...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Jowita Woszczyńska przygotowana na Cake Designers World Championship

Przed Jowitą Woszczyńską, utalentowaną dekoratorką z Cukierni Sowa, ostatnie szlify przed Cake Designers World Championship. O tym, czy bydgoszczanka poprawi swój wynik z 2017 r. (3. miejsce), dowiemy się 19-20 października w Mediolanie. Tymczasem postanowiliśmy ją zapytać, jak przebiegają przygotowania do konkursu.

Tą dekoracją tortu, widoczną na zdjęciu poniżej, Jowita Woszczyńska w lutym 2019 r. zwyciężyła w Mistrzostwach Polski w Dekorowaniu Tortów podczas Expo Sweet i zapewniła sobie start w Cake Designers World Championship w Mediolanie (organizowany przez Federazione Internazionale Pasticceria Gelateria Cioccolateria). Od tego momentu bydgoszczanka koncentruje się na przygotowaniach do ostatecznego starcia we Włoszech, gdzie zmierzy się z 17 reprezentantami z całego świata, m.in. z Włoch, Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Chin.

Tym tortem Jowita Woszczyńska z Cukierni Sowa wywalczyła 1. miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekorowaniu Tortów na Expo Sweet 2018 r. i bilet do Mediolanu na mistrzostwa świata dla dekoratorów. FOT. EZO ONEIR

Jak przebiegają przygotowania Jowity?

– Po mistrzostwach na Expo Sweet przygotowania do Mediolanu ruszyły dość szybko. W marcu miałam gotową koncepcję dekoracji tortu pod temat przewodni konkursu „Tradycja i kultura Twojego kraju”. Niedługo później, wspólnie z mistrzami z Cukierni Sowa, powstała receptura na tort, zawierająca elementy polskości, złożona i jednocześnie orzeźwiająca w smaku – zdradza Jowita Woszczyńska. I podkreśla: – Mam to szczęście, że czerpię z doświadczenia moich mistrzów, Pawła Małeckiego i Marcina Ignaszaka.

Przez ostatnie miesiące utalentowana dekoratorka nie spoczęła na laurach, tylko doszkalała się z innych technik i surowców, jak izomalt, czekolada i papier opłatkowy. Autorka onirycznych elfów opanowała też sztukę tworzenia kwiatów z papieru opłatkowego.

Od czerwca etapami powstaje jej dekoracja na tort, który w całości pojedzie do Mediolanu. Pod koniec września tort mierzył 1,6 m i zdaje się, że nie jest to ostatnie słowo polskiej artystki. O pokazywaniu zdjęć dekoracji nie ma mowy – takie działanie grozi bowiem dyskwalifikacją z mistrzostw.

Miesiąc przed konkursem Jowita ma komfort pracy nad dekoracją w domu. Od października zacznie się również intensywne ćwiczenie części cukierniczej, pod okiem mistrzów z Cukierni Sowa – czyli odtworzenie receptury na czas, żeby podczas konkursu wszystko poszło bezbłędnie i bez poślizgu.

Przygotowania Jowity do Cake Designers World Championship wspierają: Expo Sweet, Cukiernia Sowa z Bydgoszczy oraz Barry Callebaut Polska Massa Ticino. Nasza mistrzyni ma również wsparcie Anny Grochalskiej z Akademii Słodka Pasja, która podobnie jak dwa lata temu będzie obecna w Mediolanie, tym razem jako tłumacz.

Cake Designers World Championship wg regulaminu

19-20 października w Mediolanie pojawi się 18 zawodników z kilku kontynentów. Kto i kiedy wystartuje, okaże się podczas losowania 18 października (9 drużyn będzie startowało w sobotę i 9 w niedzielę, w godzinach 7-15). Co przygotują? O szczegóły regulaminu zapytaliśmy Annę Grochalską.

– Każdy dekorator przywiezie ze sobą tort pokazowy o podstawie maks. 80 cm i dowolnej wysokości. Na miejscu uczestnicy będą mieli za zadanie udekorować mniejszy tort, który tematyką oraz zastosowanymi technikami ma nawiązywać do tortu pokazowego. Jego podstawa musi zmieścić się w kwadracie 30 x 30 cm; choć regulamin nie ogranicza wysokości tortu, to nie może on mieć mniej niż dwa piętra. Ponadto na miejscu zawodnicy przygotują dwa torty degustacyjne o średnicy 18 cm, serwowane od 10.30; w tym przypadku dekoratorzy mogą przywieźć ze sobą gotowe półprodukty – wyjaśnia Anna Grochalska.

Właścicielka Akademii Słodka Pasja przyznaje, że trudno będzie zadowolić jury konkursu, wśród których są sami uznani w świecie dekoratorzy: Christine Flinn, Dorothy Klerck, Robert Haynes, Nicholas Lodge, Penney Pang, a którym przewodniczy Kristina Rado! Jest jednak przekonana, że Jowita Woszczyńska ma prawdziwy talent, co w połączeniu z coraz większym doświadczeniem dekoratorskim i konkursowym może ponownie zaowocować podium w Mediolanie.

AK

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji