...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Inwestycje w technikę chłodniczą

Rozwiązania technologiczne umożliwiające produkcję wypieków o doskonałych walorach smakowych i zapachowych budzą liczne dyskusje na temat techniki chłodniczej, która „za tym stoi”. Zainteresowanie tym tematem wśród pieka­rzy w Polsce jest dowodem dojrzałości inwestycyjnej.

Jednak bogata oferta rynkowa i rozrzut cenowy nie ułatwiają wyboru optymalnych urządzeń garowniczo-chłodniczych.
Warto odróżnić inwestycje chłodnicze służące usprawnieniu odpieku w skle­pie od dziennej produkcji w piekarni, dla której, obok uzyskania lepszej jakości pro­duktów, istotne są rozdzielenie etapu przygoto­wania ciasta od wypieku (eliminacja godzin pra­cy nocnej) oraz ekonomia.

Wszystkie dostępne na rynku komory garowni-czo-chłodnicze mają podobne zadania, różnią się jednak znacząco parametrami chłodniczy­mi, jakością wykonania i poborem energii. Sa­me wartości pokazujące temperatury uzyskiwa­ne w jądrze w praktyce nie zawsze wystarczają. Uwzględnić należy bowiem także wysokie let­nie temperatury i liczbę wózków z produktem poddawanych procesom. Niewystarczająca licz­ba parowników, zbyt słaba wydajność chłod­nicza powodują, że komora „męczy się”, pró­bując uzyskać zadaną temperaturę, i pobiera dużo energii. Gwarancją jednakowej wysokiej jakości produktu jest zaplecze techniczne urzą­dzenia. Stoi za tym wyższa cena, ale inwestu­jąc w droższy automat garowniczo-chłodniczy, z perspektywy czasu z pewnością oszczędzimy. Testy porównawcze przeprowadzane w ekstre­malnych warunkach – pełne obłożenie wózków z gorącym produktem, stosowane coraz częś­ciej w zakładach – weryfikują potrzeby mocy chłodniczej. Na co zatem zwrócić uwagę, wy­bierając urządzenie?

Komora GVA – Trzebnica

Komora GVA – Tarnów

Komora GVA – Grudziądz


Warto pamiętać, że przy wielkości komo­ry od 6 wózków niezbędne są 2 parow­niki. Ściany nadmuchowe powinny być ukształtowane tak, aby wspierały równo­mierność chłodzenia. Nawet kąt nachyle­nia ma znaczenie, sprawia, że masy po­wietrza są przesuwane w taki sposób, by produkty na górnych i dolnych regalach miały podobne warunki klimatyczne. War­to zwrócić uwagę także na to, jak niwelo­wana jest różnica temperatur między ko­morą a parownikiem i czy w ogóle zostało to uwzględnione. Dodatkową optyma­lizację jakości produktu i poboru energii (szczególnie przy wysokich temperatu­rach) można uzyskać przez zastosowa­nie falownika (bezstopniowe sterowanie wydajnością chłodniczą). System „Delta T” – kontrolny system różnic klimatu ko­mory i wypieku – może istotnie wpłynąć na jakość produktu. Odprowadzenie wil­goci z wypieku może być podczas schła­dzania na tyle zredukowane, że zbyteczne staje się wtórne (naprawcze) nawilżanie przy załączonych grzałkach osuszających. W ten sposób mniej szronu odkłada się na parownikach, a to generuje oszczędności (nie tak częsta konieczność rozmrażania). Optymalizacji poddany jest także strumień czynnika chłodzącego, co również podnosi efektywność energetyczną.

Ponieważ komory chłodnicze pracuję 24 h na dobę, znaczącą rolę odgrywa­ją wszelkie modyfikacje energetyczne. W najnowszych komorach MIWE GVA e+ oświetlenie zamieniono na ledowe, które pobiera 77% mniej energii, zaś wentyla­tory parownika o 43% mniej. Cały pakiet oszczędnościowy pozwala ponadto na 10­proc. redukcję emisji CO2. W kontekście kosztów eksploatacji warto uwzględnić systemy odzysku energii. Energia cieplna odprowadzana z komór chłodniczych mo­że być odzyskana przez wymiennik MIWE eco:recover, zmagazynowana, a następ­nie ponownie wykorzystana, np. do garo­wania w tej samej komorze. Elastyczne sterowanie systemami chłod­niczymi daje swobodę prowadzenia do­wolnej krzywej garowania. W ten sposób program dopasowany jest do produktu, a nie odwrotnie. Uniwersalność technolo­gii jest istotną zaletą, dzięki temu użyt­kownicy nie muszą wiązać się z jednym dostawcą polepszaczy. Technika MIWE pokazuje, jak prowadzić produkt w różnej technologii, zmniejszając, a nawet elimi­nując polepszacze.

Należy pamiętać, że nie cena, a wydaj­ność chłodnicza pozwoli na podniesienie jakości produktów.

Małgorzata Majdan, Geth



Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji