...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Hiszpańskie polvoróny Ducha Świętego

autor: Marcin Hippe – autor bloga grahamka.blogspot.com

RECEPTURA
Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, które w trakcie jedzenia rozpada się na pył (hiszp. polvo oznacza proszek lub pył). W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą różnić się kolorem. Zazwyczaj polvoróny są z migdałami, a te dostępne w sprzedaży zawinięte w papierek. Można kupić je na sztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polvorón – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną.

Polvorón
400 g wieprzowego smalcu
200 g mielonych migdałów
400 g cukru pudru
800 g mąki pszennej typu 450
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do oprószenia po upieczeniu



Mąkę i migdały prażyć w piekarniku przez 30-45 minut w temperaturze 150°C. W trakcie należy je dwukrotnie przemieszać, w równych odstępach czasu. Gdy mąka i migdały przestygną, umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, a cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek) i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.

Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3-3,5 cm wykrawać okrągłe ciasteczka, delikatnie spłaszczyć je w obwodzie, nadając lekko owalny kształt. Wykrojone ciasteczka od razu przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pomiędzy nimi około 1,5 cm wolnego miejsca.

Piec w 200°C przez 16-18 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia). Posypać cukrem pudrem i zawinąć w dekoracyjne papierki.

Przepis o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polvoronów pochodzi z Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne z La Rambla w Kordobie.

 

 

Marcin Hippe – autor bloga grahamka.blogspot.com. Od ośmiu lat poświęca się sztuce pieczenia chlebów i bułek, ale także słodkości. Z pasją oddaje się poznawaniu polskich tradycyjnych wypieków, eksperymentuje również z wypiekami innych krajów i kultur. Wszystkie wypróbowane przepisy umieszcza w autorskim „kajecie z przepisami” – na blogu.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji