Jaki jest najlepszy sposób na jesienne chłody i słoty? Nowy numer Mistrza Branży! Dostarczymy Wam wypieków – słodkich, wytrawnych i tych na twarzach – to za sprawą jeszcze gorących informacji z branży oraz listy atrakcji, jakie szykujemy na targi BAKEPOL!
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyCo przez najbliższe miesiące będzie w centrum uwagi naszej branży? Nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1144/2014 w sprawie działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących produktów rolnych na rynku wewnętrznym i w państwach trzecich. Dzięki nowym przepisom nasze branże będą mogły pozyskiwać unijne pieniądze na promocję w Polsce. Jest to istotne zwłaszcza dla piekarzy, których od dawna dotyka problem spadku spożycia pieczywa i nagonka na gluten. Jak przygotować branżę do nowych możliwości? Jak sensownie spożytkować ogromne środki finansowe? Co ma z tym wspólnego krajowy system jakości pieczywa i czy taki system w ogóle istnieje? Tym zagadnieniom będzie poświęcona październikowa konferencja Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, organizowana podczas targów BAKEPOL w Lublinie, o której informujemy w najnowszym wydaniu Mistrza Branży.
Tymczasem w centrum naszej uwagi są przede wszystkim Panie, którym na tej promocji zależy szczególnie – właścicielki piekarni, cukierni oraz innych firm z branży.
Naszym pierwszym Gościem jest Mariola Zubrzycka – prezes Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego, z którą rozmawiamy nie tylko o konieczności, ale też sensie certyfikacji i rzeczywistości producentów po certyfikacji. Rok po nadaniu cebularzowi lubelskiemu Chronionego Oznaczenia Geograficznego na Lubelszczyźnie nie ma odpowiedzi na to pytanie: po co komu certyfikat. Miasto i restauratorzy nie chcą chwalić się cebularzem, piekarze ociągają się z certyfikacją. Czyżby placek od wieków związany z Lubelszczyzną był zbyt prosty, a może zbyt żydowski? Czy wysiłek zarejestrowania cebularza poszedł na marne? I czy ktoś dostrzega w tym biedaplacku coś więcej niż tylko „gadżet” promocyjny?
Anna Surmacz-Kałamarz, codziennie pokazuje, że to nie sztuka nazwać chleb „tradycyjnym”. Sztuką jest wypiekać go zgodnie z tradycyjnymi metodami, tak jak to się robiło w Polsce ponad 50 lat temu – albo i wcześniej. Po co? Dla smaku! Mistrzyni piekarstwa i właścicielka Piekarni Drzewnej Anmar, opanowała tę sztukę do perfekcji. Sztukę, która nadal wymaga sporo poświęceń i pracy, ale daje też dużo satysfakcji. Satysfakcji z pracy nie brakuje również Magdalenie Kir, a na pewno nie można jej zarzucić braku pomysłowości i pracowitości. Właścicielka katowickiej kawiarni poświęciła ponad 100 pozycji słodkim babeczkom w menu swojego lokalu.
Co łączy wszystkie nasze bohaterki? Ogromna pasja i oddanie pracy, dzięki której odnoszą sukcesy. Oraz fakt, że wszystkie prowadzą firmy w zdominowanej przez mężczyzn branży. O mniej słodkiej stronie prowadzenia cukierni, kawiarni, piekarni w powiązaniu z życiem prywatnym porozmawiamy już wkrótce na Spotkaniu dla Kobiet Branży podczas targów w Lublinie. Rozprawimy się z mitem perfekcjonistki i wspólnie stawimy czoła wszelkiem rozterkom, o których na co dzień zazwyczaj się milczy.
W najnowszym wydaniu „Mistrza Branży” – jak zawsze – nasi autorzy stanęli na wysokości zadania i zadbali o ciekawe artykuły. Polecamy m.in.:
– artykuł z serii "Piekarstwo dla ambitnych" – Osobliwe inicjacje fermentacji ciasta chlebowego dra Henryka Piesiewicza,
– rozmowę z Marcinem Stypułkowskim oraz Tomaszem Sienkiewiczem, właścicielami Manufaktury Czekolady, o niełatwych początkach pierwszej polskiej marki czekolad bean-to-bar.
– ciekawą analizę o odświeżeniu "słodkiej gwiazdy PRL-u" – marki Jutrzenka – w kontekście niezależnych, dobrze wykształconych konsumentek,
– rozmowę z botanikiem Łukaszem Łuczajem o dzikich roślinach, które warto odkryć w piekarstwie,
– Ziołowe inspiracje – zbiór receptur na chleby, słodkie wypieki i desery z ziołową nutką,
Po więcej ziołowych inspiracji zapraszamy do Strefy Mistrza Branży, którą rozkręcimy na BAKEPOL w Lublinie. To właśnie zioła staną się tematem przewodnim pokazów zaproszonych gości: mistrzów piekarstwa, cukiernictwa, chocolatiers, szefów kuchni i przede wszystkim ludzi z pasją! Zabierzemy Was w podróż do przeszłości, do krainy dalekiego Kaukazu, wytwornej Francji i zaproponujemy pyszne i zdrowe przekąski na co dzień oraz od święta. W najnowszym wydaniu publikujemy wyjatkowo apetyczny program Strefy wraz z prezentacją zaproszonych mistrzów, z którym zaplanujesz każdy dzień targów.
Gorąco zapraszamy do lektury!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Cebularz to nie tylko sprawa piekarzy – rozmowa z Mariolą Zubrzycką, prezes Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego
Od małego zakładu do największej piekarni na Śląsku – rozmowa z Marianem Kurzycą, właścicielem Piekarni-Ciastkarni KŁOS
Ludzie i ich pasje
Sztuka tradycyjnego piekarstwa
Jak smakuje prawdziwa czekolada?
Babeczki w wielkim mieście – rozmowa z Magdaleną Kir
Lody u „Lodzi”. Poznańskie lody na patyku
Efektywne zarządzanie
Innowacyjność w nowej perspektywie unijnej, cz. II Wybrane Regionalne Programy Operacyjne
Rozwiązania CSB-System w Piekarni Cukierni AK Otrębusy
Edukacja
Relacje z mediami – kształtuj swój wizerunek
Strefa Mistrza Branży na Bakepol 2015
Kulisy produkcji
Dobra mąka Grahama potrzebna od zaraz
System Aroma Cooler – korzyści i możliwości
Osobliwe inicjacje fermentacji ciasta chlebowego, cz. I
Automatyzacja załadunku pieców wsadowych w skali „L”. To nie dla mnie…
Żelki
Jak najszybciej obliczyć wartości odżywcze?
Jest tyle dzikich roślin, które warto odkryć – rozmowa z botanikiem Łukaszem Łuczajem
Niezłe ziółko, cz. II
Boski Chleb
Jak uzyskać krem idealny
Wybór należy do Ciebie – My dajemy możliwość
Tutorial: Tulipan papuzi i kwiat groszku pachnącego
Tutorial: Nagietki z ciasta martwego
Coś pięknego! – nietypowy tort z Cukierni Żabczyńscy
Nowości prezentowane na targach Bakepol
Receptury inspirowane ziołami
Chleb cytrynowo-rozmarynowy
Chleb z hyzopem lekarskim
Chlebek ziołowy
Chleb św. Franciszka z pokrzywą
Morelowe ciasto z rozmarynem
Muffinki à la minipizze
Pralina Mojito
Sprzedaż i ekspozycja
Kobieca natura, czyli projektowanie produktu z historią w tle
Plan B dla lodziarni
Rynek opakowań – co nowego?
Beacony w służbie handlu, również tego mniejszego
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy wrzesień 2015 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj
Mistrz Branży luty 2014 tutaj
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj
Mistrz Branży październik 2014 tutaj
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Mistrz Branży luty 2015 tutaj
Mistrz Branży marzec 2015 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2015 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2015 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę Mistrza Branży |
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie