...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladowe złoto

Koneserzy czekolady powinni już odkładać pieniądze do skarbonek! Oto na rynek wchodzi najdroższa czekolada świata! Choć waży niecałe 50g, kosztuje – bagatela – 260 dolarów, czyli prawie tysiąc złotych. Za co tyle każą sobie zapłacić jej twórcy?

Przede wszystkim za wyjątkową jakość. Większość czekolad na świecie produkowana jest z masowo uprawianego ziarna kakao, na plantacjach z dala od źródła pochodzenia kakaowca. Czekolada To'ak zawiera tylko i wyłącznie ziarna jednorodnego pochodzenia (single origin). To najlepszy gatunek ekwadorskiego ziarna, który stanowi 5% światowej produkcji czekolady. Dzięki odpowiednio niskiej wilgotności, plantacje w tej części Ekwadoru, którą wybrali twórcy To'ak, dają wyjątkowo aromatyczne ziarno o bogatym bukiecie smakowym. Czuć w niej wyraźne nuty owocowe, choć Sami założyciele marki osobiście doglądają upraw w stolicy Ekwadoru.

 

W stolicy Ekwadoru panują idealne warunki do uprawy aromatycznego ziarna kakao.

Każdy z 36 etapów produkcji tabliczki wyjątkowej czekolady podlega restrykcyjnej obserwacji założyciela marki.

 

Jerry Toth, jeden z założycieli, tak komentuje swój wkład: “Większość czekoladników zaczyna od bycia cukiernikiem. My zaczęliśmy jako farmerzy kakaowca”.Swoją misję traktuje z podobną skrupulatnością jaka spotykana jest przy produkcji najlepszych gatunków win albo whisky. Toth, nim ruszyła regularna produkcja, dwa lata spędził na badaniu procesów powstawania czekolady.Następnie zainwestował 250, 000 dolarów w swoją działalność i tak oto w 2013 roku powstała marka To'ak.

Jerry Toth, twórca czekolady To'ak to absolutny czekoladowy pasjonat.

 

Produkcja jednej tabliczki, która składa się w 81% z kakao oraz reszty cukru, to aż 36 etapów. Każdy z nich oznacza ręczną pracę twórców, włączając w to tak skrupulatne kroki jak łuskanie i mierzenie każdego pojedynczego ziarna, które na koniec umieszczane jest w centrum tabliczki i musi się zmieścić w odpowiednich parametrach (7-8mm)! Wykonana z najlepszego surowca, w efekcie jest tak delikatna, że jej twórcy zalecają zjedzenie jej... za pomocą drewnianych pałeczek! Ma to również pozwolić na jeszcze lepsze uwydatnienie jej walorów smakowych i wychwycenie wszystkich aromatów. Każda tabliczka zamknięta jest w drewnianej szkatułce wypełnionej łuskami ziarna kakaowego i ponumerowana według dat zbiorów.

Ręczna selekcja ziaren użytych do stworzenia idealnej tabliczki czekolady.

Nie tylko surowiec, z którego wykonana jest czekolada jest najwyższej jakości, ale także jej postać.

 

Sama nazwa To'ak pochodzi ze zbitki wyrazów pochodzących z starożytnego języka ekwadorskiego i oznacza „ziemię” i „drzewo”. Twórcy tym samym chcą przypomnieć konsumentom o oryginalnym pochodzeniu czekolady.

Na razie produkcja czekolady To'ak nie przynosi dochodów i przypomina raczej spełniony sen pasjonaty. Czy wkrótce znajdzie się więcej chętnych do jedzenia tak drogiego smakołyku?

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji