W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 851/2013 dopuszczające kolejne oświadczenia zdrowotne, jakie mogą być zamieszczone na opakowaniu żywności. Wśród takich oświadczeń znalazła się także nota o zdrowotnych właściwościach flawanoli z kakao.
Na opakowaniach napojów z kakao w proszku i czekoladzie gorzkiej będzie można zamieścić taką informację: „flawanole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi”. Korzystne działanie występuje po spożyciu 200 mg flawonoli kakao dziennie.
O taki zapis wnioskowała belgijska firma Barry Callebaut, która jest światowym potentatem w produkcji czekolad. Firma może używać tego zapisu przez pięć lat. Korzystna dawka odpowiada 2,5 gramom kakao lub 10 gramom gorzkiej czekolady wytworzonych przez tę firmę.
Barry Callebaut od lat prowadziła badania nad flawanolami z kakao. Firma z zadowoleniem przyjęła decyzję UE, zauważając, że otwiera nowe możliwości rynkowe. BC szczyci się, że przez lata opracowała autorski sposób przerobu ziarna kakao, który nazwała ACTICOA. Dzięki niemu ma zostać zachowane aż 80% flawanoli z ziarna.
Flawanole to antyoksydanty. Badania spożycia gorzkiej czekolady wykazały, że mają korzystny wpływ na układ krążeniowy.
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE, Reuters