Tylko u nas polski team na Louis Lesaffre Cup w komplecie – kim są, jacy są i dlaczego zostali wybrani do reprezentacji? SweetTARGi szykują się do I Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deserów na Talerzu. Unijne fundusze w naszej branży – kto i na co je spożytkował? Czym zdobyć klienta: sercem, rozumem czy... cyckami?
Miesiąc temu poznaliśmy nazwiska polskiej reprezentacji na Louis Lesaffre Cup: Michał Starowicz, Szymon Wiejak i Przemysław Szwarc. Ale my chcieliśmy coś więcej, chcieliśmy poznać tych ludzi i sprawdzić, kim są i jacy są. W wydaniu grudniowym mamy przyjemność gościć polski team w komplecie. Każdy z nich to oddzielna historia, odmienne osobowości i charaktery, ale przede wszystkim to sympatyczni ludzie, którzy lubią to, co robią. Czym zajmują się na co dzień? Gdzie pracują? Jakie są ich pasje? Który z nich trenuje kick-boxing, kto lubi chodzić po górach, a kto po pracy pomaga żonie prowadzić mały interes rodzinny? Opowiedzieli nam również, jak to się stało, że wystartowali w eliminacjach krajowych Louis Lesaffre Cup, jakie produkty przygotowali i jak wspominają konkurs. Przypomnieliśmy też, czym się wyróżnili na tle silnej konkurencji i jakie czekają ich etapy na drodze do Pucharu Świata w Piekarstwie (2016 r.) i Mistrzostw Piekarniczych (2018 r.).
Kiedy nasza drużyna dopiero zacznie intensywne przygotowania do sierpniowych eliminacji międzynarodowych do Louis Lesaffre Cup we Włoszech, na początku roku nie zabraknie nam prawdziwym emocji w Polsce. W lutym targi Expo Sweet ze swoimi konkursami nakręci polską branżę cukierniczą i lodziarską, a krótko po Warszawie ożyją Katowice. To tutaj, 28 lutego 2015 r., podczas pierwszego dnia SweetTARGów, odbędą się I Mistrzostwa Śląska w Serwowaniu Deseru na Talerzu pod patronatem „Mistrza Branży”. Szykujcie się na duże emocje! Poczujecie smak prawdziwej rywalizacji, zobaczycie śląskie specjalności w nowym wydaniu. Smaczku całej rywalizacji doda elita polskich cukierników i francuski szef kuchni, którzy będą oceniać śląskie zmagania. Tu warto być.
W wydaniu piszemy m.in.:
- o tym, jak piekarze, cukiernicy i lodziarze spożytkowali fundusze unijne w latach 200-2013: które firmy i instytucje sięgnęły po unijne dotacje, w których województwach ta aktywność była największa i czy warto iść w ich ślady?
- o uroczej Szkotce Belli i jej angielskiej piekarni-cukierni w Gliwicach. W rozmowie z Aurorą Czekoladową Bella nie zdradziła nam sekretu na swoje idealne brownie, ale z chęcią opowiadała co jest najważniejszym składnikiem ciasta, dlaczego dla słodkości zrezygnowała z kariery w Cambridge i jakiego składnika cukierniczego szukała na Politechnice.
- o przygotowaniu prostego syropu cukrowego, który wcale nie jest taki prosty – o tym szerzej i ciekawie pisze dr Henryk Piesiewicz
- NOWOŚĆ! Fotografia od kuchni – czyli jak zrobić profesjonalne zdjęcia naszych wypieków, nie będąc profesjonalnym fotografem. Naszym ekspertem jest fotograf Sebastian Stieler.
- o cyckach, sercu i rozumie w marketingu, czyli jak sensownie używać emocji w marketingu
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Polska reprezentacja na Louis Lesaffre Cup
Rywalizacja dla najlepszych piekarzy świata. Zasady i nowości w regulaminie Louis Lesaffre Cup 2014/2015
Bella i jej angielska piekarnia-cukiernia w Gliwicach
Efektywne zarządzanie
Śląsk ma mistrzostwa!
Nowe zasady oskładkowania umów-zleceń utrudnią działalność firm
Fundusze unijne spożytkowane w branży, lata 2007-2013
Inwestycja w najcenniejsze zasoby
O krok od doskonałości
Edukacja
Strona internetowa – skuteczna promocja nowoczesnej firmy
Kulisy produkcji
Wafle kruche i delikatne
Metody produkcji tabliczek czekolady – cz. III
Za chlebem – do Belgii!
Syropy ciastkarsko-cukiernicze – cz. I
Pieczywo dla aktywnych
Piec wsadowy rurowy na ramie metalowej Logiudice Forni
Czarne Amaretto (receptura)
Sprzedaż i ekspozycja
Fotografia od kuchni: Zoom na światło
Podstawy znakowania cz. IV – Ilość netto
Czy etykieta decyduje o sukcesie sprzedażowym produktu?
Serce, rozum czy cycki?
Flash News
Festiwal z prawdziwego zdarzenia (Festiwal Czekolady i Słodyczy)
Weronika Stimma i Michał Palarczyk w Junior Pastry World Championship
Konkursy na Expo Sweet – emocje, prestiż i cenne nagrody
Drugoklasiści w czołówce
Szkolny Turniej Piekarski we Wrześni
Skrzydła Biznesu Spożywczego dla Cocomo Art
Kolejne pieczywo i wyroby cukiernicze wyróżnione w programie „Doceń polskie”
Smaki z Polski: portal polskich smakoszy!
Cukiernik zbiera fundusze społeczne na marzenia
Opracowywanie etykiet – szkolenie last minute Mistrza Branży
Kolejne udane targi w APC Kuma
Podwieczorki z Akademią Mistrza
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy grudzień 2014 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj
Mistrz Branży luty 2014 tutaj
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl