O tym, że parowanie czekolady z alkoholami może być niezapomnianym kulinarnym doświadczeniem, wiadomo nie od dziś. Szefowie kuchni Yannick Alléno i Aurélien Rivoire, twórcy czekoladowego butiku poszli o krok dalej, tworząc gamę czekolad zawierających różne francuskie wina, szampana czy koniak.
Alléno i Rivoire - jeden z najważniejszych, awangardowych szefów kuchni i wybitny, utytułowany cukiernik stworzyli swoją markę czekoladową, by zapewniać najwyższe degustacyjne doznania, zaskakiwać, pracować z czekoladą na najwyższym poziomie i starać się nieustannie znajdować to, czego jeszcze nie próbowano - mimo że w przypadku czekolady wiele już zostało powiedziane. Teraz oferują nową gamę ośmiu czekolad pod nazwą Terroirs de France. Pracują nie tylko z najwyższej jakości ziarnami kakaowymi, ale też z najlepszymi alkoholami z różnych regionów Francji.
Powstały już dwie pierwsze tabliczki: Terroirs de France in harmony with Champagne oraz Terroirs de France in harmony with Cognac. Czekolada z Szampanii oprócz szampana zawiera gorzką czekoladę z Ekwadoru, konfiturę z sake, imbiru i dżem z wodorostów, dając solankowe nuty. Czekolada z Cognac powstała również na bazie czekolady ekwadorskiej, z dodatkiem praliny z siemienia lnianego i migdałów oraz konfitury z mango, pomarańczy i imbiru. Niebawem w kolekcji pojawią się kolejne tabliczki: Côte Rôtie, Chambertin, Châteauneuf-du-Pape, Sauternes, Saint-Emilion i Chablis.
ESS
źródło >>> KLIK!
zdjęcia >>> KLIK!