W Krakowie pojawiła się piekarnicza nowinka, która świetnie wpisuje się w światowy trend łączenia popularnych wypieków, nadając i mswojsko brzmiące, a zarazem oryginalne nazwy. Tak powstał croissobwarzanek – czy będzie hitem tej jesieni?
Od jakiegoś czasu dużą popularnością cieszą się nowe odsłony znanych wypieków. Kilka lat temu do witryny cukierniczej trafił cruffin, czyli muffin z ciasta francuskiego. Sprzedawany był jako klasyczny wypiek bez nadzienia albo z kremami smakowymi. Całkiem niedawno do restauracyjnego menu wprowadzono crogera – burgera z ciasta francuskiego podawanego z dodatkami mięsnymi i warzywami. Autorami wspomnianych wypieków byli Amerykanie i Francuzi. Teraz Polacy mogą cieszyć się wariacją cukierniczą na temat obwarzanka krakowskiego. Cukierniczka z Krakowa – Agnieszka Piekarczyk stworzyła tzw. hybrydę cukierniczą: croissobwarzanka, połączenie croissanta (rodzaj ciasta) z obwarzankiem (kształt i posypka). Do obwarzanków ma duży sentyment. W dzieciństwie dziadek kupował jej zawsze jednego podczas spaceru na Plantach. Ciasto francuskie uważa za bardzo uniwersalne.
– Jest chrupiące z zewnątrz, maślane w smaku. Przypadnie wielu osobom do gustu. Stanowi dobrą bazę do różnych połączeń, chociaż ja najbardziej lubię klasycznego croissanta – mówi Agnieszka. Croissobwarzanek nie podlega procesowi obwarzania, czyli zanurzenia na kilka sekund w gorącej wodzie. To różni go od tradycyjnego obwarzanka. Dlatego ma swoją odrębną nazwę i nazywany jest wariacją na temat pierwowzoru. Cukiernia, w której pracuje Agnieszka Piekarczyk - „Galeria Tortów Artystycznych” otwierała swój kolejny lokal i uznano, że to będzie dobry moment, by w witrynie pojawiła się taka niespodzianka: croissobwarzanek. Na razie jest nowością, wypiekaną z dodatkiem ziół, sezamu, soli, czyli klasyką posypek. Klienci sobie chwalą – podkreśla cukierniczka. Agnieszka z wykształcenia jest plastyczką, ale całe życie pracowała w kuchni w znanych i mniej znanych restauracjach w Krakowie. Z czasem zaczęła zgłębiać tajniki cukiernictwa. Dziś piecze w jednej z najbardziej znanych cukierni w Krakowie z gatunku haute pâtisserie. Croissobwarzanek dopiero raczkuje jako wypiek. – Dajmy mu czas – mówi z uśmiechem Agnieszka Piekarczyk.
K.Sz,