Pomysł użycia garnuszka, w którym będzie płynne medium, ze stałym dostępem do czynnika grzewczego i możliwością zanurzania w nim różnych dodatków pochodzi ze Szwajcarii, choć alpejskie rejony Włoch czy Francji także stosowały tę technikę przygotowania posiłków.
Podobne artykuły
Deser z borowikami - jesienne menu Śląskiej ProhibicjiFormy do pralin, czekolad, batonów, nowe wzory - ceny promocyjne!Pasja i prostota receptą na CZECOladowy sukcesOczywiście oryginalne fondue jest z sera, najczęściej składa się z dwóch jego rodzajów, białego wytrawnego wina i niekiedy także zagęszczacza w postaci mąki ziemniaczanej, ale nie brakuje również jego alternatyw. Spotkać można chociażby fondue mięsne czy rybne, my natomiast skupimy się na fondue czekoladowym.
Co tworzy zestaw do fondue?
Aby przygotowanie czekoladowego fondue zakończyło się sukcesem, konieczne jest posiadanie nie tylko właściwych surowców, ale także odpowiedniego sprzętu. Zacznijmy od typowego zestawu, który można kupić za pośrednictwem sklepów internetowych, a coraz częściej również stacjonarnych z artykułami gospodarstwa domowego. Jego cena waha się od 30 zł do nawet 100 zł i więcej. Wszystko oczywiście zależy od kilku czynników, na jakie należy zwrócić uwagę przy wyborze. Zaliczyć tu można m.in. wielkość zestawu, czyli ile osób miałoby z niego korzystać, jakie medium grzewcze będzie dla nas bardziej korzystne: zwykły podgrzewacz czy jednak termostat.
Standardowy zestaw do fondue składa się z: misy stalowej bądź ceramicznej, stojaka lub po prostu termostatu i widelczyków.
Zaletą zakupu zestawu do fondue z termostatem jest utrzymywanie stałej temperatury i równomierne rozłożenie się czynnika grzewczego w całej misie, dzięki czemu zapobiegamy miejscowemu przegrzaniu czekolady. Bezpośrednio w tym urządzeniu możemy przygotowywać od podstaw czekoladową masę do zanurzania dodatków, co odróżnia je od zestawów z podgrzewaczem, gdzie masa musi być najpierw przygotowana na kuchni. W przypadku widelczyków ważne jest, by można było z łatwością nabić na nie dodatki. I tak dostępne są widelczyki z dwoma, a nawet trzema oszczepami. Warto zwrócić uwagę, by ich końcówki nie były przesadnie ostre, warto również dokładnie obejrzeć uchwyty. Na rynku dostępne są metalowe i drewniane, polecałbym drewniane, gdyż nie nagrzewają się podczas opierania o ogrzewaną misę, co chroni nas przed poparzeniami, częstymi przy metalowych uchwytach widelczyków. Kompletny zestaw do fondue jest bardzo mały, więc można go z łatwością przechowywać. W ten sam sposób używa się zestawów do innych rodzajów fondue, które mogą urozmaicać zimowe kolacje w gronie najbliższych.
Czekoladowa fontanna |
Jak przygotować masę czekoladową?
Przygotowanie masy do fondue wymaga postępowania wg prawideł sztuki kulinarnej i oczywiście nieco fantazji. Bazą będzie w tym przypadku czekolada. Nie ma ograniczeń co do jej rodzaju, jednak ze względu na możliwość przypalenia poleca się tę bez udziału części mlecznych, czyli mleka w proszku. Masa czekoladowa użyta do fondue powinna mieć odpowiednią zawartość tłuszczu kakaowego, który nada jej odpowiednią płynność. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się kuwertura. Producenci, chcąc zaoszczędzić na recepturze, często stosują emulgator PGPR, czyli polirycynooleinian poliglicerolu, który poza tłuszczem ma również właściwości polepszające płynność mas. W przypadku przygotowywania bazy do fondue czekoladę można rozrzedzić za pomocą śmietanki. Podgrzewa się ją i rozpuszcza pokruszoną czekoladę lub dostępne w sklepach czekoladowe „guziki”. Udział tłuszczu w śmietance nie ma tu istotnego znaczenia – sprawdzą się zarówno 12-proc., jak i 18-proc. czy kremówki.
W nieco mroźniejsze wieczory w wersji dla dorosłych można się pokusić o dolanie np. likieru pomarańczowego czy nalewki malinowej, alkohol uwypukli smak czekolady. Należy mieć także na uwadze zastosowane dodatki, które będziemy zanurzać w masie. W tym przypadku owoce niekoniecznie się sprawdzą. Do rozpuszczonej masy czekoladowej ze śmietanką można dodać masy krówkowej dostępnej w sklepach, a także ekstraktu wanilii czy dosypać cukru waniliowego. Masę do fondue’u można także urozmaicić poprzez dodatek uprażonych wiórków kokosowych czy orzechów. Na rynku dostępne są ponadto masy czekoladowe aromatyzowane i barwione, np. truskawkowe, karmelowe, miodowe, cappuccino i wiele innych. Zastosowane w tym przypadku składniki olejorozpuszczalne nie wpłyną na jej rozwarstwianie się, a będą stanowiły dodatkową atrakcję dla konsumujących.
Niezbędne dodatki
Dodatków do fondue można użyć tak wiele, jak wiele mamy pomysłów, ale najlepiej sprawdzą się owoce, oczywiście te świeże: truskawki, melony, banany, ananasy czy brzoskwinie. Zdecydowanie nie polecam owoców z puszki czy ze słoika, które mogą ociekać syropem, wprowadzając niepotrzebną wilgoć do masy. W przypadku jabłek czy bananów warto pamiętać, by nie obierać ich zbyt wcześnie, gdyż szybko brązowieją. Owoce warto pokroić na mniejszej wielkości porcje, tak by można było je skonsumować na jeden raz. Poza owocami do fondue można użyć wszelkiego rodzaju wafli, rurek, karmelków miękkich typu krówka, a nawet pierniczków czy ciasteczek. W przypadku dzieci dużym zainteresowaniem cieszą się żelki i produkty piankowe typu marshmallow. Warto przy tym pamiętać, że małe i twarde dodatki nie będą mogły być użyte z tego względu, iż ich nie przekujemy widelczykiem i trudno byłoby je wziąć w palce.
***
Czekoladowe fondue to nie tylko prawdziwa uczta dla łasuchów, ale także doskonała zabawa w gronie najbliższych sprzyjająca długim rozmowom i wspólnemu spędzaniu czasu. W przypadku imprez urodzinowych czy rodzinnych jest to nietypowe uzupełnienie deserów, ciekawa alternatywa dla ciast. Z pewnością warto oddać się tej przyjemności.
Piotr Ławrowski