...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Polskie dekoratorki pokazały klasę!

Od 2012 r. w Wielkiej Brytanii odbywa się Cake International – renomowana wystawa dla profesjonalistów i pasjonatów wypieków oraz dekorowania ciast i tortów. Co roku dużo emocji dostarcza konkurs dla dekorato­rów z całej Europy, w którym prace są oceniane w ponad 10 kategoriach.

W tym roku swoją obecność mocno zaakcentowały polskie dekoratorki, które z Londynu przywiozły w sumie 10 złotych i srebrnych medali!

Cake International, Londyn, 16-17 kwietnia 2016 r.
Wystawa „Cake International – the Sugarcraft, Cake De­corating & Baking Show” z powodzeniem łączy warsztaty, pokazy z udziałem znakomitych brytyjskich sugarcrafterów i piękne eksponaty. To jedno z najciekawszych źródeł wiedzy, no­winek i inspiracji zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów w dziedzinie dekoracji cukierniczej. Nie dziwi więc wysoka frekwen­cja – w ciągu kwietniowego weekendu wystawę odwiedziło ponad 10 000 osób.

Cake International to dla wielu przede wszystkim emocjonujący konkurs rzeźb, tortów, dekoracji…. Prace można podziwiać aż w 17 kategoriach (z czego 5 kategorii jest przezna­czonych dla młodzieży i dzieci). Tutaj dekoratorzy z Europy prze­ścigają się w pomysłach, technikach i zaskakujących tematach.

FOT. CAKE INTERNATIONAL

FOT. CAKE INTERNATIONAL

FOT. CAKE INTERNATIONAL

W tym roku ogromne zainteresowanie wzbudziła prezentacja „The Weddible Dress” – jadalnej sukni ślubnej. Ta niezwykła kreacja naturalnej wielkości, stworzona przez wielokrotnie nagradzaną londyńską dekorator Sylvię Elbę, mierzy 170 cm wysokości oraz 220 cm obwodu. Dzieło to jest efektem współpracy Sylvii z Yvette Marner (założy­cielką Fun N Funky Cakes i zdobywczynią wielu nagród) oraz artystką Ilinką Rnic. Suknia została ozdobiona 35 kg masy cukrowej oraz 3 kg koronki cukierniczej i papieru opłatko­wego. Około 2000 kartek jadalnego papieru „przyszyto” do sukienki za pomocą ok. 10 butelek płynu Fabriliquid.

Z oczywistych względów naszą uwagę przykuły dzieła 12 polskich dekoratorek. Polki wystartowały w 7 kategoriach, ale największą popularnością cieszyła się kategoria "small decorative exhibit", czyli figurek. Warto dodać, że niektóre dekoratorki, jak Renata Marty­na, Agata Gutowska-Kowalczyk czy Sylwia Szajter-Ziółek, znamy z krajowych konkursów, jak Wystawa Tortów Okolicznościowych Expo Sweet czy Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych organi­zowany przez tortownia.pl.
Bez wyjątku Polki pokazały swój niepowtarzalny styl, który w po­łączeniu z ogromnymi zdolnościami artystycznymi i niesamowitą inwencją twórczą zaowocował medalami i wyróżnieniami (szczegó­ły w ramce). Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy i liczymy, że ich talent i umiejętności zobaczymy podczas listopadowego Cake International w Birmingham!

Polki na Cake International w Londynie
International (kat. międzynarodowa, dla osób spoza Wielkiej Brytanii)
Agata Gutowska-Kowalczyk (złoto)
Katarzyna Gębicka (srebro)
Sylwia Szajter-Ziółek (brąz)

Novelty cake: novel design (innowacyjne ciasto, nowatorski projekt)
Dominika Grochola (wyróżnienie)

Decorative exhibit (dekoracje o podstawie 60 cm x 60 cm, bez ograniczeń na wysokość)
Urszula Mączka (srebro)

Small decorative exhibit (małe dekoracje o wymiarach 30 cm x 30 cm x 30 cm)
Agata Gutowska-Kowalczyk (złoto)
Magda Lo Bianco (złoto)
Amelia Prysak (złoto)
Renata Martyna Białdyga (srebro)
Sylwia Cholka (srebro)
Sylwia Szajter-Ziółek (brąz)

Wedding cake of 3 or more tiers (torty ślubne min. 3-piętrowe)
Agnieszka Dąbrowska (srebro)
Dominika Grochola (wyróżnienie)
Cupcake (babeczki)
Urszula Mączka (złoto – 3. miejsce)
Monika Siewiert (wyróżnienie)

Celebration cake for a special occasion (torty na specjalną okazję)
Marzena Neumann (wyróżnienie)

 

Urszula Mączka spróbowała sił w dwóch kategoriach - ta praca wystartowała w kat. "cupcake" i zdobyła zarówno złoty medal, jak i 3. miejsce! Gratulacje!

Strój ludowy to jedna z dwóch prac przygotowanych przez Agatę Gutowską-Kowalczyk (złoto)

Kolejna praca Agaty Gutowskiej-Kowalczyk (złoto)

Praca Magdy Lo Bianco w kat. "small decorative exhabit" podbiła serce nie tylko jurorów, ale też naszej redakcji

Mulatka o zielonych oczach zdradza nie tylko zamiłowanie Amelii Prysek do lalek, ale też ogromny talent dekoratorski (złoto)

Tort okolicznościowy Agnieszki Dąbrowskiej (srebro)

Królewna Śnieżka to nie bajkowa i słodka postać, jaką znamy z bajki Disneya, lecz dorosła kobieta, mroczna i tajemnicza - przyznaje dekoratorka i autorka dzieła, Sylwia Cholka (srebro)

Motyw wojenny wykonany z masy cukrowej - takie dzieła tworzy tylko Renata Martyna z żorskiej Piekarni Emilii Kristof (srebro)

Figurki na torcie o charakterystycznych oczach to dzieło Katarzyny Gębickiej (srebro)

FOT. KINGA JAKIMOWICZ


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji