płaty biszkoptu przekładać masami kremowymi w następujący sposób: dolna oraz górna warstwa – masa śmietanowa z Kremem Chałwowym Terravita Premium środkowa warstwa – mus czekoladowy. Tort mocno schłodzić, oblać ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzając ją na wierzchu i bokach. Udekorować czekoladą lub świeżymi owocami.