...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Comprital, materiał promocyjny

Giubileo – doskonałość lodów tradycyjnych

Coraz częściej w poszukiwaniu dobrej żywności wraca się do produkowania jej w sposób maksymalnie tradycyjny. W pieczywie unika się polepszaczy, w wędlinach konserwantów i wzmacniaczy smaku, itp. Te trendy nie ominą lodów rzemieślniczych, których produkcja pozostaje na niezmiennym i mocno uśrednionym poziomie

Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom rynku, stworzyliśmy program GIUBILEO – program dający możliwość stworzenia lodów o innym składzie – całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, program przemiany i udoskonalenia lodów rzemieślniczych.

Serwis prasowy firmy Arlekino/Comprital


Lody z czystą etykietą

W ramach projektu opracowaliśmy odrębną linię produktów (baz i past do lodów), z których całkowicie wyeliminowaliśmy niezrozumiałe dla konsumenta składniki. Dzięki długoletniej pracy i doświadczeniu naszego działu technologicznego możemy zaprezentować dziś np. bazę do lodów, w której składzie nie znajdziemy mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych, karboksylometylocelulozy czy sztucznych barwników i aromatów. Nawet dekstrozę – cukier prosty – zastąpiliśmy dużo bardziej korzystnym produktem -  cukrem winogronowym w postaci syropu, przede wszystkim po to, aby konsument miał świadomość, co spożywa w naszych lodach. Całkowicie wyeliminowaliśmy także tłuszcze roślinne. Cała produkcja lodów mlecznych oparta jest na najwyższej jakości tłuszczach mlecznych – ze śmietany i mleka, czyli tak jak pracowali kiedyś tradycyjnie lodziarze. W naszej bazie znajdziemy także najwyższej jakości liofilizowaną (osuszoną) śmietankę. Składnikiem stabilizującym jest mączka z nasion chleba świętojańskiego – owoców drzewa uprawianego w klimacie śródziemnomorskim. Punktem wyjścia jest więc całkowicie zrozumiała dla konsumenta czysta etykieta.

Lody śmietankowe wyprodukowane przy użyciu bazy Giubileo Latte mogą mieć więc następujący skład: mleko pełne, śmietanka świeża, cukier trzcinowy, cukier gronowy, miód, mączka nasion chleba świętojańskiego, sól, naturalna wanilia.

Do produkcji sorbetów owocowych opracowaliśmy bazę, w skład której wchodzi głównie specjalnie dobrana mieszanka pektyn – składnika pozyskiwanego z owoców. Ponieważ uaktywnia się ona tylko w określonej temperaturze, baza ta jest stosowana na gorąco. W praktyce sporządza się z niej syrop z wodą i cukrem, który stanowi bazę do sorbetów. Produkcja staje się więc jeszcze prostsza niż zazwyczaj. Wprowadziliśmy także tę samą bazę poddaną już obróbce termicznej w postaci płynnego syropu zapakowaną w karton podobnie jak mleko. Można więc także przygotowywać lody, pracując na zimno. W oparciu o bazę pektynową można stworzyć także doskonałe semifreddo niezawierające tłuszczów roślinnych.

Baza czekoladowa w linii Giubileo zawiera naturalną, sproszkowaną czekoladę. Uzyskane z niej lody smakują naprawdę doskonale.

Konsumpcja lodów niezawierająca tłuszczów roślinnych i emulgatorów w ogóle jest pewnym ciekawym doznaniem. Sorbety smakują prawdziwymi owocami (do produkcji nie używa się past), ich smak jest czysty i naturalny. Lody błyskawicznie i całkowicie rozpuszczają się na podniebieniu, nie pozostawiając nieprzyjemnego posmaku emulgatorów czy aromatów.


Mikronizacja – gwarancja miękkich i stabilnych lodów

Aby osiągnąć idealną gładkość i strukturę, do której konsumenci są przyzwyczajeni, nie używając dodatków nienaturalnego pochodzenia, wprowadziliśmy dodatkowy, innowacyjny proces – mikronizację. Bazę poddajemy dokładnemu rozdrobieniu razem z pastą tuż przed mrożeniem w urządzeniu nazywanym mikronizerem. Proces ten trwa jednorazowo ok. 1 min i pozwala osiągnąć jeszcze gładsze i bardziej kremowe lody dzięki zmniejszeniu cząsteczek i ujednoliceniu wszystkich składników.

Serwis prasowy firmy Arlekino/Comprital


Mikronizacja pozwoliła nadać lodom jeszcze jedną ciekawą właściwość. Lody poddane temu procesowi w temperaturze przechowywania (-18oC) pozostają na tyle miękkie i smarowne, że można z powodzeniem wykonywać z nich lody na patyku czy torty lodowe, które da się pokroić po wyjęciu z mroźni. Lody te topią się także dużo wolniej niż standardowe.


Program Giubileo dla rzemieślników

Wejście lodziarza do programu Giubileo prócz wszystkich korzyści samych produktów pozwala także otrzymywać wsparcie sprzedażowe i pomoc w zakomunikowaniu konsumentowi wartości i naturalności lodów, które kupuje. Powstały materiały marketingowe, fotografie, strona internetowa a nawet specjalna strefa dla klientów programu Giubileo na najważniejszych targach branżowych.

 

Dawid Szulc, główny technolog, firma Arlekino

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji