autor: Konrad Stanaszek, kl. 2 o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski
RECEPTURA
Ciasto
5 jaj
400 g cukru kryształ
400 g mąki pszennej
700 g marchwi
200 ml oleju
100g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta startego imbiru
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Do żółtek dodać trochę ubitej piany, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałą pianą. Następnie dodać olej, marchew, imbir i bakalie. Na koniec dodać przesiane przez sitko składniki suche. Aby zwiększyć aromatyczność i smak ciasta, można dodać szczyptę kardamonu lub anyżu. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180oC.
Ciasto dzielimy na dwa spody, które będą przekładane kremem.
Poncz
250 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki miodu
Składniki połączyć i dobrze wymieszać. Ponczem zwilżyć ciasto.
Krem
250 ml śmietanki tortowej (30% lub 36%)
250 g białej czekolady
Śmietankę ubić na sztywną pianę, a czekoladę upłynnić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę dodać do schłodzonej upłynnionej czekolady i delikatnie wymieszać. Wyłożyć krem na pierwszy spód i przykryć krem drugim spodem.
Polewa
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
1/3 szklanki wody
6 łyżek kakao
1 łyżka oleju
Margarynę roztopić w rondelku dodać wodę, następnie cukier i zagotować. Na końcu dodać kakao i olej. Polewę wystudzić i wylać na ciasto.
Glazura
20 g białka
220 g cukru pudru
Składniki dokładnie wymieszać i tworzyć wzór z glazury na polewie.