Szanse na zdobycie kolejnego kulinarnego Oskara dla Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek są coraz większe! „Tradycje kulinarne Korei” to już druga publikacja autorki, która znalazła się w ścisłym finale prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych Gourmand World Cookbook Awards.
Pod koniec ubiegłego roku książka „Tradycje kulinarne Korei” została uznana za najlepszą polską propozycję w dwóch kategoriach: „Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wśród książek spoza Azji” oraz „Najlepsza książka selfpublished” (przyp. red. opublikowana własny sumptem). Co prawda autorka Magdalena Tomaszewska-Bolałek zmierzyła się już z rywalami z 209 państw, ale to nie koniec. Do ścisłego finału książka trafiła w kategorii „Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wśród książek spoza Azji”. Na ogłoszenie zwycięzców musimy jeszcze trochę poczekać, finał odbędzie się bowiem 29 maja 2016 r. w Yantai w Chinach.
Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej? Z pewnością duże z kilku względów. Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to pozycja wyjątkowa, która w oryginalny sposób opisuje kuchnię koreańską, traktując ją jako fuzję smaków chińskich, mandżurskich, mongolskich i japońskich. Niemałe znaczenie ma również fakt, że autorka już raz sięgnęła po główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards – w 2013 r. „Japońskie słodycze” została uznana za najlepszą publikację na świecie w kategorii „kuchnia japońska”. Liczymy na powtórkę!
Dodajmy, że „Tradycje kulinarne Korei” to ciekawa podróż po smakach, również tych słodkich, które łączą w sobie delikatny, subtelny smak mąki ryżowej z miodem i aromatycznymi przyprawami, takim jak imbir czy cynamon. To przede wszystkim obowiązkowa lektura dla wszystkich szukających inspiracji i otwartych na modne orientalne smaki.
Redakcja "Mistrza Branży" objęła patronat nad najnowszą publikacją „Tradycje kulinarne Korei”