...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Powiatowy Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

3 grudnia br. w Cukierni Kuczora uczniowie z ZSZ nr 2 i ZSS we Wrześni, którzy kształcą się w zawodzie cukiernik, przystąpili do Powiatowego Turnieju Cukierniczego. Turniej ten stanowi równocześnie eliminację do turniejów wojewódzkich i ogólnopolskich w zawodzie cukiernik.

Do eliminacji przystąpiło 23 uczniów z klasy III (6 uczniów), z klasy II (9 uczniów) i z klasy I (8 uczniów). Uczniowie z klasy pierwszej przystąpili jedynie do części praktycznej, wykonując figurki marcepanowe oraz napis z czekolady. Zapoznali się oni także z nowoczesnymi technikami dekoracji i urządzeniami cukierniczymi.

Dla uczniów z klasy drugiej i trzeciej turniej składał się z dwóch części:
• część teoretyczna w formie testu

  1. 50 zadań zamkniętych dotyczących technologii i techniki produkcji cukierniczej

• część praktyczna – wykonanie:

  1. tortu na dowolny temat
  2. figurek z marcepana (2 x 2)
  3. napisu okolicznościowego z czekolady


Prace uczniów oceniała komisja konkursowa w składzie:

  • mistrz cukiernik Przemysław Kuczora
  • mistrz cukiernik Marcin Parysek
  • mgr inż. Dorota Kaczmarek
  • mgr inż. Anna Stanisławczyk


Poziom turnieju był bardzo wyrównany, a uczniowie z klasy 2 pokazali swoje wysokie umiejętności zawodowe. Komisja turniejowa oceniała organizację pracy, pomysłowość i zastosowanie nowych technik przy sporządzaniu tortów, technikę modelowania figurek marcepanowych, czytelność i estetykę wykonania napisu z czekolady.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród i pamiątkowych dyplomów odbyło się przy udziale Macieja Mielczarka, dyrektora ZSZ nr 2, i komisji oceniającej.

Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce         Żaneta Rzepka    kl. III ku / wz    
II miejsce        Norbert Krukowski     kl. II ku / wz
III miejsce        Sebastian Michalski    kl. III a wz

Wyniki z części praktycznej:
I miejsce  Paweł Krzywdziński     kl. II ku / wz    
III miejsce  ex aequo   
   Weronika Fijołek     kl. II ku / wz
   Alicja Paprzycka    kl. II ku / wz

Ostateczne wyniki turnieju:
I miejsce Paweł Krzywdziński  kl. II ku / wz
II miejsce  Weronika Fijołek  kl. II ku / wz
III miejsce  Sebastian Michalski  kl. III a wz
IV miejsce
   Alicja Paprzycka  kl. II ku / wz
   Gracjan Mróz   kl. III a wz
V miejsce  Żaneta Rzepka  kl. III ku / wz    

Laureaci odbywają praktyki w zakładzie „Cukiernia-Kuczora” oraz Cukiernia „Cezar” Września

Sponsorzy turnieju:
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni
- Cukiernia Kuczora



Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji