...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dobre praktyki zawodowe - świetny start w przyszłość

Uczniowie zawodów kucharz i cukiernik z ZS w Lesznie wyjechali do Włoch, by nauczyć się mistrzowskiego fachu. Wszystko dzięki inicjatywie nauczycieli i projektowi „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty”.

Pomysł na to by wysłać uczniów na zagraniczne staże zawodowe pojawił się jako wspólna inicjatywa nauczycieli zawodu (kucharz i cukiernik) oraz języka angielskiego  Zasadniczej Szkoły Zawodowej w ZS nr 4 w Lesznie. Z myślą o możliwości rozwoju zawodowego dla uczniów został opracowany i złożony wniosek do Narodowej Agencji. W ramach programu finansowanego ze środków unijnych PO WER na zasadach Programu Erasmus+ „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” , udało się sfinalizować projekt w zawodach cukiernik i kucharz.

Uczniowie biorący udział w projekcie „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty” zostali odpowiednio dobrani zgodnie z założonymi kryteriami.  W dużej mierze decydowało zaangażowanie w aktywność zawodową, znajomość języka angielskiego oraz wyniki nauczania. To pracownicy młodocianymi, którzy praktycznie uczą się zawodu w firmach (cukiernie i restauracje), a teoretycznie w szkole.

 


Głównym przedsięwzięciem projektu był  wyjazd na zagraniczne staże zawodowe. W przypadku szkoły w Lesznie były to Włochy, z miejscem docelowym w Rimini. Zanim uczniowie wyruszyli, mieli okazję uczestniczyć w licznych spotkaniach oraz  szkoleniach, a także inicjatywach pogłębiających ich wiedzę cukierniczą. Np. wyjazd na Expo Sweet, udział w promocji książki “Od Kuchni” Akademii Kulinarnej. Drugim ważnym wydarzeniem było spotkanie z Michałem Doroszkiewiczem, który goszcząc w szkole, podzielił się wiedzą i doświadczeniem dotyczącym włoskiego cukiernictwa, również gastronomicznego.

Zobacz filmik ze spotkania z Michałem Doroszkiewiczem >>> KLIK!

Grupa wyjazdowa liczyła 16 uczestników ( 11 cukierników i 5 kucharzy) oraz 3 opiekunów  - nauczycieli ZS nr 4 w Lesznie. Opiekunami były: Romana Drobniak – koordynator projektu i autorka, nauczyciel przedmiotów zawodowych z wykształcenia technolog żywności i specjalista do spraw żywienia, Barbara Wójcik i Anna Paszek – nauczycielki języka angielskiego. Staż trwał od 20 maja do 9 czerwca czyli 3 tygodnie.

 


Rimini to bardzo celny wybór miejsca stażu młodych ludzi ze względu na niezwykle szeroką bazę restauracji i cukierni. Uczniowie ciężko pracowali w lokalnych restauracjach i cukierniach poznając charakter prawdziwej włoskiej gastronomii, przygotowując między innymi świeże owoce morza, pasty, włoskie ciastka, ciasta i desery. Oprócz praktycznej nauki zawodu doskonalili język angielski i uczyli się również podstaw języka włoskiego. W wolnym czasie zwiedzali miasto, relaksowali się na plaży i integrowali w ramach tutoringu. W Bolonii uczestniczyli również w specjalnie dla nich zorganizowanym seminarium na zaproszenie Luciano Ferrari - senior instructor w Universita Gelati Carpigniani.  Wizyta składała się z : prezentacji firmy, zwiedzania linii produkcyjnej maszyn do lodów oraz muzeum lodziarstwa, a także szkolenia w zakresie produkcji lodów i sorbetów. Kulminacyjnym punktem była oczywiście degustacja świeżo wyprodukowanych lodów. Zaproszenie grupy do tego miejsca i ugoszczenie , było niezwykłym profesjonalnym doświadczeniem, które być może zainspiruje młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej.

 


Młodzież wróciła bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe oraz kompetencje językowe, komunikacyjne , interpersonalne. Niektórzy chcą jeszcze wrócić do Włoch, nie tylko w celach turystycznych, ale również dalszego rozwijania pasji zawodowych.  A mają dokąd wracać, ponieważ w firmach nawiązali dobre relacje z pracownikami i właścicielami, którzy potrafili docenić ich zaangażowanie i talent.

Romana Drobniak: koordynator i współautor projektu, z wyksztalcenia technologiem żywności i specjalista ds. żywienia. Od ponad 20 lat naucza przedmiotów zawodowych, głównie w branży gastronomicznej i cukierniczej, ale też dietetyki i towaroznawstwa. Prowadzi również zajęcia ze studentami. Od kilku lat z sukcesem motywuje kilku uczniów, jeżdżąc z nimi na konkursy cukiernicze.  Od 3 lat z grupą uczniów odwiedza Expo-Sweet. Dzięki temu poznaje osobowości branży, które stara się wykorzystać dla podnoszenia jakości nauczania, m.in.Jacka Ziębę, Michała Doroszkiewicza, Pawła Mieszałę i wielu innych znakomitych fachowców. Sama była uczestniką projektów dla nauczycieli zawodu.

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji