...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Jawor na bogato

Konkursy dla mistrzów piekarstwa i cukiernictwa z całej Polski, w tym o tytuł Piekarza Roku, bicie piernikowego rekordu Polski oraz gwiazdy polskiej muzyki - 26-28 sierpnia br. Święto Chleba i Piernika w Jaworze po raz kolejny prześcigał się w pomysłach na bogaty program imprezy.

W ostatni weekend sierpnia Jawor bawił blisko 30 tysięcy zwiedzających i po raz kolejny udowodnił, że nie bez powodu nazywa się Polską Stolicą Chleba i Piernika.

O Jaworze znów zrobiło się głośno, a to za sprawą rekordowego wypieku – najdłuższemu piernikowi w Polsce, który w tym roku osiągnął długość 46 m 10 cm. Jego autor, jaworski mistrz piekarnictwa Stanisław Furtak, przyznał, że było to niełatwe zadanie i wymagało solidnego przygotowania przez cały zespół z firmy „Martex”.

W Jaworze pobito rekord na najdłuższy piernik w Polsce. Nowy rekord wynosi 46 m 10 cm

 

Piernik był o wiele dłuższy niż w ubiegłym roku, ale równie smaczny i słodki, co zostało jednomyślnie potwierdzone przez wszystkich konsumentów.

Jak co roku burmistrz Emilian Bera wręczył nagrody w konkursach „Piekarz Roku” – (zaszczytny tytuł otrzymał Paweł Giza z piekarni-cukierni iGizmo z Żagania, o czym piszemy na s. 132) i „Rzeźba piekarsko-cukiernicza” (kategoria rzeźba duża: 1. miejsce Joanna Drawska Łukasz Janowski, Cukiernia „Staropolska” Bydgoszcz - "Piekarz"; kategoria rzeźba mała: 1. miejsce Martyna Olszowa-Durachta – „Karuzela z konikami”).

 

Mieszkańcy miasta oraz goście, którzy w ostatni weekend sierpnia licznie zawitali do Jawora, mogli uczestniczyć w prawdziwej uczcie smaków. Wystawcy kusząco zachęcali do skosztowania wielu rozmaitych rodzajów aromatycznych wypieków – od tradycyjnego i chrupiącego chleba po słodkie pierniki. Hitem kulinarnym okazało się wspólne pieczenie naleśników z Kevinem Aistonem oraz pieczenie chleba z burmistrzem Jawora i zaproszonymi gośćmi. Nie zabrakło również różnorodnej muzyki, która rozbrzmiewając ze sceny umilała czas uczestnikom imprezy.

 

Mistrzowie cukiernictwa zapewnili zwiedzającym moc atrakcji, takich jak animacje piekarsko-cukiernicze, Piernikowo, produkty regionalne, które zapewne zachęcą wszystkich miłośników słodkości do przyjazdu do Jawora również za rok.
Organizatorzy przygotowując imprezę pomyśleli o wszystkich – tych małych i całkiem już dorosłych, pragnąc dać i przekazać wartości najcenniejsze, ale przede wszystkim szacunek do chleba.

Dziękujemy za pyszną i udaną zabawę w dolnośląskim Jaworze i zapraszamy na kolejne spotkanie w gronie najznakomitszych piekarzy i cukierników już za rok w ostatni weekend sierpnia.

 

Laureaci konkursu na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą

 


Konkurs na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą
kategoria rzeźba duża
1. miejsce „Piekarz”, Joanna Drawska Łukasz Janowski, Cukiernia „Staropolska” Bydgoszcz
2. miejsce „Kościół Pokoju”, Anna Kuśmierek-Rudy z Grędzina

kategoria rzeźba mała
1. miejsce „Karuzela z konikami”, Martyna Olszowa-Durachta
2. miejsce „Zegar z piernika”, Danuta i Marek Komuszyna z Oleśnicy
3. miejsce „Statek na morzu”, Anna Kuśmierek-Rudy z Grędzina


 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji