...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

132 strony Mistrza Branży! Jest co czytać

W tym wydaniu sprawdziliśmy: czym wyróżnia się Piekarz Roku 2014 Roman Ciążyński? Czy Polacy faktycznie jedzą mniej chleba? Co się dzieje na polskim rynku słodyczy? Czy warto zainteresować się dawnymi odmianami pszenic? Jak przebiegały Święta Chleba w Polsce? Zachęcamy też do jedzenia jabłek i do odwiedzenia Polagry-Tech!

Kto śledzi nasz portal, ten wie, że już promujemy Strefę Niszy, Innowacji i Tradycji, którą nasza redakcja organizuje podczas wszystkich dni targów Polagra-Tech w Poznaniu. W tym wydaniu zamieściliśmy również miniprzewodnik po Strefie, czyli program z opisem tego, co będzie się działo w tym roku. Strefę będą współtworzyć ciekawi ludzie, dobrze znani w branży, często spotykani na łamach "Mistrza Branży", ale też pojawią się zupełnie nowe twarze i nazwiska, o których na pewno szybko nie zapomnimy.

 

Ludzi nie zabraknie oczywiście we wrześniowym wydaniu "Mistrza Branży", i to nie tylko w rozmowach. Gościem nr 1 jest Piekarz Roku 2014 – Roman Ciążyński – człowiek skromny, uczciwy i pracowity. Już na początku spotkania podkreślił, że ta nagroda powinna trafić do całego zespołu rodzinnej piekarni w Gostyniu. Opowiedział nam również o swoich pomysłach na innowacyjne produkty, o dużym przywiązaniu do rzemieślniczego piekarstwa i pięknej tradycji czynienia znaku krzyża na zacznie, którą 10 lat temu wprowadził jako stały element Świąt Chleba w Gostyniu.

O Świętach Chleba rozmawiamy również z dr. Henrykiem Piesiewiczem, konsultantem merytorycznym Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, jednak w tym wypadku stanowiły one punkt wyjścia w rozważaniach na temat ich skuteczności w promowaniu wyrobów piekarskich, faktycznym spożyciu pieczywa w Polsce i konieczności edukowania o pieczywie, zwłaszcza pieczywie żytnim.

Dr Henryk Piesiewicz wspomniał o jeszcze jednej ciekawej inicjatywie, która może nie jest tak medialna, ale za to działa jak katalizator i skutecznie wciąga kolejne szkoły. Chodzi o tygodniową akcję organizowaną od 6 lat (!) przez Walentynę Rakiel-Czarnecką, wiceprezes Fundacji Dobre Życie. W tym roku kampania Tydzień Chleba w Szkole będzie organizowana w dniach 16-23 października. Fenomen akcji polega na tym, że coraz więcej placówek wpisuje „Tydzień” do kalendarza imprez i coraz więcej szkół jest zainteresowanych udziałem. Nauczyciele i uczniowie samodzielnie tworzą scenariusze i decydują, jak będzie wyglądał Tydzień, kierując się materiałami szkoleniowymi, które co roku publikuje Walentyna Rakiel-Czarnecka. Można pozazdrościć. Zadziwiające jest jednak to, że akcja nie ma wsparcia naszej organizacji branżowej... Z Panią Walentyną spotkamy się już w kolejnym wydaniu, tymczasem zachęcamy do lektury najnowszego, bogatszego "Mistrza Branży".

W tym wydaniu piszemy m.in.:

– o Outlecie z pieczywem kieleckiej Piekarni Pod Telegrafem. Sklep z wczorajszym pieczywem pojawił się w lipcu tego roku i zrobił niemałą furorę i medialny szum. Czy po wakacjach nadal cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów?

– o najnowszym (bezpłatnym) konkursie „Twoja ulubiona Piekarnia”, który rusza 1 października. Zgłaszajcie swoje sklepy i zachęcajcie klientów do głosowania - w nagrodę promocja w mediach społecznościowych!

– o kulisach powstania najnowszej publikacji Technologia piekarstwa wzbogaconej o komplet 5 płyt z filmami instruktażowymi autorstwa piekarza i wicemistrza świata w piekarstwie Wiesława Kuci i Jadwigi Piotrowicz!

– o tym, że warto otwierać się na nowe możliwości i sięgać po jadalne kwiaty nie tylko w cukiernictwie, ale też w piekarstwie (II cz.)

- Włączamy się również w akcję "Jedz jabłka...", a naszymi nieformalnymi ambasadorkami są 3 piękne kobiety: Kinga Paruzel (finalistka I polskiej edycji MasterChef, autorka kulinarnego bloga), Weronika Burszta (cukiernik w restauracji La Folie) oraz Maria Pohorecka (szef kuchni w klubokawiarni Laba w Opolu). Panie zachęcają cukierników do serwowania jabłek swoim klientom w trochę innej wersji

- zapomnianych zbożach, które wracają nie tylko w ekopiekarniach

- Przeanalizowaliśmy wszystkie ZA i PRZECIW pieca rurkowego i pieca cyklotermicznego, żeby odpowiedzić na pytanie: która opcja jest najkorzystniejsza dla nowoczesnej piekarni?

- na gorąco relacjonujemy Święta Chleba: Gdańsk, Gostyń, Jawor, Radom...

Zapraszamy do lektury!


Spis treści

Rozmowa Mistrza Branży
Nie mam czasu spocząć na laurach – rozmowa z Romanem Ciążyńskim, Piekarzem Roku 2014
O konsumpcji, edukacji i pieczywie żytnim – rozmowa z dr. Henrykiem Piesiewiczem .......18
Robimy coś, czego w Opolu wcześniej nie było! – rozmowa z Elżbietą i Dariuszem Karpińskimi z Lodziarni Sopelek

Efektywne zarządzanie
Outlety z pieczywem
W słabości siła
Pokaż się z dobrej strony
Twoja ulubiona piekarnia – zaproszenie do konkursu
Strategia Rozwoju Rzemiosła Śląskiego 2014-2020

Strefa Niszy, Innowacji i Tradycji
Program strefy
Rozmowy o czekoladzie z Piotrem Krzciukiem
Czekolada na językach
Tradycyjne piekarstwo w najlepszym wydaniu
Jadalne kwiaty – cz. II

Edukacja
Nauczyciele na praktykach. Doskonalenie Chlebem Powszednim Nauczyciela Zawodu –podsumowanie

Kulisy produkcji
Eurofours – wyższy standard pieców
Zakwasy piekarskie, czyli prawdziwa natura chleba – cz. II
Masz dzielarkę czy Partę U
Zapomniane zboża wracają
Chleb „na rurce” czy w „cyklotermiku”?
Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej
Maszyny oraz piece firmy IBIS
Jak określić okres minimalnej trwałości pieczywa i wyrobów ciastkarskich
System CTR i zwijarka CSV
Było, jest i będzie
Zdrowo i naturalnie – słody
Pieczywo w sklepie – świeże czy mrożone?
Non-stick made by MAGOREX
Metody produkcji tabliczek czekolady – cz. I

Receptury/Jedz jabłka/tutorial
Suflety jabłkowe
Laskowe tartaletki z jabłkami w karmelu
Sakiewki z jabłkami w dwóch odsłonach
Porzeczkowa tarta
Mix na chleb o bardzo niskiej zawartości glutenu
Ciastka Jęczmienne z Amarantusem
Francja-elegancja

Sprzedaż i ekspozycja
Raport: Duży apetyt na słodycze
Dodatki do żywności – zbiorowa psychoza?
Podstawy znakowania cz. II – Procentowa zawartość składników w produkcie gotowym
Innowacja, czyli kreowanie wartości dla klienta

Polagra 2014
Wiedza i doświadczenie - szukaj (po)mocy w Poznaniu
Nowości targowe Polagra-Tech 2014
Złote medale Polagra-Tech 2014

Flash News

 

Zobacz na ISSUU katalog reklamowy wrzesień 2014 lub ściągnij PDF

 

Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj
Mistrz Branży maj 2013   tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj
Mistrz Branży październik 2013   tutaj
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2014  tutaj
Mistrz Branży luty 2014  tutaj
Mistrz Branży marzec 2014  tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2014  tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014  tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014  tutaj

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:

- roczna 149 zł brutto

więcej informacji o prenumeracie


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji