...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Ciasteczkowy zawrót głowy w Skoczowie

11 grudnia br. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie organizuje 2. edycję konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Konkurs ma na celu kultywowanie tradycji pieczenia ciasteczek cieszyńskich, integrację uczniów i nauczycieli z zaproszonych szkół powiatu cieszyńskiego oraz zachęcenie do kreatywności.

Tradycja pieczenia drobnych ciasteczek na Święta Bożego Narodzenia i ważne uroczystości wyróżnia Śląsk Cieszyński spośród innych regionów Polski i jest głęboko zakorzenionym zwyczajem. Malutkie, filigranowe, misternie zdobione wypieki były wykonywane pod wpływem czeskich czy austriackich tradycji kulinarnych. Często były to małe arcydzieła. Przepisy są do tej pory przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do wypieku powinno stosować się składniki tylko pochodzenia naturalnego, bez sztucznych dodatków. Jak nakazywał stary zwyczaj, ciasteczek powinno starczyć do Nowego Roku, co miało przynosić pomyślność na cały rok.

Pomysłodawcą konkursu jest Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej w ZSTiO, która również pielęgnuje rodzime tradycje i jak podkreśla, chce zaszczepić je wśród uczniów.

Zasady konkursu

Zaproszeni uczniowie będą mieli za zadanie przynieść po 3 rodzaje drobnych ciasteczek. Jury wybierze najlepsze ciasteczko pod względem wyglądu i smaku. Po ocenie przez jury wszyscy będą mogli spróbowania małych dzieł sztuki.

Warto dodać, że Joanna Gwizdała jest również koordynatorem międzynarodowego projektu edukacyjnego Sprawiedliwi, aktywni, świadomi – budowa podstaw dla kampanii „Szkoła Przyjazna dla Sprawiedliwego Handlu”, dlatego przy tej okazji szkoła przedstawi uczestnikom swoje działania w zakresie wspierania Sprawiedliwego Handlu.

Redakcja "Mistrza Brażny" ma przyjemność patronować wydarzeniu w Skoczowie.

Fotorelacja z konkursu CIASTECZKOWY ZAWRÓT GŁOWY 2014

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji