W czerwcu na Śląsku otwarto nową Piekarnię KŁOS. Mimo nowoczesnego wyposażenia firma nie rezygnuje z tradycyjnej produkcji. W nowym obiekcie pojawią się ważne stanowiska kontrolno-pomiarowe, na których będzie prowadzona ocena jakościowa przyjmowanych surowców, jak również jakościowej kontroli wyrobów gotowych.
Podobne artykuły
südback Trend Award - trwają zgłoszenia na branżowe innowacjeRECEPTOR 2.0 – nie kupuj – UŻYWAJ!Podziemna gruszka i czarne jedzenie zadbają o nasze zdrowie19 czerwca br. w Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Zabrzu-Rokitnicy oficjalnie otwarto nową Piekarnię KŁOS. Do września br. powinien zakończyć się proces przenosin z obecnych zakładów firmy do nowego obiektu, który zajmuje powierzchnię 7 tys. mkw. Docelowo piekarnia będzie produkować ok. 25 ton pieczywa na dobę: 26 tys. różnych bochenków chleba i 45 tysięcy bułek. Po przeprowadzce wszystkie elementy łańcucha produkcyjnego będą realizowane w nowej siedzibie. Piekarnia KŁOS już teraz zatrudnia niemal 600 osób, a nowa inwestycja da pracę kolejnym 50 pracownikom.
Nowoczesny zakład, lżejsza rzemieślnicza praca
Obiekt wyposażono w nowoczesne urządzenia najnowszej generacji, w tym m.in. piece termoolejowe z samoczynnym załadunkiem i wyładunkiem oraz maszyny umożliwiające automatyczne dozowanie składników do produkcji. Mimo nowoczesnego wyposażania Piekarnia KŁOS nie straci rzemieślniczego charakteru. – Nowa hala produkcyjna jest dużo wygodniejsza dla pracowników. Jest znacznie więcej przestrzeni wokół, jak i nad nami. Maszyny mają tylko ułatwić pracę piekarzom i cukiernikom. Dzięki automatyzacji praca będzie dużo lżejsza, a przez to przyjemniejsza. Nowoczesne urządzenia pozwalają precyzyjnie dozować składniki, co ma istotny wpływ na jakość i powtarzalność wyrobów. Nadal będziemy jednak bazować na starych i sprawdzonych recepturach. Chleb jest wszędzie, ale nasz chleb wiejski ma specyficzny smak. Powstaje na podstawie starej, sprawdzonej receptury, skrupulatnie przestrzeganej do dnia dzisiejszego. Kwas wyprowadzany jest wielogodzinnie, dzięki temu chleb jest długo świeży. Możemy się nim naprawdę szczycić – mówił Marek Janulek, technolog Piekarni KŁOS. Jak dodaje, jego ulubionym pieczywem jest chleb codzienny oraz bułka cięta, która powstaje z odroczonego rozrostu, dzięki czemu długo jest świeża i chrupka.
– Przedsiębiorstwo jest duże, ale mimo to odczuwalna jest w nim rodzinna atmosfera, jaką stworzyli państwo Kurzyca. Swoich pracowników traktują tak, jak członków swojej rodziny. Wcześniej pracowałem w dwóch dużych zakładach, ale tutaj warunki pracy i atmosfera są bez porównania lepsze niż gdziekolwiek indziej – zapewnia technolog.
Piekarnia przyjazna środowisku
Zakład jest przyjazny środowisku; wyposażono go m.in. w urządzenia odzyskujące ciepło. Dzięki nim – bez konieczności wykorzystywania innych paliw – możliwe będzie nie tylko ogrzanie całej wody użytkowej (technologicznej i sanitarnej) w zakładzie, ale także ogrzanie budynku. Co więcej, w piekarni zastosowano innowacyjną technologię pozwalającą zmniejszyć zużycie energii i gazu, a jednocześnie zmniejszyć emisję zanieczyszczeń. Chodzi o System Zarządzania Energią zainstalowany w piecach piekarniczych, czy wykorzystanie w nich, jako czynnika transportu ciepła, techniki termoolejowej. W piekarni zaimplementowano również system BMS (Building Management Systems) służący kompleksowemu zarządzaniu energią w budynku. Automatyczne dozowanie składników (mąki, kwasów) umożliwi natomiast zmniejszenie zanieczyszczenia ścieków. Z kolei dzięki zainstalowaniu absorberów ciepło zostanie zmienione w chłód potrzebny do utrzymania niskich temperatur w pomieszczeniach chłodniczych.
Zautomatyzowany proces produkcji pod czujnym okiem piekarza
Proces produkcyjny rozpoczyna się od automatycznego dozowania mąki i innych składników bezpośrednio z silosów do urządzeń zakwaszających (tzw. kwasowników). Sterowany elektronicznie proces jest stale kontrolowany przez piekarzy. Składniki są następnie podawane do maszyn wyrabiających ciasto. Na tym etapie praca wysoce wyspecjalizowanego personelu polega w przeważającej mierze na dozowaniu składników, monitorowaniu i kontroli czasów miesienia, a także rozrostu ciasta. Później podaje się je do maszyn ważąco-dzielących. Podzielone, zważone i ręcznie uformowane ciasto trafia do pomieszczeń garowniczych, w których (w sprzyjających warunkach: w odpowiedniej temperaturze i wilgotności) dojrzewa.
Po wyrośnięciu ciasto zostaje przygotowane przez piekarzy do automatycznego załadunku do nowoczesnych pieców, gdzie zostaje poddane obróbce termicznej. Ze względu na zastosowanie tradycyjnych receptur wypiek trwa (w zależności od rodzaju wypiekanego pieczywa) nawet do 90 minut. Wreszcie wypieczone bochenki transportuje się do magazynu produktów gotowych, gdzie są ręcznie konfekcjonowane do pojemników.
Co istotne, proces powstawania wypieków, choć zautomatyzowany i elektronicznie kontrolowany, przebiega według tradycyjnych receptur. Skuteczne łączenie nowych technologii ze sprawdzonymi recepturami to klucz do utrzymywania wysokiej, powtarzalnej jakości produktów. O renomie wyrobów Piekarni KŁOS świadczą przyznane im certyfikaty, m.in. Firma z Jakością, Firma z Przyszłością, Wiarygodny Lider Biznesu, Agro Polska, Lider Przedsiębiorczości, Godło Dobra Marka, a także laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Prestiżowym godłem „Doceń polskie” wyróżniono aż 9 wyrobów KŁOSA. Honorowym patronem programu „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
* * *
Historia Piekarni Ciastkarni KŁOS
Początki Piekarni KŁOS sięgają 1990 r., kiedy to otwarto pierwszą piekarnię zatrudniającą 6 osób, w tym 3 piekarzy. Trzy lata później powstał bardzo nowoczesny, jak na owe czasy projekt, zakładu piekarniczego w Katowicach Piotrowicach. W tym okresie rozwijano sieć sprzedaży, wzrosło także zatrudnienie (załoga liczyła 18 osób, wśród nich było 6 piekarzy).
W 1999 r. otwarto piekarnię o pow. 700 metrów kwadratowych. Zakład powstał w Katowicach Piotrowicach, na rodzinnej działce, przy domu. Wówczas KŁOS posiadał sieć 14 własnych sklepów i zatrudniał 57 osób, w tym 17 piekarzy. W 2000 r. piekarnia rozszerzyła działalność o produkcję ciast deserowych, firma zatrudniała łącznie 62 osoby, w tym 22 piekarzy i cukierników.
W 2003 r. przy piekarni w Katowicach Piotrowicach został otworzony pierwszy w kraju sklep piekarsko-ciastkarski czynny całą dobę, 7 dni w tygodniu. Trzy lata później podobny sklep powstał w Sosnowcu, przy zakupionej wówczas piekarni liczącej 1000 metrów kwadratowych. W 2006 roku KŁOS posiadał 25 sklepów i dawał zatrudnienie ponad 100 osobom (co trzecia z nich to piekarz lub cukiernik).
W 2009 r. w Tychach, a 2 lata później w Chorzowie uruchomiono nowe piekarnie ze sklepami całodobowymi. Także w 2011 roku powstała pierwsza mini-piekarnia w Katowicach Józefowcu (z produkcją „za szybą”). Tego typu placówki działają dziś w: Bytomiu (otwarcie w 2012 roku), Katowicach (w 2013 r. powstał reprezentacyjny sklep z odpiekiem „za szybą”), Tychach (2013), Żorach (2014) oraz Siemianowicach Śląskich (2015). W bieżącym roku zostaną uruchomione kolejne trzy całodobowe mini-piekarnie. Obecnie zakład zatrudnia 593 osoby, aż 134 spośród nich to piekarze i ciastkarze.
autor: Anna Koza