...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Czy jesteś przesądny

Trudno wyobrazić sobie ludzkość bez za­bobonów. Były one (i są) jak niezmienne zasady, których wystarczy się trzymać, żyć zgodnie z nimi, by nasze życie było udane. Wróżby te i zabobony uformowały się jesz­cze w czasach pogaństwa, a potem były przekazywane z pokolenia na pokolenie, i jakby nie było, zachwalane.

To był czas, kiedy nie można było zadzwonić do biu­ra obsługi klienta i poznać udany przepis na chleb pytlowy. Receptur nie sprawdzi­ło się w internecie, którego jeszcze pół wieku temu nikt nie przewidywał.... Na­wet książki były zarezerwowane dla inte­ligencji. Pierwszy podręcznik do piekar­stwa został wydany w niewielkim nakładzie w Krakowie dopiero w 1911 r. Mimo to, zabobony (o dziwo) przetrwały do poło­wy poprzedniego wieku i w wielu kręgach były powszechnie stosowane. Przykłady różnego rodzaju formuł magicznych moż­na znaleźć w kilkudziesięciu publikacjach z końca XIX i XX w. W przypadku wypieku chleba te pseudozasady miały zapewnić udany wypiek.

Z perspektywy czasu i możliwości technicz­nych wypada spojrzeć na wybrane przykła­dy tylko jednym (najlepiej lewym) okiem, a po przeczytaniu splunąć trzy razy przez prawe ramię.

 

Przesądy związane z chlebem i jego pieczeniem
• Gdy przy wilii wypadnie ojcu chleb z ręki albo szkło od lampy pęknie, to ojciec umrze1.

• Obdarowany przez młodzicę podczas żni­wa, powinien natychmiast płótno z krom­ką chleba, gdy ona je tylko położy, zabrać ze snopa, gdyż w przeciwnym razie mło­ducha pozostawałaby przez długi czas bezpłodna2.

• Idąc na sprawę do sądu trzeba ułamać gałązkę bzu i wziąć z sobą chleba i soli, a sprawa będzie wygrana3.

• Jeżeli chleb z masłem upadł na podło­gę tak, że masło zostało pod spodem, to ten, który ów chleb upuścił, zubo­żeje; wzbogaci się, jeśli masło zostało na wierzchu4.

• Przenosząc się do nowego domu, na­leży ze starego wynieść ze sobą naj­pierw chleb i sól, aby się wszystko do­brze wiodło5.

• Kto zjada przylepki ze świeżo upie­czonego chleba, ten bywa szczęśliwy w miłości6.

• Chleba w Wielki Czwartek wypiekać nie można, jeżeli zaś konieczność do tego zmusza, to, aby na urodzaj nie wpłynę­ło ujemnie, należy dać na mszę, a już w ciągu całego roku wystrzegać się w dni czwartkowe wypiekania chleba7.

• Nie można wyjąwszy pierwszy boche­nek z pieca krajać go nożem, a tylko trzeba go łamać, bo chleb do siedmiu razy nie uda się8.

• Gdy się chleb upiecze, należy go umyć czystą wodą, a resztą tej wody wykro­pić kąty w domu i w piecu odmawia­jąc „wieczne odpoczywanie” za duszę zmarłej gospodyni, która w tem piecu chleb piekła9.

• W nocy nie należy pożyczać kwaśnego ciasta na rozczyn kobietom niebiegłym w sporządzaniu chleba, gdyż chleb po­życzającej nigdy się nie uda10.

• Jeżeli chleb się nie darzy, czyli nie rośnie, to dzieża zrobiona jest z desek drzewa, na którem się ktoś powiesił, a z tego powodu nie ma błogosławieństwa11.

• W piecu chlebowym nie można palić drzewem kradzionem, bo się chleb nie wydarzy, a gdyby nawet był dar­ny, to na pożytek nie wyjdzie12.

• Jeżeli w Zielone Święta nie zapalono wieczorem pochodni lub zwyczajnej miotły i nie okadzono jej dymem zbo­ża, będącego na pniu, wtedy mąka z takiego zboża nie będzie darną ani światłą13.


Jak tłumaczą Stanisław Długoszewski i Je­rzy Horowski w książce „Piekarstwo w teo­ryi i praktyce” (1911), usprawiedliwianie tego, że chleb „nie wyszedł” miało tylko je­den cel – ukrycie błędów i nieumiejętności. Zastanawiające jest to, że przez wiele lat przykładano wagę do zabobonów, wierzeń, a nie skupiano się na tym, co najważniej­sze. Gdybyśmy mieli przenieść wszystkie zabobony do współczesności, to z przykro­ścią muszę stwierdzić, że… niewiele się zmieniło. Nasze oko nadal bawi się różny­mi świecidełkami. Wierzymy w przesądy, nierzadko uznając je za prawdziwe. Strach pomyśleć, co by było, gdyby piekarstwo faktycznie zależało wyłącznie od przy­padku i szczęścia. A to co najważniejsze, to co prawe – jednoznacznie związane z za­wodem i powołaniem piekarza – umyka niezauważone.

Piotr Goszczycki


1. Sz. Ganet, Rozmaitości ludoznawcze z Suchej, „Lud”, t. 14, 1908.
2. W. Szukiewicz, Wierzenia i praktyki ludowe, „Wisła”, t. 17, 1908
3. Tamże.
4. R. Lllientalowa, Przesądy żydowskie, „Wisła”, t. 14, 1900.
5. M. Cisek, Materiały etnograficzne z miasteczka Żołyni w powiecie przemyskim, „Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej”, t. 13, 1889.
6. Tamże.
7. M. Fedorowski, Lud białoruski..., Kraków 1897.
8. Tamże.
9. T. Mleczko, Rozmaitości, „Lud", t. 10, 1904.
10. Segel, Wierzenia i lecznictwo ludowe Żydów, „Lud”, t. 3, 1897.
11. St. Długoszewski, J, Horowski, Piekarstwo w teoryi i praktyce. Kraków, 1911.
12. Tamże.
13. Tamże.

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji