...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Croissobwarzanek z Krakowa

W Krakowie pojawiła się piekarnicza nowinka, która świetnie wpisuje się w światowy trend łączenia popularnych wypieków, nadając i mswojsko brzmiące, a zarazem oryginalne nazwy. Tak powstał croissobwarzanek – czy będzie hitem tej jesieni?

Od jakiegoś czasu dużą popularnością cieszą się nowe odsłony znanych wypieków. Kilka lat temu do witryny cukierniczej trafił cruffin, czyli muffin z ciasta francuskiego. Sprzedawany był jako klasyczny wypiek bez nadzienia albo z kremami smakowymi. Całkiem niedawno do restauracyjnego menu wprowadzono crogera – burgera z ciasta francuskiego podawanego z dodatkami mięsnymi i warzywami. Autorami wspomnianych wypieków byli Amerykanie i Francuzi. Teraz Polacy mogą cieszyć się wariacją cukierniczą na temat obwarzanka krakowskiego. Cukierniczka z Krakowa – Agnieszka Piekarczyk stworzyła tzw. hybrydę cukierniczą: croissobwarzanka, połączenie croissanta (rodzaj ciasta) z obwarzankiem (kształt i posypka). Do obwarzanków ma duży sentyment. W dzieciństwie dziadek kupował jej zawsze jednego podczas spaceru na Plantach. Ciasto francuskie uważa za bardzo uniwersalne.

 

 

– Jest chrupiące z zewnątrz, maślane w smaku. Przypadnie wielu osobom do gustu. Stanowi dobrą bazę do różnych połączeń, chociaż ja najbardziej lubię klasycznego croissanta – mówi Agnieszka. Croissobwarzanek nie podlega procesowi obwarzania, czyli zanurzenia na kilka sekund w gorącej wodzie. To różni go od tradycyjnego obwarzanka. Dlatego ma swoją odrębną nazwę i nazywany jest wariacją na temat pierwowzoru. Cukiernia, w której pracuje Agnieszka Piekarczyk  - „Galeria Tortów Artystycznych” otwierała swój kolejny lokal i uznano, że to będzie dobry moment, by w witrynie pojawiła się taka niespodzianka: croissobwarzanek. Na razie jest nowością, wypiekaną z dodatkiem ziół, sezamu, soli, czyli klasyką posypek. Klienci sobie chwalą – podkreśla cukierniczka. Agnieszka z wykształcenia jest plastyczką, ale całe życie pracowała w kuchni w znanych i mniej znanych restauracjach w Krakowie. Z czasem zaczęła zgłębiać tajniki cukiernictwa. Dziś piecze w jednej z najbardziej znanych cukierni w Krakowie z gatunku haute pâtisserie.  Croissobwarzanek dopiero raczkuje jako wypiek.  – Dajmy mu czas – mówi z uśmiechem Agnieszka Piekarczyk.

 

K.Sz,


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji