...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Ciacho globtroterów (cz. I)

Dla tych, co w podróży, i dla tych, co właśnie zjechali z dalekiego świata proponuję ciacho globtrote­rów. Proste w formie i o średnim stopniu zaawansowania, ale i tak wymagające uwagi oraz precyzji.

Walizka – modny motyw, który lubi się powtarzać w tortach weselnych. Globus z parą globtroterów – w tym projekcie funkcjonuje jako dekoracja, ale równie dobrze mógłby być tortem. Oba motywy są fajne, więc każdy z nich omówię osobno. Zapraszam na pierwszą część.

Przyjemności trzeba sobie daw­kować, dlatego tę lekcję dekoro­wania podzielmy na dwa osobne zajęcia – zapewniam, że nie będzie bra­kować nam pracy. Na początek zajmiemy się prostym globusem i wymagającą parą uśmiechniętych podróżników.
Do stworzenia dekoracji potrzebne będą:

Produkty
• ryż preparowany,
• pianki marshmallows,
• masa gumpaste, kolor: brązowy, niebie­ski, zielony, czarny, biały, ciemnoniebie­ski, kolor cielisty (flash),
• klej spożywczy,
• barwnik w pudrze, kolor: biały, różowy oraz złoty.

Przyrządy do dekorowania
• wałek,
• radełko ze wzorem szycia,
• pędzelek,
• forma w kształcie kuli,
• arkusz z kontynentami.

Globus
Ryż preparowany mieszamy z piankami marshmallows w proporcji 50:50 i pod­grzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu rozpuszczenia się pianek. Następnie mieszankę przekładamy do for­my w kształcie kuli, wysmarowanej tłusz­czem roślinnym. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby dobrze stężała. Jeżeli zale­ży nam na czasie, formę z masą pianko­wo-ryżową wkładamy do lodówki na kil­ka godzin.

fot. Anna Daraż

 

Gotową kulę wyciągamy z formy i obleka­my grubo rozwałkowaną niebieską masą gumpaste.

 

Następnie rozwałkowujemy zieloną gum­paste na grubość ok. 2 mm, przykładamy do niej arkusz z kontynentami i obryso­wujemy je, delikatnie naciskając, tak aby na masie widoczny był ich zarys.

 


Plastikowym nożykiem wycinamy konty­nenty i zabezpieczamy je folią spożywczą przed wyschnięciem.

 

Wykrojone elementy świata przyklejamy do kuli za pomocą kleju spożywczego. De­koracja powinna chwilę przeschnąć, zanim przejdziemy do kolejnych elementów de­koracyjnych.


Globtroterzy
Z niewielkiej ilości brązowej masy przy­gotowujemy spodnie. Masę dobrze wyra­biamy, formujemy z niej wałek, spłaszcza­my i nacinamy wzdłuż. Tak przygotowane nogawki  modelujemy, żeby uzyskać dwie nogi zgięte w kolanach.

 

Dla lepszego efektu radełkiem robimy wzorek szycia z boku nogawek. Analogicznie przygo­towujemy spodnie z granatowej masy. Elementy przyklejamy do kuli, używając kleju spożywczego.


Przygotowując buty globtroterów, można się pokusić o zrobienie detali, takich jak: sznurówki, znaki firmowe itp. Przy klejeniu butów do nogawek spodni musimy je chwi­lę przytrzymać, żeby klej dobrze chwycił.


Z czarnej masy modelujemy bluzę dla glob­trotera, z kolei bluzeczce z białej masy na­dajemy kobiece kształty. Oddzielnie przy­gotowujemy rękawy, w których robimy otwory na dłonie. Ponieważ para globtrote­rów ma być przyjacielsko objęta, w pierw­szej kolejności musimy przykleić lewy czar­ny rękaw, który łączy się z białą bluzeczką z tyłu, a następnie prawy. Białe rękawy doklejamy, zaczynając od prawej „ręki”.

Dłonie tworzymy z niewielkiej ilości masy flash i wklejamy je w otwory rękawów.


Twarze – to ciekawy i wymagający ele­ment dekoracji. Jeżeli nie mamy wprawy, warto sięgnąć po gipsowe formy do odci­skania. Używając masy w kolorze flash, mocno wciskamy odpowiedniej wielkości kulkę. Po dokładnym odciśnięciu detali delikatnie wyjmujemy masę i w razie po­trzeby modyfikujemy kształty lub dopra­cowujemy szczegóły.

 

Nożykiem nacinamy usta i lekko je rozchylamy, żeby buzia zy­skała uśmiech. Dla lepszego efektu wkle­jamy biały cieniutki paseczek w miejsce zębów. Na tym etapie robimy i dokleja­my uszy.

 

Gdy twarze lekko przeschną, policzki bar­wimy pudrem spożywczym. Kontur oczu, brwi oraz ust kreślimy flamastrem spo­żywczym. Z białego pudru spożywczego rozpuszczonego w bezbarwnym alkoholu rozrabiamy farbkę spożywczą do malowa­nia białek oczu. Analogicznie robimy farbki do malowania źrenic.

 

Głowę wraz z szyją przytwierdzamy do tu­łowia za pomocą kleju spożywczego; dla pewności można użyć wykałaczki.

Figurki powinny schnąć co najmniej 12 godzin, za­nim zabierzemy się do naklejenia włosów.


Ten projekt to w zasadzie baza, którą w bardziej rozbudowanej wersji można wzbogacić o kilka dodatkowych elemen­tów, takich jak: plecaki czy aparaty fotogra­ficzne. Wystarczy puścić wodze wyobraźni!

 

Zapraszamy do 2 części tutorialu.


autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast  i Tortów „Niezłe Ciacho”

Inne tutoriale:

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji