[18 marca 2017, Bytom] Uroczystość rozpocznie się od Mszy Św. w Kościele Św. Jacka, ul. Matejki 1 (wejście do Kościoła od ul. Witczaka) o godz. 16.30 w związku ze świętem Rzemiosła, Piekarzy i Cukierników.
Po zakończeniu mszy św. przemarszem - na czele z wojskową orkiestrą dętą, starszyzną Cechową, sztandarami, gośćmi udamy się na coroczną Galę Rzemiosła (patron św. Józef), Piekarzy i Cukierników (patron św. Klemens) do Restauracji „Myśliwska” przy ul. Alojzjanów 27.
Starszy Cechu Pan Antoni Wojciechowski przywita zaproszonych gości:
- V-ce Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego, Prezesa Izby Rzemieślniczej w Katowicach, Pana Profesora dr hab. Jana Klimka,
- Prezydenta Miasta Bytomia, Pana Damiana Bartylę,
- Zastępcę Prezydenta Miasta Bytom Pana Andrzeja Panek
- Burmistrza Miasta Radzionkowa, Pana dr Gabriela Tobora.
- Prezesa Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach Pana Andrzeja Pilota
oraz przedstawicieli pozostałych instytucji, z którymi współpracuje Cech i Sekcja Piekarzy i Cukierników, m.in. firmy Kruszwica i Polmarkus.
Galę poprowadzi Pan Roman Kurosz.
By bardziej uroczyście i podniośle obchodzić święto Rzemiosła, tradycyjnie na Gali zostaną wręczone dyplomy i odznaczenia dla pracowników, rzemieślników i ich zakładów: dyplomy Cechu, szabla rzemieślnicza Cechu, odznaczenia Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz wyróżnienia dla firm obchodzących w tym roku swój jubileusz od Prezydenta Bytomia Damiana Bartyli oraz Burmistrza Radzionkowa dr Gabriela Tobora.
Co roku na naszej Gali promujemy młodzież z Bytomia i Radzionkowa.
Po części oficjalnej do dalszej zabawy zaprosi wszystkich gości zespół muzyczny Pana Janusza Śliwki Delta-Live.