...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Dlaczego i z czego warto się szkolić

„Kto nie idzie do przodu, ten się cofa” – choć słowa te wypowiedział niemiecki poeta J. W. Goethe w XVIII wieku, dziś z powodzeniem można by je odnieść do sytuacji piekarza czy cukiernika. Podnoszenie kwalifikacji poprzez uczestnictwo w szkoleniach i kursach to nie tylko możliwość, ale wręcz konieczność.

Anna Musialik Specjalista ds. szkoleń profesjonalnych 
Ashanti Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej

Obecnie z uwagi na wzrosty cen produktów dużą popularnością cieszą się kursy z elementami liczenia food costu, pełnego wykorzystania produktów i minimalizacji odpadów, czy odpowiedniego zarządzania zasobami magazynowymi. Są to zarówno szkolenia biznesowe dla managerów i właścicieli, jak również kursy z elementami praktycznymi dla kucharzy czy cukierników.

Zapewniamy kompleksową ofertę szkoleniową, więc posiadamy odpowiednie zaplecze do przeszkolenia pełnej kadry gastronomicznej: od właściciela przez kucharzy i cukierników po kelnerów, barmanów i baristów. Staramy się, aby kursy, które proponujemy były zróżnicowane w kwestii poziomu trudności oraz tematyki. Dzięki temu mamy możliwość dostosować rodzaj szkolenia niemal dla każdego.

AshantI – Międzynarodowa Szkoda Sztuki Kulinarnej

 

Co roku staramy się odświeżać ofertę naszych kursów, aby dopasować je do warunków panujących na rynku gastronomicznym. Na pewno duży nacisk będziemy kłaść na wspomniany wcześniej temat optymalizacji kosztów oraz zarządzanie kuchnią, czy cukiernią.

Najnowsze trendy nie docierają wszędzie w równomierny sposób. Tradycja i nowoczesność przeplatają się ze sobą oraz czerpią z siebie nawzajem. Stąd warto równoważyć ofertę, aby móc zaspokoić potrzeby różnych kursantów, którzy w zależności od prowadzonego biznesu mają zróżnicowane oczekiwania.

Coraz częściej w kursach branżowych biorą udział osoby spoza gastronomii, czyli pasjonaci, którzy mają potrzebę zdobycia wiedzy na poziomie profesjonalnym lub otwierają swój pierwszy biznes gastronomiczny. Dla takich osób możliwość kontaktu z zawodowcami to szansa na rozwój umiejętności, których nie zdobędą podczas warsztatów amatorskich. Niemniej, wciąż większość kursantów stanowią osoby pracujące w branży restauracyjnej czy hotelowej na różnym stopniu zaawansowania. Kucharze, cukiernicy oraz właściciele szukają nowoczesnych rozwiązań dla biznesu i inspiracji do codziennej pracy.

Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia

 


Anna Wojanowska,
Kierownik Projektów Szkoleniowych i Marketingu, Akademia Kucharska by Sweet Decor

Pandemia wszystkich nas, delikatnie mówiąc, zaskoczyła, najbardziej oczywiście dotknęła branżę gastronomiczną. Wielu zrezygnowało z prowadzenia biznesu, część zmieniła branżę. Na szczęście powoli się odradzamy i widzimy to np. w zapotrzebowaniu na szkolenia podstawowe. Cukiernictwo od podstaw, szkolenie, które wprowadziliśmy do oferty kilka lat temu, cieszy się niezmiennie ogromnym zainteresowaniem. Wciąż są więc nowe osoby, które postawiły na słodki biznes. Na salonach królują torty weselne, uczymy zatem różnorodnych technik dekoracji, składnia, tynkowania i transportu; pokazujemy, jak aranżować słodkie stoły, przeliczać porcję i przygotowywać umowę dla klienta. Po chwilowej przerwie także monoporcje wróciły do łask, tym razem w wyrafinowanych formach, pokryte zamszem. Spore zainteresowanie budzą również wypieki wegańskie: torty, monodesery, tarty, które – choć trudno w to uwierzyć – mają identyczny smak jak te na bazie jaj i masła, niczym nie odbiegają od tradycyjnie wypiekanych kuzynów.

Nasze szkolenia kierujemy zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, do cukierników, piekarzy i restauratorów oraz wszystkich tych, którzy pasjonują się sztuką cukierniczą czy kulinarną. W naszej ofercie prócz szkoleń stacjonarnych pojawiają się ebooki i szkolenia online, które umożliwią zdobywanie wiedzy zdalnie. Naszym zdaniem nie jest to wystarczająco efektywna forma nauki, bo w odniesieniu do kulinariów najważniejsze jest doświadczenie, zatem nic nie zastąpi szkoleń stacjonarnych, podczas których możemy wszystkiego dotknąć, powąchać, posmakować. Szkolenia online i e-booki mają wartość uzupełniającą. Ponadto kierujemy je dla osób, które wahają się, czy rozpocząć swoją przygodę np. z cukiernictwem. Nie chcą wydawać sporych sum na pierwsze szkolenie. W ten sposób będą mogły ocenić, czy ta branża jest dla nich. To również doskonała forma dla osób, które szukają nowych przepisów, receptur, chcą zdobyć wiedzę teoretyczną, np. dotyczącą tego, jak wyliczyć porcje na tort dla 300 osób. To wszystko u nas niebawem w ramach szkoleń online i formie e-booków.

W ubiegłym roku nasza firma zmieniła nazwę, co skłania do rozszerzania działalności i ciągłego urozmaicania wachlarza propozycji szkoleniowych. W naszym koszyku szkoleń nie zabraknie nowości zarówno cukierniczych, jak i kulinarnych. Prócz tego będzie można znaleźć również warsztaty dla dzieci, dla dzieci i dorosłych, warsztaty w formie półkolonii dla dzieci, warsztaty walentynkowe dla par, planujemy też bardzo atrakcyjne wydarzenie z okazji Dnia Kobiet. Końcówka roku to oczywiście firmowe warsztaty wigilijne, które cieszą się coraz większą popularnością. Chcemy tym samym zachęcić lokalną społeczność do skorzystania z alternatywnej formy rozrywki, jaką są warsztaty kulinarno- cukiernicze, gdzie przy lampce wina i pysznym, samodzielnie przygotowanym jedzeniu, w doborowym towarzystwie będzie można posłuchać np. o zdrowych zamiennikach w kuchni.

Nowoczesność wcale nie musi kłócić się z tradycją, wręcz przeciwnie, bez tradycji nie byłoby nowoczesności. W menu restauracji czy w ofercie cukierni, piekarni widać wyraźny powrót do tradycji. Szefowie kuchni, cukiernicy, piekarze często sięgają do starych tytułów z zapomnianymi recepturami, nadają im nowe życie, czasem odgrzebują przepisy przodków, inspirują się w ten sposób i unowocześniają recepturę tak, aby nie profanując jej prostoty, nadać nowy charakter, podkreślając styl samego cukiernika czy kucharza. Co więcej, od kilku lat panuje trend powrotu do tego, co proste, smaczne, a często zapomniane.

Jako Akademia Kucharska wspieramy różne działania i inicjatywy, np. Stowarzyszenie RZEMIEŚLNIK promujące zdrową, nieprzetworzoną żywność, lokalnych przedsiębiorców, uprawiamy warzywa i owoce w naszym firmowym ogrodzie. Chcemy podkreślać tym samym, że to, co proste, jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. Zdajemy sobie sprawę, że musimy stale unowocześniać branżę cukierniczą, szukać inspiracji i pomysłów, inwestować w innowacje, nie zapominając o tradycji, o jej ponadczasowości i prostocie.

Jak już wspomniałam, nasze szkolenia i warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród profesjonalistów, osób, które prowadzą biznesy zarówno te małe, jak manufaktury, pracownie cukiernicze, bistra czy kawiarnie, jak i te duże – cukiernie i restauracje. Z naszych szkoleń korzystają też nauczyciele praktycznej nauki zawodu, którzy delegowani są przez szkoły gastronomiczne w ramach doskonalenia zawodowego. Cieszy nas to bardzo, bo dzięki temu kadra pedagogiczna ma szansę podnosić swoje kompetencje, być na bieżąco z trendami, a tym samym podnosić poziom nauczania w szkołach. Nie brakuje też amatorów, pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z np. słodkim biznesem. Dla nich też mamy kompletną ofertę, mianowicie osoby te mogą zaopatrzyć się w narzędzia i produkty do cukiernictwa w sklepie sweetdecor, mogą również otrzymać kompleksową pomoc w pozyskaniu dofinansowania do szkoleń – nawet do 100% wartości w przypadku korzystania z środków w ramach Krajowego Funduszu Szkoleniowego oraz do 80% w odniesieniu do Podmiotowego Systemu Finansowania (inaczej z Bazy Usług Rozwojowych). Posiadając certyfikat jakości ISO, mamy możliwość realizować wszystkie szkolenia z owym dofinansowaniem. Przeprowadzamy przez całą procedurę, krok po kroku, dzięki temu nasi absolwenci mają szansę skorzystać nawet z kilkunastu szkoleń za dużo mniejsze pieniądze lub za darmo. W ubiegłym roku zakończył się siedmioletni projekt dofinansowań unijnych perspektywa 2014-2021. W 2024 roku rusza kolejna siedmioletnia edycja, niebawem rozpoczną się nabory, warto więc zainteresować się i skorzystać z dofinansowania, to najlepszy zastrzyk motywacji na początek.

Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre

 

Agnieszka Szulc
dyrektor marketingu PGD

Szkolenia organizujemy z wielu tematów i w różnych zakresach dla różnych grup. W ubiegłym roku najczęściej były to szkolenia z produkcji ciast sezonowych na święta, a także przygotowania słodkich bufetów i deserów a la carte. W ich trakcie pokazywaliśmy, jak komponować i dekorować produkty dla uzyskania maksymalnego efektu.

Niesłabnącą popularnością cieszą się także szkolenia lodowe, w ich trakcie uczestnicy mają okazję dowiedzieć się, jak przygotowywać mieszanki, dobierać smaki i zapewnić lodom odpowiednią strukturę. Coraz częściej odpowiadamy na konkretne potrzeby, wątpliwości, zapytania i organizujemy szkolenia indywidualne, szyte na miarę, w zakresie technologii czy konceptów produktowych. Na takich zajęciach kursanci mogą przerobić konkretne zagadnienia we współpracy z naszych technologiem, zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności przygotowujące do rozpoczęcia produkcji w zakładzie.

Nasze szkolenia przeznaczone są dla profesjonalistów, a prowadzi je nasza kadra, więc są nieodpłatne. Zależy nam na szerokim dostępie do sprawdzonej wiedzy. W 2024 roku w naszym kalendarzu pojawią się także szkolenia z przygotowania słodkiego pieczywa śniadaniowego takiego jak: rollsy, croissanty czy brioszki a także przygotowywania tortów typu bento i miksów ciast.

Zespół Akademii Kucharskiej

 

Michał Świerad
Technolog firmy Barbara Luijckx

Obecnie z uwagi na wzrosty cen produktów dużą popularnością cieszą się kursy z elementami liczenia food costu, pełnego wykorzystania produktów i minimalizacji odpadów czy odpowiedniego zarządzania zasobami magazynowymi. Są to zarówno szkolenia biznesowe dla managerów i właścicieli, jak też kursy z elementami praktycznymi dla kucharzy czy cukierników.

Zapewniamy kompleksową ofertę szkoleniową, posiadamy odpowiednie zaplecze do przeszkolenia pełnej kadry gastronomicznej: od właściciela przez kucharzy i cukierników po kelnerów, barmanów i baristów. Staramy się, aby kursy, które proponujemy, były zróżnicowane pod względem poziomu trudności oraz tematyki. Dzięki temu mamy możliwość dostosować rodzaj szkolenia niemal dla każdego.

AkademIa Umiejętności Inspiracja – Barbara Luijckx



Co roku staramy się odświeżać ofertę naszych kursów, aby dopasować je do warunków panujących na rynku. Na pewno duży nacisk będziemy kłaść na wspomniany wcześniej temat optymalizacji kosztów oraz zarządzanie kuchnią czy cukiernią.

Najnowsze trendy nie docierają wszędzie w taki sam sposób. Duże miasta doskonale znają nowoczesne kulinaria i cukiernictwo, natomiast w mniejszych miejscowościach pewne nowinki pojawiają się później. Tradycja i nowoczesność przeplatają się ze sobą oraz czerpią z siebie nawzajem. Dlatego warto równoważyć ofertę, aby zaspokoić potrzeby różnych kursantów, którzy w zależności od prowadzonego biznesu mają inne oczekiwania.

Coraz częściej w kursach branżowych biorą udział osoby spoza gastronomii, czyli pasjonaci, którzy mają potrzebę zdobycia wiedzy na poziomie profesjonalnym lub otwierają swój pierwszy biznes. Dla nich możliwość kontaktu z zawodowcami to szansa na rozwój umiejętności, których nie zdobędą podczas warsztatów amatorskich. Niemniej wciąż większość kursantów stanowią osoby pracujące w branży restauracyjnej czy hotelowej o różnym stopniu umiejętności. Kucharze, cukiernicy i właściciele szukają nowoczesnych rozwiązań dla biznesu i inspiracji do codziennej pracy. 

 


Jacek Zięba menager,
technolog żywności Akademia Mistrza

Od momentu powstania Akademia Mistrza to przede wszystkim miejsce wymiany doświadczeń, wiedzy i inspiracji. Poprzez różne formy spotkań, począwszy od warsztatów dla szkół, szkoleń cukierniczych i seminariów biznesowych, poprzez podwieczorki z Akademią, na spotkaniach z Maestro kończąc, staramy się przekazać wszystkim zainteresowanym, w jak najbardziej przystępny sposób, wiedzę związaną zarówno z rzemiosłem, jak i prowadzeniem biznesu. Śledzimy nowości, trendy, zmiany w prawie, by na bieżąco reagować i dzielić się nimi z podmiotami działającymi na polskim rynku.

Kolejne lata to dla nas wszystkich walka o planetę, zgłębianie wiedzy o zrównoważonym rozwoju i wdrażanie zmian w biznesach. Nie jest to łatwe, ale warto zacząć stawiać pierwsze kroki w tym kierunku. W 2024 roku również my podejmujemy ten istotny temat, począwszy od targów Expo Sweet, po spotkania z cukiernikami i piekarzami podczas podwieczorków z Akademią Mistrza i treści, którymi będziemy się dzielić między innymi na naszym portalu.

Jednocześnie nie zapominamy o szkoleniach cukierniczych, które cieszą się niezmienną popularnością zarówno wśród wykwalifikowanych cukierników, jak i poczatkujących pasjonatów, osób spoza branży. Co nas wyjątkowo cieszy, bo widzimy mobilizację w branży do dalszego rozwoju, podnoszenia kwalifikacji pracowników oraz jakości swoich wyrobów. Nigdy nie zapomnieliśmy o młodzieży, o szkołach – warsztaty dla uczniów to chyba najlepsza metoda, by zarazić ich pasją do cukiernictwa, tak abyśmy za kilka lat byli spokojni o naszą branżę.

 


Szymon Sapieha
właściciel marki Lody by Szymon Sapieha oraz szkoleniowiec – Szymona Sapieha Lody Naturalnie

Aktualnie w Polsce widać potrzebę podnoszenia kwalifikacji. Inwestycja w wiedzę staje się normą nie tylko dla pracowników, ale też i właścicieli.

Prowadzę szkolenia dla początkujących i zaawansowanych lodziarzy. Aktualnie współpracuję również z Arkiem Natorskim, który uzupełnia ofertę o szkolenia w zakresie wyrobów czekoladowych.

Większość moich szkoleń to szkolenia indywidualne. Uzupełnieniem są planowane szkolenia grupowe (zwykle po dwa terminy na wiosnę i na jesień). Chciałbym w tym roku rozwinąć ofertę szkoleń z czekoladą, jest to bardzo obiecujący kierunek dla branży.

Ilość klientów podnoszących kwalifikacje i tych wkraczających do branży rozkłada się po połowie. Gastronomia jest tak atrakcyjną formą biznesu, że ciągle przyciąga „nowych”. Uważam, że to dobrze. Wzrasta konkurencja, a przez to finalnie klient otrzymuje lepszy produkt.

W poniższym artykule znajduje się lista firm szkoloących w Polsce.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji