Jak smakują słodycze z kraju Kwitnącej Wiśni? Czym różnią się od tych europejskich? Na wszystkie pytania dotyczące tej kwestii odpowie już w najbliższy czwartek Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka wielokrotnie nagradzanej publikacji "Japońskie słodycze".
Już w najbliższy czwartek, 22 października o godzinie 18:30 w Wozowni w Pałacu w Wilanowie w ramach Japońskiego Października odbędzie się spotkanie poświęcone łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni.
O estetyce i smakach japońskich słodyczy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii, Japońskie słodycze (książka zdobyła Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards w 2014 roku w kategorii kuchnia japońska, a kilka dni temu na Frankfurt Book Fair została uhonorowana trzecim miejscem w jubileuszowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014) oraz Tradycje kulinarne Korei.
Zapraszamy - wstęp wolny!