W artykule Idealny tandem – nowoczesne trendy i funkcjonalność autorstwa Beaty Parmy-Ciejki przedstawione zostały zagadnienia dotyczące aranżacji i wyposażenia piekarni oraz cukierni. Teraz skupmy się na ważnym aspekcie oświetlenia lokalu. W jaki sposób właściwie dobrane oświetlenie może wpłynąć na decyzję klienta o zakupie?
Podobne artykuły
Systemowe oczyszczanie powietrza - BÄROMały kiosk samoobsługowy czy lokal z wykwalifikowanym personelem?Sklep piekarniczy… czy coś jeszcze?Światło jest ogromnie ważne w handlu, ale jeszcze większe znaczenie ma przy oświetlaniu świeżej żywności. Produkty piekarnicze i wyroby cukiernicze to towar, który klient kupuje „odruchowo”. Odpowiedni sposób wyeksponowania chleba, świeżo wypieczonych bułek czy też ciast i tortów może zachęcić klienta do zakupów o wiele większych niż planowane.
Oto główne wyzwania, które stoją przed nami w momencie podejmowania decyzji o profesjonalnym oświetleniu swojego sklepu:
• Prezentacja jakości i świeżości i związane z tym optymalne oddawanie kolorów.
• Redukcja strat spowodowanych przez oświetlenie = redukcja emisji ciepła.
• Minimalizacja zużycia energii elektrycznej.
• Zapewnienie wyjątkowej prezentacji sklepu.
• Wzrost sprzedaży.
Jasne jak... BÄRO
Oprawy oświetleniowe niemieckiej firmy BÄRO i koncepcje oświetlenia przygotowane przez nasz dział projektowy są kompletnym i doskonałym rozwiązaniem przy oświetlaniu piekarni, cukierni oraz działów piekarniczych w marketach. Wyróżniają je m. in:
• technologia filtracji światła – doskonałe oddawanie kolorów i mniejsze wydzielanie ciepła, co zapewnia maksymalną ochronę towarów;
• wyjątkowo ciepła barwa światła – dzięki specjalnym „złotym” reflektorom; nadaje niepowtarzalny kolor pieczywu i wyrobom cukierniczym; produkty nabierają „trójwymiaru” i przez cały dzień prezentują się świeżo i apetycznie;
• duża intensywność światła – nowa technika odbłyśników pozwala na uzyskanie jeszcze wyższej sprawności świetlnej lamp, co oznacza lepsze oświetlenie eksponowanych towarów i jednocześnie znacznie mniejszą liczbę potrzebnych opraw (w wielu przypadkach remodelingu sklepów możemy zredukować zużycie energii elektrycznej o 40 do nawet 70%)!
BÄRO produkuje oprawy oświetleniowe dostosowane do potrzeb piekarni i cukierni w trzech technologiach – ze źródłem sodowym, metalohalogenowym oraz LED. Oprawy dostępne są w kilku modelach i z reflektorami o różnych kątach padania światła.
Czy możemy pomóc?
Wiemy, jak ważne jest profesjonalne doradztwo przy planowaniu sklepów, dlatego regularnie przeprowadzamy prezentacje u nowych klientów, współpracujemy z firmami zajmującymi się kompleksowym wyposażeniem sklepów – dzięki czemu jesteśmy w stanie zaproponować naszym Klientom rozwiązanie dostosowane do ich potrzeb. Przygotowujemy profesjonalne projekty oświetlenia, wspieramy Klienta na każdym etapie remodelingu lub budowy nowego sklepu.
Niesamowite eksponowanie koloru towarów, poziom oświetlenia oraz pogłębienie (lifting) barwy wyróżni Wasz sklep od innych, tak aby klienci:
• zostali dłużej
• wracali częściej
• powiedzieli innym
• czerpali radość z atmosfery zakupów
• zostawiali więcej pieniędzy przy każdej wizycie w Waszym sklepie!