Tłusty czwartek tuż tuż. W tym roku święto łasuchów wypada 28 lutego. Tego dnia tradycyjnie objadamy się pączkami i faworkami. Najlepsze są rzecz jasna te przygotowane samemu. Ale nie każdy ma na to czas czy chęć.
Wtedy z pomocą przychodzą cukiernie. Nowym produktem przygotowanym również na tą okazję jest „Ciasto Drożdżowe Koncentrat” firmy Bakels - to bardzo wydajny koncentrat sprawdzający się w wielu recepturach zapewnia stałą, wysoką jakość wyrobów, zachowując niewielkie i jednocześnie ekonomiczne dozowanie. Stanowi uniwersalną bazę do przygotowania wyrobów półcukierniczych opartych na cieście drożdżowym. Pączki i inne produkty wytworzone z jego udziałem posiadają cechy tradycyjnych, rzemieślniczych wypieków.
Rodzimi konsumenci z pewnością docenią ich kolor, intensywny zapach, wyśmienity smak i strukturę. Dodatkowym atutem jest utrzymująca się dłużej niż standardowo świeżość wyrobu końcowego.
RECEPTURA NA PĄCZKI
350 g Ciasta Drożdżowego Koncentrat
2000 g mąki pszennej typu 500
200 g cukru
200 g margaryny
140 g drożdży
1000 g wody (wartość przybliżona)
Sposób przygotowania:
odważyć składniki na ciasto. Miesienie (maszyna spiralna): 6 min na wolnych obrotach; 5-6 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: 26°C, leżakowanie w dzieży 15 min. Podzielić ciasto na kęsy, naważka 60 g, wstawić do garowni (temp. ok. 37°C, wilgotność 70%, czas ok. 50 min), a następnie smażyć.
Schemat smażenia pączków w temperaturze 180°C: wrzucić pączki na olej, po 3 min przewrócić, po kolejnych 3 min przewrócić ponownie, po 1,5 min przewrócić ostatni raz, po 1 min wyciągnąć usmażone pączki. Sumaryczny czas smażenia: 8,5 min.