30 marca br. na placu przed Galerią Handlową Focus w Bydgoszczy miał miejsce eco-event. To właśnie tutaj można było skosztować pięknie udekorowanego chleba z pradawnych zbóż, m.in. z pszenicy okrągłoziarnowej. Za tą akcją stała Grupa Operacyjna Pradawne Ziarno.
Grupa Operacyjna Pradawne Ziarno to projekt naukowo-wdrożeniowy, którego celem jest przywrócenie do uprawy i przetwórstwa starych, pierwotnych form pszenic. Grupa tworzy konsorcjum złożone z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy, przetwórców oraz rolników z województwa pomorsko-kujawskiego. Wspólnie pracują nad innowacyjnymi produktami wytwarzanymi z pierwotnych form pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej i ich wprowadzeniem na rynek.
Podczas eventu na stoisku Grupy Operacyjnej można było porozmawiać o projekcie, poczęstować się chlebem i podzielić się swoimi wrażeniami i sugestiami. W ramach degustacji częstowano m.in. chlebem z pszenicy okrągłoziarnowej (Triticum sphaerococcum Percival o nazwie rodowej KSUR 3 "Trispa") z dodatkiem świeżo mielonej mąki pełnoziarnistej, wypieczonym przez Andrzeja Sowę w jego przydomowej piekarni. Chlebek ozdabia logo Grupy Operacyjnej Pradawne Ziarno, wykonane za pomocą szablonu Piotra Połomskiego. Pan Andrzej i Piotr Połomski są członkami facebookowej grupy "Domowy Piekarz".
Więcej o Grupie Operacyjnej Pradawne Ziarno czytaj TUTAJ