Przed Jowitą Woszczyńską, utalentowaną dekoratorką z Cukierni Sowa, ostatnie szlify przed Cake Designers World Championship. O tym, czy bydgoszczanka poprawi swój wynik z 2017 r. (3. miejsce), dowiemy się 19-20 października w Mediolanie. Tymczasem postanowiliśmy ją zapytać, jak przebiegają przygotowania do konkursu.
Podobne artykuły
Cukierniku, dekoratorze! Pokaż swoje prace na Expo Sweet 2019Cake Festival Poland 2017 zachwycił jeszcze mocniejI Ty możesz zostać Mistrzem!Tą dekoracją tortu, widoczną na zdjęciu poniżej, Jowita Woszczyńska w lutym 2019 r. zwyciężyła w Mistrzostwach Polski w Dekorowaniu Tortów podczas Expo Sweet i zapewniła sobie start w Cake Designers World Championship w Mediolanie (organizowany przez Federazione Internazionale Pasticceria Gelateria Cioccolateria). Od tego momentu bydgoszczanka koncentruje się na przygotowaniach do ostatecznego starcia we Włoszech, gdzie zmierzy się z 17 reprezentantami z całego świata, m.in. z Włoch, Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Chin.
Jak przebiegają przygotowania Jowity?
– Po mistrzostwach na Expo Sweet przygotowania do Mediolanu ruszyły dość szybko. W marcu miałam gotową koncepcję dekoracji tortu pod temat przewodni konkursu „Tradycja i kultura Twojego kraju”. Niedługo później, wspólnie z mistrzami z Cukierni Sowa, powstała receptura na tort, zawierająca elementy polskości, złożona i jednocześnie orzeźwiająca w smaku – zdradza Jowita Woszczyńska. I podkreśla: – Mam to szczęście, że czerpię z doświadczenia moich mistrzów, Pawła Małeckiego i Marcina Ignaszaka.
Przez ostatnie miesiące utalentowana dekoratorka nie spoczęła na laurach, tylko doszkalała się z innych technik i surowców, jak izomalt, czekolada i papier opłatkowy. Autorka onirycznych elfów opanowała też sztukę tworzenia kwiatów z papieru opłatkowego.
Od czerwca etapami powstaje jej dekoracja na tort, który w całości pojedzie do Mediolanu. Pod koniec września tort mierzył 1,6 m i zdaje się, że nie jest to ostatnie słowo polskiej artystki. O pokazywaniu zdjęć dekoracji nie ma mowy – takie działanie grozi bowiem dyskwalifikacją z mistrzostw.
Miesiąc przed konkursem Jowita ma komfort pracy nad dekoracją w domu. Od października zacznie się również intensywne ćwiczenie części cukierniczej, pod okiem mistrzów z Cukierni Sowa – czyli odtworzenie receptury na czas, żeby podczas konkursu wszystko poszło bezbłędnie i bez poślizgu.
Przygotowania Jowity do Cake Designers World Championship wspierają: Expo Sweet, Cukiernia Sowa z Bydgoszczy oraz Barry Callebaut Polska Massa Ticino. Nasza mistrzyni ma również wsparcie Anny Grochalskiej z Akademii Słodka Pasja, która podobnie jak dwa lata temu będzie obecna w Mediolanie, tym razem jako tłumacz.
Cake Designers World Championship wg regulaminu
19-20 października w Mediolanie pojawi się 18 zawodników z kilku kontynentów. Kto i kiedy wystartuje, okaże się podczas losowania 18 października (9 drużyn będzie startowało w sobotę i 9 w niedzielę, w godzinach 7-15). Co przygotują? O szczegóły regulaminu zapytaliśmy Annę Grochalską.
– Każdy dekorator przywiezie ze sobą tort pokazowy o podstawie maks. 80 cm i dowolnej wysokości. Na miejscu uczestnicy będą mieli za zadanie udekorować mniejszy tort, który tematyką oraz zastosowanymi technikami ma nawiązywać do tortu pokazowego. Jego podstawa musi zmieścić się w kwadracie 30 x 30 cm; choć regulamin nie ogranicza wysokości tortu, to nie może on mieć mniej niż dwa piętra. Ponadto na miejscu zawodnicy przygotują dwa torty degustacyjne o średnicy 18 cm, serwowane od 10.30; w tym przypadku dekoratorzy mogą przywieźć ze sobą gotowe półprodukty – wyjaśnia Anna Grochalska.
Właścicielka Akademii Słodka Pasja przyznaje, że trudno będzie zadowolić jury konkursu, wśród których są sami uznani w świecie dekoratorzy: Christine Flinn, Dorothy Klerck, Robert Haynes, Nicholas Lodge, Penney Pang, a którym przewodniczy Kristina Rado! Jest jednak przekonana, że Jowita Woszczyńska ma prawdziwy talent, co w połączeniu z coraz większym doświadczeniem dekoratorskim i konkursowym może ponownie zaowocować podium w Mediolanie.
AK