...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tort bezowy u Adamczyka

Człowiek, który został papieżem, Lejdis, Och, Karol 2 – większość z nas pewnie kojarzy te filmy i wie, że występował w nich Piotr Adamczyk. Nie wszyscy wiedzą natomiast, ż aktor kilka lat temu założył w Warszawie… własną cukiernię. „Stary Dom” jest dziś wymieniany jednym tchem w gronie najlepszych słodkich knajpek w stolicy.

Tort bezowy… Ponoć nie ma sobie równych.
Cukiernia powstała w 2011 r. na jednej z dłuższych war­szawskich ulic, Puławskiej. Tuż obok mieści się restaura­cja – także nazwana „Stary Dom” – której właścicielem jest również Piotr Adamczyk. Już sama głęboka czerwień elewacji frontowej oraz nieco przywodzące na myśl portugalskie azulejos płytki ceramiczne zachęcają, aby wejść do środka. Należy się przedtem jedynie oswoić z cenami widniejącymi w menu na ze­wnątrz. – Rzeczywiście, nasze wyroby nie należą do najtańszych, ale ich jakość to wynagradza – tłumaczy Mariusz Palarczyk, szef Cukierni Stary Dom.

FOT. ARCHIWUM CUKIERNI STARY DOM

FOT. ARCHIWUM CUKIERNI STARY DOM

 

Torty palce lizać!
Wnętrze lokalu urzeka klimatem. Jest dość kameralnie, ale prze­stronnie. Po lewej stronie widzimy stylowy regał z najlepszymi alkoholami, zaś w centralnej części, zza dwóch szklanych gablot, wyłania się piękny widok przeróżnych ciast i tortów. Klienci szcze­gólnie chwalą sobie torty bezowe. „Bezowy zawrót głowy budu­je reputację tego lokalu”, „Główna specjalność – torty bezowe”, „(…) w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego” – oto kilka opinii z portalu gastronauci.pl. Również Palarczyk jest zdania, że bezy to największy skarb cukierni. – Mamy też jednak bardzo dobre ciasta drożdżowe oraz inne niż bezowe torty – rekomenduje.

FOT. ARCHIWUM CUKIERNI STARY DOM

FOT. ARCHIWUM CUKIERNI STARY DOM

 

Tort bezowy można zamówić w kilku wersjach: malinowej, żu­rawinowej, gruszkowej, pistacjowej czy kawowej. Oprócz tego w menu znajdziemy torty śmietanowe, czekoladowe, orzechowe, nugatowe czy sezamowo-chałwowe, a także tartę truskawkową. Oferta ciastek rozciąga się od maślanych paluchów, przez eklery i kajmaki, aż po sernik i strudel. Równie bogaty jest asortyment deserów lodowych, a dla chcących zjeść coś „konkretniejszego” „Stary Dom” zapewnia sałatki.
Zapytany, czym „Stary Dom” wyróżnia się spośród innych war­szawskich cukierni, szef odpowiada: – Cechuje nas przede wszyst­kim to, że wszystkie wyroby wytwarzamy ze świeżych, natural­nych składników, bez żadnej chemii. Nie mamy przestarzałych produktów – przekonuje Palarczyk, który sam sprawuje pieczę nad przepisami.

FOT. ARCHIWUM CUKIERNI STARY DOM

 

Wszystko, co najlepsze...
Wszelkie ciasta i torty są wyrabiane ręcznie, przy użyciu prawdzi­wego masła i najlepszych serów, jaj oraz konfitur. Cukiernicy de­korują je płatkami kwiatów, owocami, a nawet… jadalnym złotem, a doprawiają alkoholami z najwyższej półki: Malibu, Cointreau, Martell czy Kahlu. W świetle tego nie zaskakuje, że zainteresowanie cukiernią z roku na rok jest coraz większe. Powodzeniem, szczegól­nie w okresach świątecznych i komunijnych, cieszy się także VIP Room. Goście doceniają profesjonalną obsługę i potrafią przyje­chać na ulicę Puławską z najdalszych zakątków miasta. Trudno się dziwić – z takich tortów bezowych trudno ot tak zrezygnować…

Jacek Baliński

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji