Patrycja Wrzodek, klasa 2 TGA, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
RECEPTURA
Ciasto kokosowo-serowe
8 jajek
1 kostka margaryny
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
25 dag sera białego niemielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i kokos, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Ciasto makowe
7 białek
7 łyżek cukru
15 dag maku sypkiego
15 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec na brytfance wyłożonej papierem w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
Masa budyniowa
0,5 mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laski wanilii
7 żółtek
125 g masła
125 g margaryny
125 g cukru pudru
40 g kakao
50 g whisky
Mleko zagotować z przeciętą laską wanilii, przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Kostkę margaryny Palmy utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodawać ostudzony budyń. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a drugą pozostawić białą.
SKŁADANIE CIASTA
Ciasto kokosowo-serowe - 1 część masy budyniowej jasnej - ciasto makowe - budyń z kakao - ciasto kokosowo-serowe -
budyń jasny - ciasto makowe - budyń z kakao.
Ciasto udekorować gwiazdkami, natomiast brzegi obsypać kokosem.