...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Flawanole z kakao korzystne dla zdrowia

W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 851/2013 dopuszczające kolejne oświadczenia zdrowotne, jakie mogą być zamieszczone na opakowaniu żywności. Wśród takich oświadczeń znalazła się także nota o zdrowotnych właściwościach flawanoli z kakao.

Na opakowaniach napojów z kakao w proszku i czekoladzie gorzkiej będzie można zamieścić taką informację: „flawanole kakao przyczyniają się do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi”. Korzystne działanie występuje po spożyciu 200 mg flawonoli kakao dziennie.

O taki zapis wnioskowała belgijska firma Barry Callebaut, która jest światowym potentatem w produkcji czekolad. Firma może używać tego zapisu przez pięć lat. Korzystna dawka odpowiada 2,5 gramom kakao lub 10 gramom gorzkiej czekolady wytworzonych przez tę firmę.

Barry Callebaut od lat prowadziła badania nad flawanolami z kakao. Firma z zadowoleniem przyjęła decyzję UE, zauważając, że otwiera nowe możliwości rynkowe. BC szczyci się, że przez lata opracowała autorski sposób przerobu ziarna kakao, który nazwała ACTICOA. Dzięki niemu ma zostać zachowane aż 80% flawanoli z ziarna.

Flawanole to antyoksydanty. Badania spożycia gorzkiej czekolady wykazały, że mają korzystny wpływ na układ krążeniowy.

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE, Reuters

Bieżące wydanie czasopisma

Czy cynamonki staną się jesiennym odpowiednikiem jagodzianek? Jak obniżyć food cost, nie zaniżając jakości produktu? Dlaczego sukcesja w branży stanowi problem?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji