25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu
MistrzBranzy.pl
Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail:
dane@mistrzbranzy.pl
Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce
prywatności.
Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji
międzynarodowej.
Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub
ograniczenia przetwarzania.
Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na
przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu
na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane
decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Cukiernictwo teraz i w przyszłości według Krzysztofa Kopcińskiego Jacek Polewski – piekarski performer Kociewski czy dla Zaoranych – rozmowa z Wojciechem Cejrowskim
Efektywne zarządzanie
Jak minister rolnictwa chce wzmocnić polskie rzemieślnicze piekarnie? Zmiany szyte na miarę, cz. I – rozmowa z Anną Lurje-Wawrzyniak i Maciejem Komorowskim, twórcami Managers Group MA O ochronie smaku w prawie własności intelektualnej Muralem malowane – między reklamą a sztuką ulicy
Rzemiosło przyszłości
Czym słodzić, aby nie zaszkodzić Recycling od kuchni – rozmowa z Sylwią Majcher Receptury ZERO WASTE
Kulisy produkcji
Rozmowy o cukiernictwie z Bożeną Sikoń-Wojtal, cz. II Techniki zgłębiania smaku Receptura Ziarnisty keks ze śliwką Szkoła piekarstwa Wiesława Kuci, Lekcja 6. Zaczątek – levain – chleb Zasady wdrażania projektów ERP
Sprzedaż i ekspozycja
Polskie superfood – borówka Owoc z lokalnego raju Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą – analiza
Flash News
Zdigitalizowana automatyzacja i spersonalizowany chleb z dodatkiem owadów IBA w róznych perspektywach – opinie wystawców Światowe trendy na Polagrze Tech Tortowe święto jeszcze słodsze – relacja z 3. edycji Cake Festival Poland w Katowicach
Rozmowa Mistrza Branży Od ziarenka do bochenka – rozmowa z dr. Józefem Sadkiewiczem, prezesem Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy
Ludzie i ich pasje W -80 stopni dookoła świata, czyli zamrozić od zapomnienia. Biblioteka Zakwasu w belgijskim Sankt Vith Głębia smaku w płaskiej postaci – rozmowa z fotografem kulinarnym Jakubem Wilczkiem Smak mistrzowskiej kawy według Mistrzyni Świata Baristów Agnieszki Rojewskiej
Efektywne zarządzanie Eduneo – przełom w szkoleniach biznesowych – rozmowa z Marcinem Juchniewiczem Świadomie budowana marka osobista jest jak klucz – otwiera drzwi do tej pory zamknięte
Raport Mistrza Branży Formy (nie)doskonałe Jakie zastosowanie, takie formy – rozmowa z dr. Jackiem Postupolskim i mgr Moniką Mania z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Aluminiowe blachy stosuj z głową! Formy ze stali kwasoodpornej przyszłością „zdrowego” piekarnictwa Aluminium degeneruje mózg?
Rzemiosło przyszłości Aga Bagietka w świecie ekologicznego chleba Głodówki, posty i diety owocowo-warzywne: jak podjąć wyzwanie i zrozumieć klienta Minuta wystarczy, by uczynić życie i (biznes) lepszym
Kulisy produkcji Chleb i ser – jak mądrze kojarzyć? Tort pistacjowo-cytrynowy Rozmowy o cukiernictwie z Bożeną Sikoń-Wojtal, cz. I Architektura smaku Cukiernicza pracownia rzemieślnicza krok po kroku Jak wyposażyć rzemieślniczą pracownię piekarniczą Tłoczone formy wypiekowe Fritsch na międzynarodowych targach IBA 2018 Montaż instalacji termoolejowej Cztery kroki do Smart Factory Szkoła piekarstwa Wiesława Kuci, Lekcja 5. Jak zrobić ciasto na dobrą pizzerkę?
Sprzedaż i ekspozycja Dlaczego tak bardzo kochamy chleb Nowe szaty chleba Opakowania multisensoryczne Zbieramy słoiki Śladami Władysława Strzemińskiego – tradycje artystyczne w biznesie Czysty transport, cz. 1. Historia (elektro)mobilności
Książka popularnonaukowa, poradnik, autobiografia i powieść medyczna w jednym. Nie tylko dla alergików
Co to za pozycja? Popularnonaukowa? Tak. Poradnik? Chyba też. Ktoś zwrócił mi uwagę, że moja książka przypomina również trochę powieść medyczną, której głównymi bohaterami są moi pacjenci ze mną w tle. Poniekąd to zarazem swoista autobiografia. – ze wstępu do książki „Oswoić alergie” dr n. med. Danuta Myłek.
19 września nakładem Wydawnictwa Burda Książki ukazała się publikacja „Oswoić alergie”. Książka, która odpowie na Wasze pytania, skąd biorą się uciążliwe dolegliwości związane z alergią i jak sobie z nimi poradzić.
Dr n. med. Danuta Myłek wprowadza nas w tajniki fascynującego świata alergii. Wyjaśnia mechanizmy powstawania uczuleń i zdradza, jak rozpoznawać i leczyć choroby z nimi związane. Ta wiedza ma nam dać świadomość, bez której trudno wyzdrowieć. Tylko pacjent umiejący sobie uzmysłowić procesy zachodzące w jego organizmie, zrozumie, jak ważne jest wprowadzenie zmian w codziennym życiu i wsparcie wysiłków lekarza. Zdrowy styl życia to klucz do sukcesu.
Dane wydawnicze: tytuł: „Oswoić alergie. Skąd się biorą uciążliwe dolegliwości i jak sobie z nimi radzić” autor: dr n. med. Danuta Myłek premiera: 19.09.2018 cena: 44,90 wyd. Burda Książki.
Co zawiera ta książka?
osobiste wyznania Autorki, która sama cierpiała niegdyś na trudną do rozpoznania alergię
szczegółowe opisy przyczyn powstawania różnych rodzajów alergii
zalecenia dotyczące stylu życia, a także sposobu odżywiania się
interesujące studia przypadków
zaskakujące wyjaśnienia źródeł chorób powszechnie uważanych za niezbadane
kolejne kroki w diagnozowaniu alergii
podpowiedzi, jak pomóc swojemu lekarzowi i o czym go poinformować
Danuta Myłek, dr n. med. specjalista alergolog i dermatolog - jeden z najlepszych polskich alergologów - w swojej pięćdziesięcioletniej praktyce łączy rzetelną wiedzę lekarza z wiedzą znaną od tysięcy lat oraz najnowszymi wynikami badań naukowych. Za pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry otrzymała prestiżowy dyplom honorowy im. Prof. Tadeusza Obtułowicza za zasługi dla rozwoju polskiej alergologii (1988). Stypendystka Uniwersytetu Medycznego w Helsinkach (1987) i Miami (1993).
W 1995 r. została uznana przez zarząd profesorski członkiem naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology za wkład w rozwój alergologii światowej. Jako członek założyciel Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią brała czynny udział w przywróceniu karmienia piersią i popularyzacji korzyści wynikających z karmienia piersią. Przez 50 lat pracowała w Stalowej Woli w utworzonej przez nią przychodni alergologicznej. Przez 10 lat była konsultantem wojewódzkim ds. alergologii w Województwie Podkarpackim. W czasie swoich dwóch kadencji przeprowadzała systematyczne szkolenia nie tylko alergologów, ale także specjalistów dziedzin pokrewnych (okulistów, laryngologów, pediatrów, pulmonologów, dermatologów). Od września 2018 r. działalność alergologiczną kontynuuje w Prywatnym Gabinecie Alergologicznym PROGRES w dzielnicy Wilanów (Warszawa). Autorka kilku książek o alergii i wydanej cztery lata temu książki medyczno-kucharskiej „Od lekarza do kucharza”.
Zaskakujące fakty o pozornie zdrowych warzywach i owocach.
Jesteś na diecie bezglutenowej, ale nadal odczuwasz nieprzyjemne skutki alergii pokarmowej? Możliwe, że uczulają cię inne białka, które szkodzą o wiele bardziej niż gluten, a znajdują się na niemal wszystkich warzywach i owocach.
Doktor Steven Gundry w swojej książce przedstawia zaskakującą teorię na temat lektyn. Te toksyczne białka roślinne, które występują w nasionach, ziarnach, liściach i skórkach roślin, są zaprojektowane po to, aby chronić je przed drapieżnikami, dlatego po ich spożyciu w ludzkim organizmie dochodzi do chemicznej walki, której skutkiem są stany zapalne, zaburzenia trawienia, wzrost wagi i mnóstwo innych dolegliwości.
ROŚLINNE KŁAMSTWO Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia STEVEN R. GUNDRY PREMIERA: 16.03.2018
Dzięki temu poradnikowi: - dowiesz się, jakie produkty zawierają najmniej szkodliwych białek; - nauczysz się przygotowywać warzywa i owoce tak, by zniwelować negatywny wpływ lektyn na twój układ pokarmowy; - poznasz skuteczny plan żywieniowy, dzięki któremu poprawisz perystaltykę jelit, zapomnisz o nieprzyjemnych skutkach alergii pokarmowych i uregulujesz wagę.
Zaufaj nowym odkryciom w dziedzinie zdrowego odżywiania, zastosuj się do błyskawicznego planu poprawy zdrowia i poczuj się lepiej na diecie bezlektynowej.
KAŻDA ŻYWA ISTOTA posiada instynkt przetrwania i przekazywania genów kolejnym pokoleniom. Rośliny uważamy za naszych sprzymierzeńców, ponieważ nas karmią – one jednak uważają wszystkich roślinożerców, łącznie z nami, za wrogów. Ale nawet wróg może się przydać. I na tym polega dylemat, z którym my, roślinożercy, mamy do czynienia: potrzebne nam pokarmy mają własne sposoby służące zniechęcaniu nas do zjadania ich samych, a także ich potomstwa. Skutkiem tego jest nieustannie tocząca się walka między królestwem zwierząt a królestwem roślin. Nie wszystkie rośliny są jednak takie same.
Pewne warzywa i owoce, które podtrzymują nas przy życiu, zawierają szkodliwe substancje. Przymykamy oczy na ten paradoks dosłownie od dziesięciu tysięcy lat. Gluten to oczywisty przykład substancji roślinnej będącej dla niektórych osób składnikiem problematycznym, na co wskazuje ostatni szał na żywność bezglutenową. Jak się jednak wkrótce przekonasz, gluten to tylko jedno z białek z grupy lektyn i zaledwie jeden z czynników składających się na roślinny paradoks – białko to bardzo sprytnie wyprowadza nas w pole. Fragment książki
Dr Steven Gundry – kardiolog, kardiochirurg, badacz, autor książek. Podczas swojej 40-letniej kariery dr Gundry przeprowadził 10 000 operacji i opracował opatentowaną, ratującą życie technologię medyczną. Po odkryciu, w jaki sposób dieta może pomóc jego pacjentom uniknąć operacji, napisał książkę Dr Gundry's Diet Evolution. W kwietniu 2017 roku wydał swoją drugą książkę Roślinne kłamstwo, w której opisuje rewolucyjny program żywieniowy tym samym pomagając dziesiątkom tysięcy pacjentów.
Dane szczegółowe: Autor: Steven R. Gundry, MD Cena: 44,90 PLN Wydawnictwo: Vivante ISBN: 978-83-65442-33-8 Oprawa: miękka ze skrzydełkami Tłumaczenie: Juliusz Poznański Początek dystrybucji do hurtowni i księgarni: 16.03.2018 Tytuł oryginalny: The Plant Paradox: The Hidden Dangers in "Healthy" Foods That Cause Disease and Weight Gain Ilość stron: 456 Format: 14.5 x 20.5 cm
fizjoterapueta Marcin Miecznikowski podpowiada, jak dobrać materac, by wyspać się bez alergii i bólu pleców
historyk Alice Delemare przedstawia sensacyjną historię mleka modyfikowanego na świecie
HISTORIA PRAWDZIWA – tym razem o ojcu, który zaprojektował skuteczne środki piorące
AKCJA SPOŁECZNA „Zbieramy Słoiki” rusza 18 sierpnia podczas Targów Zero Waste w Trójmieście
KAMPANIA EDUKACYJNA „Czas na Wzrok” to zachęta do kontroli stanu zdrowia Twoich oczu
Magazyn Hipoalergiczni to przełomowa publikacja na polskim rynku, która pokazuje czytelnikowi jak żyć lepiej, zdrowiej i szczęśliwiej. Magazyn powstał z myślą o alergikach, astmatykach i osobach z atopią, skierowany jest jednak do wszystkich, którym bliski jest temat zdrowia i ekologii. Obok rzetelnych porad i artykułów naukowych, można tu znaleźć także wywiady inspirujące do wyjścia z alergii, konkursy z nagrodami i przepisy prosto od blogerów. Magazyn prezentuje też inicjatywy i produkty, które mieszczą się w nurcie eco i organic, a także takie, które ułatwiają życie alergikom i astmatykom.
Rozmowa Mistrza Branży Cała w mące – Monika Walecka, Chlebowa Królowa Polski Madame Caramel. Przewodniczka po francuskich smakach – rozmowa z Kasią Sudą-Tomaszewską DNA smaku – rozmowa z Renatą Januszewską, sensorką smaku
Ludzie i ich pasje Pracownia pełna dzieci Przyjaciele Akademii Mistrza – Adriana Głuchowska
Efektywne zarządzanie Kierunki rozwoju polskiego cukiernictwa – tradycja w nowoczesnym wydaniu
NEW! Rzemiosło przyszłości Przyszłość: bardziej roślinna, mniej glutenowa Recepta na zdrowe i szczęśliwe społeczeństwo – rozmowa z Żanetą Geltz, redaktor naczelną magazynu „Hipoalergiczni” Putka teraz także bez glutenu – rozmowa ze Stefanem Putką, współwłaścicielem Piekarni Cukierni Putka Natchnione dania bez glutenu – rozmowa z Weroniką Madejską, autorką bloga Natchniona.pl Bezglutenowcy rosną w siłę. Gluten Free Expo Siła dobrej diety – rozmowa z pięcioboistką Oktawią Nowacką Warto czytać Wegańskie zamienniki tradycyjnych surowców Wegańsko niekoniecznie musi oznaczać drogo
Druga strona słodyczy – receptury Wegańskie ciasteczka Kokopralinki Mus gianduja CzekolaMus Mousse de chocolat Czekoladowe brownie jaglane Sernik śmietankowy z borówkami Tarta budyniowa Pomarańczowe marzenie Pianka dla wymagających Wegański keks
Kulisy produkcji Szkoła Piekarstwa Wiesława Kuci, Lekcja 4.Pszenno-żytni chleb na zakwasie z kurkumą i bakaliami Najwyższa elastyczność w zakresie wypieków rustykalnych Pieczywo na grilla Maszyny, urządzenia i wyposażenie – przegląd oferty rynkowej Efektywny i skuteczny sposób magazynowania koszy
Indeks reklam BakerLink Biostar Cake Festival Poland Fritsch Polska Geth Hipoalergiczni Ibis IbisArt Jackowski Kruszwica Lebo Lesaffre Polska Magorex MMB Bartkowiak Targi Polagra-Tech Uniferm Polska Ulma Packaking Polska Wachtel Wiesheu Polska Zeelandia