autorki: Agata Nogalska, Urszula Zawadzka, Natalia Makurat, Zespól Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku, nauczyciel: Katarzyna Szczepańska
RECEPTURA
Ciasto
170 g masła
130 g cukru
170 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
180 g jajek (3 szt)
50 g białej czekolady
45 g mleka
50 g batonika Kinder Bueno
5 g pasty waniliowej
--------------------------------
Razem: 805 g
Krem orzechowy
250 g kremu mascorpone
40 g nutelli
--------------------------------
Razem:290 g
Dekoracja
50 g cukrowych kuleczek
Razem surowce: 1145g
Ubytki produkcyjne: 345g
Waga wyrobu gotowego: 800 g
Przygotowanie ciasta
W mikserze ucieramy cukier z masłem. Dodajemy jajko jedno po drugim ucierając na gładką masę. Dodać pastę z wanilii, mleko i miksować. Do powstałej masy dodajemy przesiane składniki suche, pokruszoną białą czekoladę i mieszamy szpatułką. Gotową masę wlewamy do foremek i wkładamy do środka jeden kawałek batonika Kinder Bueno. Całość pieczemy w temp. 180oC przez 25min.
Przygotowanie kremu orzechowego
Krem mascorpone mieszamy mikserem z nutellą i nakładamy na wypieczone oraz wystudzone babeczki. Posypujemy posypką cukrową do ozdoby.