...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Ślubne łabędzie

Autor: Mariusz Górecki, uczeń cukiernictwa

Jeszcze na początku lat 90. łabędzie z karmelu były dekoracją ślubną nr 1. Dzisiaj nie są tak pożądane, ale nadal stanowią świetny poligon ćwiczebny dla zaczynających przygodę z karmelem. Jak zatem bezbłędnie wykonać klasykę karmelu? Poniżej parę cennych wskazówek, które pozwolą uniknąć podstawowych błędów w sztuce.

Sprzęt:
 - lampa do karmelu
- silipaty
- palnik gazowy lub spirytusowy
- wiatrak lub suszarka
- nożyczki
- ewentualnie mikrofala do podgrzania karmelu na małym silipacie
- 3 ranty, jeden o średnicy 15 cm na podstawę dekoracji, dwa mniejsze do obrączek o średnicy 9 cm i 6 cm

Potrzebne surowce:
- izomalt do ugotowania
- barwnik żółty i czarny do zabarwienia karmelu

Izomalt umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce (lub w garnku na kuchence indukcyjnej).
Innym sposobem jest przygotowanie izomaltu na kuchence gazowej. Na 1 kg izomaltu dodajemy 200 g wody i 20 kropli kwasu winnego. Gotujemy do momentu uzyskania 180°C, a następnie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.
Tak przygotowany karmel można barwić. Masę wylewamy na silipat i zawijamy do środka. Wielokrotnie przeciągając (ok. 35-42 razy), napowietrzamy karmel. Dobrze przygotowana masa jest nieprzeźroczysta.

1. Odkrawamy kawałek białego karmelu. Za pomocą pompki formujemy z karmelu kulę o dowolnej średnicy, w zależności od potrzeb.
Ważne! Pompka musi być dobrze przyklejona do karmelu w miejscu łączenia, żeby z białej bańki karmelu nie uciekało powietrze. Pompując powoli, sprawdzamy, czy nie ma żadnych nieszczelności.

 

2. Następnie formujemy głowę łabędzia. „Wyciągamy” z niej szyję, wykonując jednostajny i ciągły ruch.
Ważne! Nie dotykamy miejsca, z którego „wyciągamy” szyję – dzięki temu łabędź nie będzie miał widocznych wgnieceń.

 

3. Pod koniec pompujemy tyle powietrza, żeby łabędź nabrał większej objętości. W miejscu połączenia z pompką ucinamy karmel tak, aby powstał ogon łabędzia.

 

4. Szyi i głowie nadajemy kształt odwróconej litery „S”. Całość schładzamy zimnym powietrzem, używając wiatraczka lub suszarki.

 



5. Skrzydła formujemy z wałka karmelu. Delikatnie zgniatamy końcówki wałka, rozciągamy go, a końce  składamy do środka. Jeden koniec wyciągamy i składamy jeszcze dwa razy (w sumie 4 razy).

 

6. Uformowane elementy podgrzewamy palnikiem i przyklejamy po oby stronach łabędzia.

 

7. Obrączki przygotowujemy z żółtego karmelu. Uformowany równy, cieńszy wałek obkładamy dookoła małego rantu. Nadmiar wałka ucinamy nożyczkami, a oba końce sklejamy, póki są gorące.

Gotowe elementy sklejamy, tworząc dwa łabędzie. Na przedzie łabędzi możemy dokleić mniejsze obrączki, a same figurki przyozdobić wstążką oraz kapeluszem z czarnego karmelu. Na podstawie warto dokleić wstążkę z karmelu lub róże.

 

   
 

O autorze
Mariusz Górecki
– w czerwcu 2013 r. ukończył ZSZ nr 2 we Wrześni, od początku nauki szlifuje swój talent w Cukierni Przemysława Kuczory we Wrześni. Był najmłodszym uczniem Małgorzaty Weber, pasjonatki karmelu i mistrza cukiernictwa. Szkolił się również u Pawła Mieszały i Michała Doroszkiewicza, trenerów Akademii Zeelandia, którzy mieli swój duży udział w zwycięstwie Mariusza i Krystiana Walkowiaka w lutym 2012 r. podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych (Expo Sweet 2012). Dzięki temu zwycięstwu w listopadzie 2012 r. pojawił się w Sao Paulo, reprezentując Polskę wspólnie z Olą Sową na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników. W kwietniu 2013 r. spróbował sił w czekoladzie na eliminacjach do World Chocolate Masters, rywalizując z doświadczonymi cukiernikami. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu o karmelu dla początkujących.

 

 

Zobacz inne tutoriale:

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji