Rosnąca produkcja, a wraz z nią – liczba niezbędnych narzędzi (koszy transportowych, wózków do pieca obrotowego, palet, mis, blach) sprawiają, że wydajność myjek w zakładach piekarskich staje się niewystarczająca, a ich załadunek jest dużym fizycznym obciążeniem dla personelu.
Podobne artykuły
Guggenberger – czysta niespodziankaNajnowszy produkt w ofercie Geth - komorowe myjkiNowości firmy GETH – prosto z targów Polagra-TechWózki ok pieca obrotowego (które dotychczas nie mieściły się w żadnej z myjek) i inne wielkogabarytowe narzędzia pracy myte były za pomocą sprzętu firmy Kärcher. Nie była to przyjemna praca, szczególnie zimą. Efekt mycia pozostawiał wiele do życzenia, a brudne, mokre posadzki nie sprzyjały czystości w zakładzie.
Potrzeby klientów skłoniły nas do poszukiwania rozwiązania. Tym sposobem ponad trzy lata temu na polski rynek trafiły niemieckie przemysłowe myjki komorowe Guggenberger – dedykowane całemu osprzętowi eksploatowanemu w piekarni i cukierni. Jest to aktualnie najbardziej uniwersalna i ekonomiczna myjka.
Zdzisław Kozielski, Mszana. |
Uniwersalna
Nie ma osprzętu, który nie mógłby zostać wymyty w urządzeniu firmy Guggenberger. Nie ma też rodzaju zabrudzenia, któremu nie sprostałby ten system. Przed zakupem wielu piekarzy podaje w wątpliwość efekt mycia, znając stan zabrudzenia swoich narzędzi pracy. Zamiast zapewnień o skuteczności oferujemy testowe mycie urządzeń, nierzadko najbrudniejszych „okazów w piekarni”, pokrytych wielowarstwowym nagarem. Myjka Guggenberger za każdym razem zadziwia efektywnością pracy.
Sprawdzona
W Polsce pracuje już kilkanaście komorowych myjek Guggenberger; są one ulubionym sprzętem w piekarni – łatwe w obsłudze, szybko, czysto i bezwysiłkowo zamieniają brudny osprzęt w higieniczne narzędzia pracy. Kilkuletnia eksploatacja w Polsce pokazała, że systemy są trwałe, niemal bezawaryjne. W 2014 roku myjka Guggenberger została wyróżniona złotym medalem POLAGRA.
Robert Marć, kierownik produkcji cukierni SOWA. Cukiernia nabyła myjkę Guggenberger ponad dwa lata temu |
Wygoda załadunku
Modele myjki Guggenberger przypominają budową piece obrotowe. Podobnie jak w obrotówce, wygoda załadunku jest tu nieocenionym walorem. Osprzęt układany jest na praktycznych wózkach jezdnych oraz stelażach i wprowadzany do komory ustawionej na tej samej wysokości co posadzką (komory ze zbiornikiem wody wpuszczanym w podłogę) lub do komór z niewielkim najazdem. Kosze transportowe sztaplowane są na wózkach w czterech słupkach – efektywnie wypełniają komorę myjącą. Deski garownicze, kastle z tworzywem sztucznym, wywrotnice do pączków układane są na specjalnych wózkach. Blachy wypiekowe, poukładane na wózkach pieca obrotowego (dnem do dołu), efektywnie dopełniają pojemność komory.
Niewielka powierzchnia robocza
Gabaryty myjki i możliwość jej ustawienia (2 x 2,5 m) to duża zaleta porównaniu z myjkami taśmowymi. Myjki przelotowe na kosze o zbliżonej wydajności potrzebują ok. 8 m.
Siła odśrodkowa obracającego się kosza
Izolowana wewnątrz komora i sterowany falownikiem talerz obrotowy, który początkowo pracuje na wolnych obrotach, umożliwiając równomierne spryskanie narzędzi, przypominają swoją budową również piec obrotowy. Talerz obrotowy wraz z ochronnym koszem ze stali nierdzewnej pracuje – talerz i kosz z prędkością do 100 obrotów/min.
Cykl mycia, płukania i suszenia oparty jest na sile odśrodkowej obracającego się kosza. Tradycyjne myjki przelotowe pozostawiają mokry osprzęt, który, przesuwany po zakładzie, pozostawia posadzkę mokrą. Myjka Guggenberger poprzez szybkie obroty pozbywa się mechanicznie resztek wody, ryzyko poślizgnięcia się jest zminimalizowane, a suchy osprzęt gwarantuje pracę bez przestojów.
Przykładowe czasy przy regularnym myciu dla koszy: 3-5 min + płukanie, dla wózków pieca obrotowego: 5-10 min.+ płukanie (wózki z wielowarstwowym/wieloletnim nagarem muszą zostać poddane kilku cyklom mycia).
Bezkosztowy integralny system suszenia
Szczególną cechą myjki Guggenberger jest podwójny cykl wirowania. Jeden tuż po cyklu mycia, a drugi – po cyklu płukania. Prędkość obrotów (100/min) służy w całym procesie mycia do odwirowania brudnej wody po myciu oraz wody z końcowego płukania, czyli osuszenia. Podczas ostatniego wirowania otwiera się klapa, przez którą wydobywa się para, a turbina wciąga gorącą parę, chroniąc pracownika przed ryzykiem poparzenia. Dodatkowe elektryczne ogrzewanie lub inny specjalny nadmuch do osuszania (jak w tradycyjnych myjkach) nie są potrzebne. Myjka Guggenberger pobiera dziennie na osuszenie zaledwie 1 kW.
Skuteczność mycia
O skuteczności mycia stanowi 16 opatentowanych dysz natryskowych; strumienie wody wydostają się z nich z dużą siłą (12 barów) pod różnymi kątami, w dół i w górę. Dlatego woda dociera wszędzie – nawet w miejsca styku nakładanych na siebie koszy, które pod wpływem ciśnienia są lekko unoszone. Kompilacja siły uderzenia strumienia wody, prędkości obrotów, temperatury wody i środków czyszczących pozwala na usunięcie spalonych żelów cukierniczych i grubego nagaru. W ciągłej eksploatacji bezawaryjność natrysku jest niezmiernie istotna, dlatego dysze nie zużywają się.
Oszczędność wody i energii
Wspomniane suszenie przez odwirowanie eliminuje dodatkowe koszty energii (zwyczajowo myjki mają nadmuch lub inne ogrzewanie termiczne do osuszenia). Dzięki podwójnej izolacji w postaci pianki o grubości 3 mm komora ma niski współczynnik utraty ciepła. Izolacja spełnia również funkcję wyciszenia podczas pracy.
Ciepła woda do mycia może być pobrana z zakładu (w ten sposób bojler zwolniony jest z podgrzewania wody). Woda krąży w obiegu zamkniętym (zbiornik pod myjką), dlatego jej zużycie jest minimalne; przed kolejnym myciem woda jest filtrowana. Czysta woda pobierana jest jedynie do płukania, na jeden proces płukania potrzeba ok. 12 l wody. Poprzedzający końcowe płukanie cykl wirowania powoduje, że zabrudzenia zostają mechanicznie usunięte. Siła wirowania pozwala na redukcję, a nawet eliminację środków chemicznych. Dzięki wysokiej temperaturze mycia z suszeniem przez wirowanie możliwe jest mycie w myjkach osprzętu z drewnianymi elementami. Woda nie ma czasu wniknąć w materiał.
Koszty personalne
Myjka nie wymaga ciągłej obsługi; jeden pracownik podczas pracy myjki może wykonywać inne czynności. W przypadku myjek przelotowych dwóch pracowników zaabsorbowanych jest cały czas obsługą.
Higiena
Szczelna komora mycia, wysoka temperatura i skuteczne wirowanie pozostawiają osprzęt niemal wysterylizowany. Próbki przebadanego osprzętu w wielu zakładach wykazały mniej niż jeden zarodek pleśniowy na cm2.
Nowość – dwa obiegi grzewcze
W podstawowej wersji myjka HSA 2000 posiada elektrycznie ogrzewany bojler (200 l). W celu zwiększenia efektywności Guggenberger oferuje drugi obieg grzewczy, który wykorzystuje odzyskane z pieców i chłodni ciepło zbuforowane w postaci wody o temperaturze 60°C. Do optymalnego cyklu mycia wystarcza woda o temperaturze 50°C, ale do płukania z uzyskaniem efektu dezynfekcji (bez środków chemicznych) potrzebna jest woda o temperaturze 85°C. System drugiego obiegu grzewczego nadzorowany przez sterowanie dobiera gorącą wodę z bojlera.
Sprawdzony system myjący na rynku
W swojej prostocie myjka Guggenberger jest bardzo dobrze przemyślanym rozwiązaniem: uniwersalna, ekonomiczna, ekologiczna i wysoce skuteczna. Warto postawić na sprawdzony system myjący na rynku – dzięki temu zyska nie tylko wygląd piekarni, ale i wizerunek firmy w oczach klientów.
Małgorzata Majdan, Geth