...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

„Chocolat 100% droit” – nowa pozycja wydawnicza na temat czekolady

Na rynku pojawiła się książka „Chocolat 100 % Droit” („Czekolada 100% Prawa”) poświęcona aspektom prawnym uprawy kakaowca i produkcji czekolady. Wydało ją wydawnictwo Editions Enrick B. Wstępem opatrzyła Katherine Khodorowsky, przewodnicząca Francuskiej Akademii Czekolady i Wyrobów Cukierniczych.

Czekolada zanim trafi na półki sklepowe i do naszych gospodarstw, musi przejść długą drogę produkcyjną, a tematyka z nią związana nie ogranicza się jedynie do kulinariów i cukiernictwa. To poważna część gospodarki w niektórych krajach. Pozycja „Chocolat 100% Droit” wydana została we Francji, gdzie czekolada jest ważnym składnikiem w tamtejszym wyrafinowanym cukiernictwie. Uprawa kakaowca i sama czekolada to temat wielu debat. Przedmiotem dyskusji, przedstawionych w książce, są jej spożycie, definicja czekolady (jaki produkt można nazwać czekoladą, a jaki zdecydowanie nie), uprawa kakaowca, zagrożenie wylesieniem lasów tropikalnych w związku z tą uprawą, opodatkowanie w krajach, gdzie jest spożywana, jej rola w gospodarce krajów producenckich, ochrona środowiska i praw pracowniczych w krajach producentów, a także reklama i własność intelektualna, jakie pojawiają się na końcu procesu wypuszczenia czekolady na rynek. Takie właśnie tematy zostały poruszone w książce liczącej 224 strony, gdzie teksty napisało kilkunastu autorów. Premiera miała miejsce w maju 2023 roku.


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji